Back to top

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A MyActionCam Kft. hazánk egyik legnagyobb szakmai múltra visszatekintő cége, 2008-as indulásuk óta vezető szerepet töltenek a hazai piacon mozgó híradás-technikai eszközök forgalmazásában, javítási és karbantartási szolgáltatások nyújtásában. 2011 óta foglalkoznak DJI drónokkal és hét éve mezőgazdasági drónokkal is.

A magyar piacon egyedüliként szerezték meg a katonai légügyi hatóság által kiadott működési engedélyt is a DJI pilóta nélküli légijármű rendszerek javítására, karbantartására, valamint kezelőik képzésére.

Damak Ferenc tulajdonos, ügyvezető a Magyar Mezőgazdaság Kft.-vel közösen szervezett rendezvénysorozat harmadik állomásán, egy Balatonvilágoson található szőlőültetvényben osztotta meg több éves tapasztalatát a gazdálkodókkal. A tikkasztó hőség ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak a speciális pilóta nélküli eszközök használatára.

Fotó: Rass Krisztina

A mezőgazdasági feladatokra tervezett drónok és kiegészítők alkalmazása tökéletesen támogatja a precíziós gazdálkodást, segítségükkel a gazdálkodók képessé válnak a növények fejlődésének méretarányos értékelésére.

Létrehozhatók olyan, akár multispektrális kamerával készült növényzeti térképek is, amelyek segítenek a termények jobb kezelésében, öntözési és tápanyag kijuttatási stratégia megtervezésében, esetleges betegségek, elváltozások korai feltárásában, illetve a vad- és belvízkárok dokumentálásában.

A rendezvényen a precíziós gazdálkodásban gondolkodó gazdálkodók átfogó képet kaphattak arról, milyen eszközök állnak rendelkezésre az adatok begyűjtésére illetve az adatok kiértékelése után a növényvédő, kondicionáló szerek kijuttatására. Működés közben figyelhették meg a MyActionCam Magyarország által forgalmazott DJI drónokat, de mindezek mellett  megismerkedhettek a technológiához kapcsolódó jogszabályi háttérrel és a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó információkkal.

Fotó: Rass Krisztina
Botos Kristóf a cég szervízvezetője részletesen ismertette a DJI drónok technológiai hátterét is. 

A drónok lehetővé teszik, hogy óriási, akár több száz hektáros területekről is felmérést végezhessünk nagy felbontásban, és rövid idő alatt. A hagyományos módszerekkel való felméréssel ellentétben az adatok gyorsan rendelkezésre állnak,

a mérési feladatok elvégzéséhez nincs szükség folyamatos földmérői munkára és a kivitelezési munkálatok órákig való felfüggesztésére, mert az adatgyűjtés ideje a töredékére csökken a tradicionális eljárással szemben.

Bemutatta a Phantom 4 RTK rendszert, amely egy 4 rotoros drón, 3 tengelyes kamerastabilizátorral rendelkezik és 4K videó felbontásra képes. Mintegy 29 perc repülési idő teljesítményű, az akadályokat 4 irányból is érzékeli.  2 és 3D modellek elkészítésére is alkalmas, ennek segítségével  a szőlőtőkék magassága vagy egymástól való távolsága is merhető, akár tőszámlálásra alkalmas. 

A Phantom 4 Multispectral rendszerben hat kamera van egy kameraegységbe építve, amely több színtartományban is képes érzékelni  és az egyes színtartományokat külön is tudja elmenteni a hozzá tartozó szoftver. Beépített spektrális napfény-érzékelővel rendelkezik  a nagyobb pontosság érdekében élő RGB és NDVI képalkotásra képes, 27 perces repülési idő teljesítményű. 

Az Agras T30 típusú permeteződrón  az RTK modulnak köszönhetően centiméter pontos pozícionálást tesz lehetővé  (RTK-modul), 30L permetezőszer hordozására  ​​​​​és ultragyors akkumulátortöltésre képes, kettős nagy látószögű FPV kamera kamerarendszerrel rendelkezik, a karok összehajthatók,  így 80%-kal csökkenthető a helyigénye.  Az Agras T10 szintén centiméter pontos pozícionálású, azonban ez kisebb, 8L permetezőszer hordozására képes, ultragyorsan tölthető az akkumulátorja, kettős nagy látószögű FPV kamera kamerarendszerrel rendelkezik, a karok összehajthatók,  így 80%-kal csökkenthető a helyigénye.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Beszakadt a műtrágya értékesítés a második negyedévben

A második negyedévben 44 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés Magyarországon az előző év azonos időszakához képest, miközben az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett negyedéves jelentésben. A növényvédő szereknél hasonló mértékű áremelkedést mértek a második negyedévben, miközben az értékesítés ötödével esett vissza.

Csemegekukorica: aszálymérséklés biostimulátorral

A biostimulátor nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.