Back to top

A jótékony meggy

Sokféle kedvező hatása miatt a szupergyümölcsök közé tartozik a meggy. Olyan kiváló magyar nemesítésű fajtákkal rendelkezünk, hogy frissen fogyasztásának is régi hagyománya van itthon. Különböző ételekben és italokban is érdemes felhasználni, igazán sokoldalúan elkészíthető gyümölcs.

Hazánkban a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a meggy, szinte kizárólag magyar nemesítésű hibrideket vagy tájszelekcióból származó fajtákat használunk. Június közepétől egy hónapon át kapható az üzletekben, piacokon, és szedd magad gyümölcsösökben is hozzájuthatunk.

Fotó: Agrármarketing Centrum

A meggy karbantartja a szívet, megerősít, ellazít, tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. A benne lévő kálium, kalcium és más ásványi anyagok erősítik a szívizom működését, megszüntethetik a szívritmus-elégtelenséget. A meggyben található az egyik legerősebb természetes antioxidáns, az úgynevezett kvercetin.

Rengeteg tanulmány készült, melyekből egyértelműen kiderül, hogy a kvercetin képes csökkenteni a vérnyomást, sőt, akár a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújthat.

Egy friss kísérletben 14 egyetemista férfinél tesztelték, van-e különbség az edzéseik minőségében, ha naponta kétszer három deciliter meggylevet isznak. Az eredmény egyöntetű volt, hiszen mindenki, aki az étrendje részévé tette a meggylevet, úgy érezte, sokkal lassabban fáradt el, energikusabb volt, és keményebben, hosszabban tudott edzeni, mint előtte.

Meggymag arckrémben

Meggymagolaj-tartalmú arckrémet fejlesztettek ki a Debreceni Egyetem Gyógyszertudományi Karán, amely gyógyszertárakban került forgalomba, és a vízhiányos bőr ápolására szolgál. Kiderült ugyanis, hogy a meggymagolajban található sok E-vitamin- és flavonoid növeli a bőr ereiben a vérellátást, gátolja a bőr öregedését és rugalmassá teszi azt. A ránctalanító, erősen hidratáló hatóanyagot szabadalmaztatták.

A gyümölcsben található anyagok képesek arra, hogy megelőzzék az izomfájdalmakat, és segítenek a sérülésekből való felépülésben. Több kutatás is megerősítette, hogy a meggylé segíthet enyhíteni az edzés után jelentkező izomlázat és gyorsítja a regenerációt is. Ez a meggyben található antocianin vegyületeknek köszönhető, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

A gyümölcs az alvási ciklusokat befolyásoló melatonin nevű hormon természetes forrása, így segít az egészséges alvásban.

Ezt kísérlettel is sikerült igazolni. A kutatásba 10-10 fiatal, átlagos testsúlyú, egészséges férfit és nőt vontak be. A csoport egy része 90-100 db meggynek megfelelő meggylé-koncentrátumot kapott, a többiek hatás nélküli italt. Összehasonlítva a két csoport eredményeit, azt tapasztalták, hogy a vizeletből kimutatható volt a melatoninszint-emelkedés a meggylé-koncentrátumot fogyasztók között, és ők több mint fél órával tovább tudtak aludni, mint a placebót fogyasztók, és 5-6%-kal javult az alvásminőségük is.

Párnaként is hasznos

Meggymagpárnát évszázadok óta használnak ízületi fájdalmak kezelésére, görcsoldásra, fájdalomcsillapításra és alvászavar megszüntetésére. Jól tárolja a hőt, hideg és meleg borogatásra is használható. A meggymagpárna a test formáját követve szilárdan alátámasztja a nyakat és a fejet, egyenesen tartja a gerincet, így tehermentesíti a vállat, a hátat. A magok masszírozó hatása élénkíti a helyi vérkeringést. Ülőpárnaként is előnyös, a hosszabb használat során élénkíti az izmokat.

Gyulladáscsökkentőként azért válik be, mert bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet. Közvetlen baktériumölő hatását magyar eredmények igazolják: emberi nyálban a meggylé hatásosan gátolta a baktériumok szaporodását és gyorsan csökkentette a csíraszámot, miközben nem volt káros hatása a hasznos Lactobacillus-fajokra.

A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, a meggy B-vitamin-tartalma segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezenkívül jó hatású az idegrendszerre is.

A vér hígításával kitisztulnak a vese apró erei, továbbá serkenti a májműködést. Meghűléskor az A- és C-vitamin, valamint a savas közeg háttérbe szorítja a vírusokat.

A meggyfa vesszőjéből és kérgéből készített tea epekőoldó és epetisztító hatású, de felhasználható a gyümölcskocsány, a levél és a gyanta is. Leveléből köhögéscsillapító teát lehet készíteni, amely gyulladásgátló, a gyógyteakeverékekben pedig puffadás elleni, vizelethajtó, vizelet-kiválasztást serkentő hatása miatt alkalmazzák. A meggyfákon képződő mézga vizes főzetét köhögés csillapítására és görcsoldásra, ecetes főzetét pedig kiütések ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban.

Sokoldalúan felhasználható gyümölcsünk a meggy, készülhet belőle meggyleves, kompót, gyümölcslé.

Illusztráció
Illusztráció

Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal. A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál. (X)

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.