Back to top

A siker kulcsa a változás

Hogyan nyerhet új értelmezést a versenyképesség fogalma? Miként lehet előrelépni a válságálló-képességben, rugalmasságban, előre gondolkodásban, a változások időbeli észlelésében és kezelésében? Milyen szerepet játszhat a humán vagyon bővítése, a társadalmi tőke, a bizalmi szint erősítése? Miért érdemes erős értékláncokat létrehozni az agrárium és az ipar között? 

Új gazdasági kihívások, új válaszok - ez volt a téma a Szapáry Klub találkozóján. Dr. Csath Magdolna közgazdász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora előadásában felvetette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben miként alakult át versenyképesség fogalma. A professzor ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a mostani gyorsan változó gazdasági környezetben csak akkor tud egy cég sikeres lenni, ha önmaga is változik. Ennek a folyamatnak többek között a része lehet az, hogy a vállalkozások olyan új termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek ki, amelyeket egy új piacon tudnak értékesíteni. De ide sorolható az is, ha átszervezik, hatékonyabbá teszik a működésüket, korszerűsítik a humánmenedzsmentet, és jobban ösztönzik a munkavállalóikat. 

„Az átalakulás lényege, hogy a vállalkozásoknak a saját erősségüket, ellenálló-képességüket kell fokozniuk, hogy válságállók legyenek. Hosszabb távra kitekintve pedig az innovációnak kell kiemelt szerepet kapnia” 

– tette hozzá. 

Prof. dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár a Szapáry Klub találkozóján
Prof. dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár a Szapáry Klub találkozóján
A professzor azt is kiemelte, hogy véleménye szerint nem a legmegfelelőbb a sokak által ismert és hangoztatott bruttó hazai össztermék (GDP) mutatón keresztül értékelni egy ország teljesítményét, ugyanis ez az adat a költés, a beruházás és a fogyasztás bővülését, azaz csupán mennyiségi növekedést mér. Ám a jelenlegi nemzetközi környezetbe nagyobb szerepet kell szánni a minőségi tényezőknek, az értékteremtésnek. Ehhez pedig nagyon fontos a tudás bővítése és a céges együttműködések erősítése, hangsúlyozta.

Dr. Csath Magdolna szerint a legjobban teljesítő ágazatot – az építőipar –, az úgynevezett piaci alapú szolgáltatások, a kereskedelem, a turizmus és a vendéglátás követi évek óta. A fő ágazatok közül csupán a humán területen – oktatás, egészségügy, szociális terület – és a mezőgazdaság terén volt tapasztalható hanyatlás.

Az innováció, az infokommunikációs terület kiemelt szerepe mellett a hazai mezőgazdaság újragondolására lenne szükség: nem a nyersanyagok exportjára szabadna csak korlátozódnia, hanem a feldolgozott, jó minőségű késztermékek kivitelére kellene törekedni, vélekedett Csath Magdolna.

„A legfontosabb a szemléletváltás: ne megoldani akarjuk a válságot, hanem felkészülni rá"

fogalmazott a szakember.

Csath Magdolna arra a kérdésre, hogy a pénzt tartja-e minden rossz gyökerének, azt válaszolta: nincs a pénzzel probléma, ha nem úr, hanem szolga, baj akkor van, ha a pénz életcéllá válik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Gyalog- és vízitúrák az Őrségi Nemzeti Park programkínálatában

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság egész évben különleges látnivalókkal várja az ide látogatókat. A kínálatukban szerepelnek természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeket is bemutató programok.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.