0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Töretlen fejlődés 25 éven át

A Specialmix Kertészeti Kft. a közelmúltban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból nyílt napot szerveztek magánszemélyek és szakmai érdeklődők részére a cég gödöllői telephelyén.

A faiskolai növényeket szaporító, valamint kiváló minőségű fenyőkéreg-mulcsot és földkeveréket készítő vállalkozás tartalmas, rengeteg munkában és elismerésben bővelkedő múltját a cég vezetője, Kisgergelyné Király Andrea idézte fel.

A friss diplomás agrármérnök házaspár, Kisgergelyné Király Andrea és Kisgergely László úgy tervezte, hogy Gödöllőn alapítanak családot. Amikor az 1980-as évek végén a házukat építették, a telken talált magról kelt keleti tujákat László nem akarta veszni hagyni, ezért becserepezte őket, majd a helyi piacon eladta, az így szerzett bevétel épp jól jött az építkezéshez. Aztán egy balatonfenyvesi nyaralás nagy változásokat hozott a fiatal pár életébe: egy kertészeti kiállításon megismerkedtek egy letenyei kertésszel, és ellátogattak a kertészetébe.

A dugványról szaporított örökzöldek szabadföldi termesztésével foglalkozó kertész nagy hatással volt rájuk, elhatározták, hogy az ott látott új technológiát „magukkal viszik” Gödöllőre.

A hobbinak és jövedelem-kiegészítésnek indult tevékenység egyre bővült, a férj hamarosan a dísznövénykertész tanfolyamot is elvégezte. Ott találkozott Kiss Marcellel, az egykori Kertészeti Egyetem soroksári tanüzemének vezetőjével, aki szabadidejében örökzöldeket nevelt magánkertjében. A szakmai kapcsolatból barátság lett, Kiss Marcell sokéves tapasztalatával és legjobb szakmai ismereteivel segítette a lelkes fiatal kertészek első lépéseit.

Folyamatos bővülés

Az örökzöldek iránti rajongás rövid idő alatt hivatássá és megélhetéssé vált: 1992-ben Gergely Díszfaiskola néven kezdték el a faiskolai termesztést és a növények kis- és nagykereskedelmi értékesítését. Felépítették az első fóliasátrat, majd a szomszédos telek megvásárlásával lehetőségük nyílt egy kisebb növényház építésére, amit modern, fűthető asztalokkal, párásítással és automata szellőzéssel szereltek fel.

Így jóval több szaporítóanyagot tudtak nevelni, forgalmazni. Magas, árnyékolóval ellátott konténertelepet is kialakítottak a családi ház kertjében.

A lendületes fejlődés az első évek után sem lassult: a megmaradt szaporítóanyagot továbbnevelték, ehhez persze nagyobb mennyiségű termesztőközegre volt szükség. László tervei és ötletei alapján házi földkeverő üzemet hoztak létre, előbb egy kisebb, majd egy nagyobb, szállítószalaggal is felszerelt ipari betonkeverő használatával. A kezdetben csak saját célra és saját recept alapján kevert kiváló minőségű föld híre gyorsan terjedt, igény mutatkozott rá, így 1997-től egy bérelt csarnokban Specialmix néven megkezdték a földkeverék gyártását, a fenyőkéreg feldolgozását és forgalmazását. Hamarosan kinőtték a helyet, így Gödöllő külterületén, egy kilenc és fél hektáros terület megvásárlásával újabb mérföldkőhöz érkezett a családi vállalkozás. Az ott létesített kertészeti üzem mellett üzemcsarnokot és konténertelepet is építettek, és 2001-ben odaköltözött a családi háztól a Gergely Díszfaiskola is.

Mintegy öthektáros szabadföldi területen földlabdás örökzöldeket, elsősorban tuja- és borókaféléket, valamint cserjéket ültettek.

A konténertelepre cserepezőgépet béreltek, a föld és kéreg csomagolásához pedig modern automata csomagológépet vásároltak. Néhány év múlva vette kezdetét a legnagyobb fejlesztés a telepen, nagyobb méretű szociális épületet és irodaházat, öntözőtavat, valamint egy 700 négyzetméteres kéthajós, talajfűtéses növényházat építettek. A fakéreg megfelelő tárolásához pedig kéregtároló fakkokat alakítottak ki.

A szakma szeretete

A vállalkozás szinte az első perctől kezdve nagy sikerrel van jelen a hazai kertészeti kiállításokon, mindig nagy az érdeklődés a standjaikon. Első ízben 1995-ben, még Gergely Díszfaiskolaként vettek részt a Kertészeti Egyetemen rendezett dísznövény-kiállításon, amelynek később állandó kiállítói lettek; 1998-ban pedig az akkor még csak földkeverék-gyártással és -forgalmazással foglalkozó Specialmix Kft.-jük mutatkozott be a Hortus Hungaricus nem­zetközi kertészeti kiállításon, ott szintén visszatérő kiállítók voltak. 2015-ben a németországi Essenben is kiállítottak a nagyszabású IPM-en. 2012-ben a cégvezető Kisgergelyné Király Andreát választották az év kertészévé, majd 2018-ban a Magyarország legszebb birtoka verseny kertészet kategóriájában a Specialmix Kft. lett az első helyezett. A megszerzett tudás és tapasztalat megosztását, továbbadását kiemelten fontosnak tartják a hazai faiskolai ágazat jövője érdekében. 2009 óta minden évben – a pandémiás időszak kivételével – szerveznek szakmai napokat és nyílt napokat, amelyekre akár száznál is több szakember, illetve nagykereskedelmi partner szokott ellátogatni. Kisgergelyné Király Andrea azt is kiemeli, hogy a szinte folyamatos fejlődés mögött megbízható munkatársak állnak. Nagyon büszke a csapatra, az adminisztrációs és vezetői területek élén egyetemet végzett kollégák állnak. A 18 állandó alkalmazott mellett a szezonban további 15-20 fő segíti a munkájukat, illetve évente több diáknak biztosítanak gyakorlati helyet és tanulási lehetőséget.

2010-ben a Gergely Díszfaiskola mint önálló vállalkozás beolvadt a Specialmix Kft.-be, majd nevüket Specialmix Kertészeti Kft.-re változtatták, tevékenységük pedig a dísznövénytermesztésen, illetve fenyőkéreg- és földkeverék-gyártáson kívül fűmagok és az ICL burkolt műtrágyáinak (Everris, Scotts) forgalmazásával is bővült.

További fejlesztés során az üzemcsarnokot napelemmel látták el, 2020-ban pedig géptárolót építettek a munkagépeknek. 2021-ben újabb hét hektárral bővült a területük,

amelyen csaknem 2000 köbméter föld átmozgatásával és speciális szintlejtés kialakításával kéthektáros konténertelepet építettek.

Az egyik legjobb a piacon

A fenyőkérget, fenyőmulcsot ömlesztve, illetve zsákos kiszerelésben forgalmazzák elsősorban dekorációs célra, talajtakarásra, mulcsozásra. Vörösfenyő-kéregből négy különböző minőségű osztályozott terméket készítenek. Mivel teljesen kirostálják belőle a port, nagyon mutatós, a hazai piac egyik legkiválóbb termékét kapják. Külföldről beszerzett vörösfenyőkérget dolgoznak fel, a beszállítóval hosszú évek óta együtt dolgoznak. A fenyőkéreg- és földkeverék-gyártást László irányítja, ahogyan a telephely összes műszaki ügyét is. A kéreg rostálása, darálása és osztályozása után keletkező kéregport és apró kérget a földkeverék-gyártásnál hasznosítják.

A keverékbe előkomposztált kéreg mellett savanyú litván tőzeg, alginit és műtrágya kerül, Osmocote-ot, valamint 3-4 hetes lebomlású, vízoldékony műtrágyát is tesznek bele starternek.

Bár az utóbbi időben a földkeverékeik forgalma csökkent, saját felhasználásra, ültetésre változatlanul sokat gyártanak, valamint kertépítők és a környékbeli cserepesdísznövény-termelők is vásárolják.

Széles választék

Noha minden alapanyag ára az egekbe szökött, a cégnek sikerült még időben tartalékolnia, és mindent beszereznie, ebben segítségükre volt a stabil beszállítói kör. Jelenleg leginkább a magas euróárfolyam és a szállítási költségek drasztikus emelkedése nehezíti például a szaporítóanyag-beszerzést. Az értékesítés és az érdeklődés azonban folyamatos, annak ellenére, hogy a korábbi árakat már nem tudták tartani, termékeik előállítási költségeit rendszeresen ellen­őrzik, és az eladási árak kalkulálásánál figyelembe veszik. A gödöllői kertészetben nagykereskedelmi partnereiken kívül magánszemélyeket is kiszolgálnak, és kérésre szakmai tanácsokkal is ellátják őket.

Jelenleg mintegy 300-féle örökzöldet és 530-féle díszcserjét kínál a Specialmix Kertészeti Kft. a szaporítóanyag méretűtől a többéves, iskolázott kategóriáig.

Választékukban különleges fenyőoltványok is megtalálhatók, valamint az idénynek megfelelő sziklakerti évelők, illetve az egyre szélesebb választékban tartott lombos díszfák. Közvetítő cégen keresztül a hazai barkácsáruházakba is eljut profi és hobbikertészek számára előállított kertészeti földkeverékük és fenyőkérgük.

Születésnap

A kertészet az évforduló alkalmából nyílt napot tartott, amelyre minden partnerüket, valamint kertészkedni vágyót és a faiskola iránt érdeklődőt szeretettel vártak. Az eseményen kiállították a faiskola munkagépeit, felidézték a negyed század történetét, továbbá tematikus növénybemutatóval is készültek. Schirger Móni kertészmérnök az ICL gyepműtrágyákról és fűmagokról foglalta össze a tudnivalókat,

Nagyné Garam Erika kertészmérnök, termelésvezető pedig szakmai sétát tartott a telephelyen, amelynek résztvevői betekintést nyerhettek a díszfaiskolai termelés kulisszái mögé.

A nagykereskedelmi vásárlók részére külön nyílt nappal készülnek, a tervezett dátum szeptember 9., péntek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet