Back to top

Egy évtizede vigyáz ránk a Nébih

Az élelmiszer egy bizalmi termék, a hazai élelmiszeripar ezért csak úgy lehet sikeres, ha ez a bizalom szilárd alapokon áll – jelentette ki Nagy István agrárminiszter kedden, az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fennállásának 10. évfordulója, egyben az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott ünnepi rendezvényen, Budapesten.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
A tárcavezető hangsúlyozta, az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar élelmiszeripar jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt, és nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre.

Folyamatosan gyarapszik a kiskereskedelemben a hazai termékek aránya, ami jól mutatja a magyar lakosság bizalmát a hazai minőségben.

Hozzátette, a Nébih munkatársai az elmúlt tíz évben több mint 5 ezer ellenőrzést folytattak le az illegális élelmiszerlánc-események felderítésére.

Nagy István kifejtette, a Nébih szakemberei 2012 óta eddig csaknem 15 ezer óvodás, általános és középiskolás diákot látogattak meg személyesen, akiknek foglalkozásokat, előadásokat tartottak. Az Ételt csak okosan! kampány oldalát havi 40 ezer olvasó követi és a hivatal az elmúlt tíz év alatt 911 sajtóközleményt jelentetett meg.

Emellett beszélt arról is, hogy a gyermekektől a fiatal felnőttekig terjedő oktatási program és a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer életre hívása a hazai élelmiszerlánc és a magyar vásárlók biztonsága érdekében végzett munka beszédes bizonyítéka.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az előttünk álló esztendőkben új idők új kihívásai várnak ránk.

Hazánk 20 millió embert képes ellátni élelmiszerrel, de küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, amelynek a hatásait közösen kell kivédenünk. Ennek mentén kell kialakítanunk a következő 10 év élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját, megerősítve ezzel a Nébih szerepét.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédében közölte, Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol nem lehet élelmiszerhiányról beszélni. Közös célok megvalósításán dolgozunk együtt a Nébih-el, hogy mindig biztonságos, hazai és minőségi élelmiszer kerülhessen a családok asztalára.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, az elmúlt 10 évben a Nébih a közigazgatás egyik legelismertebb hivatalává vált. Ez idő alatt nagyon sok kihívást kellett leküzdeni, és a jövő is arról szól, hogy a fejlődés útján kell tovább haladni- tette hozzá.

Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke arról beszélt, hogy 2012-ben célként tűzték ki, hogy az élelmiszerlánc-termékek mindenkor egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek. Ezt a missziót sikerült teljesíteni, és az országos szervvé vált hivatallal, valamint a hatékony munkával nemcsak az embereket, de a társadalmat és a gazdaságot is megvédjük - emelte ki.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.