Back to top

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.

A hangyák (Formicidae) családjában magasan szervezett, államalkotó rovarok tartoznak, Közép-Európában kereken 180 fajuk honos. A természetben sok fajuk különösen hasznosnak bizonyult, mivel lazítják a talajt, terjesztik a magokat, valamint eltávolítják az állati és növényi maradványokat (például a lehullott gyümölcsöket és a virágport).

Vörös hangyák (Formicini) a Patola virágával lakmároznak
Vörös hangyák (Formicini) a Patola virágával lakmároznak
Fotó: Wikimedia Commons

Ahol egy hangya van, ott van több is

A kerti növényeken ezek a rovarok alig okoznak közvetlen rágáskárt – ennek ellenére néhány kertbarátnak sok bosszúságot okoznak, méghozzá két szempontból is.

Egyrészt sok hangyafaj növényi nedveket szívogató rovarokkal, elsősorban pajzs- és levéltetvekkel, valamint levélbolhákkal él szimbiózisban.

E szimbiózis keretében a hangyák „megfejtik” ezeket a rovarokat, azaz elszállítják az általuk kiválasztott cukrokban gazdag mézharmatnak nevezett terméküket. Ellenszolgáltatásként megvédik a levélszívogatókat számos ellenségük támadásától, így ezek gyakran háborítatlanul szaporodhatnak tovább. Néhány hangyafaja a levélszívogatókat több gondoskodásban is részesítik, például az ősz beálltával a levéltetveket és tojásaikat a bolyba hurcolják, ahol ezek a hidegtől védetten vészelhetik át a telet.

Számos hangyafaj éppígy vissza is cipeli a levéltetveket és lárváikat az eredeti „legelőre”, ha heves esőzés vagy a viharos szél lemosta, illetve lefújta őket onnan. A „fejés” mellett a hangyák azáltal is károkat okoznak, hogy gyakran jól védett helyekre, például terasz alá, a fal repedéseibe, valamint fák gyökerei közé üregeket ásnak a boly számára.

Amennyire zavaró lehet egy-egy betelepedett hangyaboly, úgy a háztartások réme lehet a szárnyas hangyák nászidőszaka, amikor a nőstények és a hímek ellephetik a biztonságosnak ítélt lakás kiszemelt pontjait.

A szárnyas hangyákat valamivel jobban megjegyzi mindenki, hiszen a földön járó társaikkal mindennap lehet találkozni. Ezért szükséges lehet évente többször intézkedéseket tenni ellenük.

Mik azok a repülő hangyák?

A szárnyas hangyákat néha összetévesztik egy külön fajjal. Mivel szárnyas állapotban csípős rovarokhoz hasonlítanak, egyesek homályosan félnek attól, hogy csípnek. A repülő hangyák nem veszélyesek. Nem egy különleges hangyafajról van szó, hanem csak a hangyatelepen élő ivaros állatokról. És a legjobb esetben is idegesítőek.

A fiatal királynők és a hímek szárnnyal rendelkeznek, hogy minél mozgékonyabbak legyenek a párkeresés során. Ez nagyon hasonlít más társas rovarokhoz, például egyes darázsfajokhoz.

Az ivaros állatok rajzását a hangyáknál „nászrepülésnek” is nevezik. Általában nyár elején vagy közepén történik. A királynők és hímek ezután kolóniáról telepre összegyűlnek, és igazi párzási maratonba kezdenek. Egy akár tíz évig is élő királynővel legfeljebb 40 hím párosítható, és a spermát spermazsákban tárolja.

A rajzás ideje és időszaka fajonként eltérő, ami csökkenti a hibridizálódás veszélyét. Így például a nyugati kéreghangya (Temnothorax nylanderi) a délután-esti időszakot tekinti megfelelőnek, és a naplemente előtti két órában kerül lendületbe, a gyűrűs kéreghangya (Temnothorax unifasciatus) viszont reggel, a napfelkelte körüli órákban repül.

A nászrepülés után véget ér a hangyák rajzása. A hímek feladatuk elvégzése után azonnal elpusztulnak, a fiatal királynők a használat után ismét lehullanak a földre.

A hangyatelepen élő egyedek többsége, vagyis a munkások alapvetően szárnytalanok maradnak.

Párosodni készülő szárnyas hangyák
Párosodni készülő szárnyas hangyák
Fotó: Beatriz Moisset/Wikimedia Commons

Mit tegyünk a szárnyas hangyák ellen a házban vagy a kertben?

Ha a repülő hangyarajok zavarnak, a legegyszerűbb, ha elviseljük őket. Mivel a nászrepülés csak körülbelül 2-3 napig tart, és évente csak egyszer, így csak néhány nap és újra békében lehetünk. Ahelyett, hogy nagy erőfeszítéssel küzdenénk meg az állatokkal, akár ki is várhatjuk a nászidőszak végét.

Párhuzamos védekezési intézkedésekkel biztosabbra lehet menni. A leghatékonyabb módszerek a tisztán fizikai akadályok (pl. zárt ablakok), amelyek megakadályozzák a szárnyas hangyák bejutását a házba:

Rovarszűrés: Ha az ablakokat szúnyog- vagy rovarhálóval takarjuk le, az megakadályozza, hogy a szárnyas hangya rajok betelepedjenek a hálószobába vagy a nappaliba. Első pillantásra ez aránytalanul bonyolultnak és költséges befektetésnek tűnik a nászrepülés néhány napjához képest – de ha nem akarjuk, hogy a nyár hátralévő részében ébren tartsanak az éjszakáról éjszakára zümmögő, csípős szúnyogok vagy más rajzó rovarok lepjék meg, hosszú távon is előnyös lesz.

Zárva tartott ablakok és az ajtók: Nyáron természetesen szinte éjjel-nappal szellőztetünk, nem úgy, mint télen. De ha meg tudjuk oldani – például klímaberendezésbe fektetve –, akkor lehetőleg a hangyák repülési ideje alatt hagyjuk zárva az ablakokat és ajtókat.

Fények lekapcsolása: Ez az intézkedés általában minden behatoló szárnyas rovar ellen segít: az éjszakai bogarak, lepkék, szúnyogok és a szárnyas hangyák is a fény felé orientálódnak, ezért erősen vonzódnak a házban lévő erős világításhoz.

Ha lehetséges, ne hagyjuk égve a lámpákat, amikor az ablakok vagy teraszajtók nyitva vannak.

Sárga réti hangyák és rajzó királynők a hangyafészek bejáratánál
Sárga réti hangyák és rajzó királynők a hangyafészek bejáratánál
Fotó: Joachim K. Löckener/Wikimedia Commons
Szagosítók: A hangyák visszataszítónak találják a citromlé, szegfűszeg, fahéj, chili, levendula, valamint a babérlevél illatát. Állítólag a kávé illatának is eloszlató, elhárító hatása van. Például, ha egy kis vizet összekeverünk citromlével, az említett illatanyagok illóolajaival vagy erős eszpresszó kávával, és a keveréket vízdiszpergálóba töltjük, akkor a repülő poloskákat rögtön a helyszínen visszafoghatjuk.

Porszívó: A porszívó a repülő hangyák ellen is segíthet. Kicsit kemény módszer, de általában a hangyák, még a szárnyasok is, nagyon robusztusak. Természetesen arra kell gondolni, hogy a szívás után a szívócsövet elzárják (pl. ronggyal), és távolról azonnal ürítsék ki a porzsákot.

Hangyairtó sprayk, csapdák: A kereskedelemben kapható hangyairtó spray-k nem csak szárnyas hangyák számára alkalmasak, amennyiben hatóanyaguk kipermetezhető, és ezért jól használhatók a levegő kellemetlenségei ellen. A hatás általában nagyon gyorsan megvan. A hatóanyagok azonban általában tisztán vegyi anyagok, és nem csak a repülő hangyákra, hanem más állatokra is mérgezők, beleértve kedvenceit is.

A szakboltokban számos hatékony szer kapható, amelyekkel a hangyák ellen legalábbis időlegesen védekezni lehet. Azért csak időlegesen, mert amilyen kis termetűek, annyira gyakoriak, és nincs számukra lehetetlen, újra és újra bevándorolhatnak/berepülhetnek lakásunkba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.