Back to top

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

A hetek óta tartó extrém magas hőmérséklet és a tüzek súlyosan károsítják a tunéziai gabonatermést, melynek mennyisége a mezőgazdasági termelők szakszervezetének előrejelzése szerint jóval alulmarad a vártnál.

Mhamoud Elyess Hamza mezőgazdasági miniszter júniusban 1,8 millió tonnás gabonatermést prognosztizált 2022-re, ami 10%-kal haladja meg a tavalyi termést.

Mohamed Rejaibia, a mezőgazdasági termelők szakszervezetének tisztviselője azonban az ország nagy részén múlt hónapban tomboló tüzekre utalva azt mondta, hogy ez már nem lehetséges.

„A gabonatermés nem lesz több 1,4 millió tonnánál” - mondta Rejaibia – „Egy része a tüzek miatt fog elveszni, egy része pedig talán az aratás során.”

A szakszervezet és a szakértők szerint a termést közvetlenül károsítja a magas hőmérséklet is, amely ezen a nyáron már elérte a 47 Celsius-fokot is és az előrejelzések szerint akár 49 Celsius-fok is lehet. Ráadásul az extrém hőség a gazdák munkáját is megnehezíti. 50 fok körüli forróságban az aratást sem lehet teljes erővel végezni.

Tunézia nagy termésre számított, hogy a háború által súlyosbított nemzeti pénzügyi válság közepette csökkentse a gabonaimportot. Az importált élelmiszerek és energia magasabb ára idén 1,7 milliárd dollárjába kerül a költségvetésnek, állítja a kormány.

Az ország idén önellátásra törekedett a durumbúza termesztésében, amely a meghatározó gabonafajta Tunéziában.

Heat wave and fires harm Tunisia's grain harvest

Egyes gazdák korán betakarítják a gabonát és kisebb terméssel is megelégednek, mert attól tartanak, hogy a 2022-es termésüket tűzvészek miatt elveszítik.

„Általában júliusban kezdjük az aratási szezont, de idén már június 18-án elkezdtük" - mondta Abderraouf Arfaoui gazdálkodó Kribben, egy északi városban. – „Félünk a tüzektől. Éjjel-nappal őriznünk kell a földjeinket.”

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.