0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egymilliárd forintos támogatással dolgoznak a körforgásos gazdaságért a MATE szakemberei

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) az intézmény hulladékgyűjtési rendszerének teljes átszervezésével és új biohulladék-kezelési technológiák fejlesztésével segíti hozzá térségünket egy fenntarthatóbb jövőhöz.

A körforgásos gazdaságra fókuszáló, egymilliárd forintos támogatással induló projekt során megvalósuló biohulladék-gyűjtési és -kezelési rendszer példát mutathat a jövőben hasonló decentralizált rendszerek kiépítéséhez, az ezt létrehozó MATE Tudásközpont pedig a hazai agrárinnováció egyik tudományos fellegvára lehet.

Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása.

Ennek értelmében a MATE kutatói – a KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 azonosító számú projekt keretében – kiemelten keresik azokat a hatékony módszereket, amelyek révén sikerrel teljesíthetők a körforgásos gazdaságra vonatkozó előírások.

A projekt legfőbb sarokkövei a gödöllői Szent István Campus területén képződő hulladékok mennyiségének és összetételének meghatározása, a jelenlegi hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése és egységesítése. A Campus és tangazdaságai által termelt biohulladék szelektíven kerül összegyűjtésre, és a világon egyedülálló módon helyben fog zajlani annak kezelése, hasznosítása és felhasználása is.

Az ehhez szükséges gépek és technológiák beszerzése, valamint a szerves termésnövelők és talajjavítók minőségbiztosítási rendszerének kidolgozása így a projekt egyik fő fókusza.

Emellett kiemelt cél a magyar agrárinnováció elősegítése, valamint a körforgásos és azon belül a biomassza alapú mezőgazdaság létrejöttének támogatása. Jelentős figyelmet kap a korszerű biohulladék-kezelési technológiák fejlesztése is, beleértve a talajerőgazdálkodás szempontjából stratégiai fontosságú aerob kezelést és a megújuló energiát biztosító anaerob fermentációt. Emellett kutatási projektek indulnak olyan ígéretes technológiák fejlesztésére is, mint a biohidrogén-előállítás, a hidrotermális karbonizáció vagy a plazmatechnika.

A komplex célok megvalósítása érdekében hozta létre az egyetem a Körforgásos Gazdaság Elemző- és Tudásközpontot, amely a kutatás-fejlesztési szerepén túl a hazai jogalkotási és támogatási rendszer megújításához is hozzájárul.

„A körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében” elnevezésű projekt 2021. október 1-től 2023. november 30-ig tart.

Forrás: MATE sajtóközelmény