0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

youtube://v/gfenYyLlrKI

A MyActionCam Kft. hazánk egyik legnagyobb szakmai múltra visszatekintő cége, 2008-as indulásuk óta vezető szerepet töltenek a hazai piacon mozgó híradás-technikai eszközök forgalmazásában, javítási és karbantartási szolgáltatások nyújtásában. 2011 óta foglalkoznak DJI drónokkal és hét éve mezőgazdasági drónokkal is.

A magyar piacon egyedüliként szerezték meg a katonai légügyi hatóság által kiadott működési engedélyt is a DJI pilóta nélküli légijármű rendszerek javítására, karbantartására, valamint kezelőik képzésére.

Damak Ferenc tulajdonos, ügyvezető a Magyar Mezőgazdaság Kft.-vel közösen szervezett rendezvénysorozat harmadik állomásán, egy Balatonvilágoson található szőlőültetvényben osztotta meg több éves tapasztalatát a gazdálkodókkal. A tikkasztó hőség ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak a speciális pilóta nélküli eszközök használatára.

A mezőgazdasági feladatokra tervezett drónok és kiegészítők alkalmazása tökéletesen támogatja a precíziós gazdálkodást, segítségükkel a gazdálkodók képessé válnak a növények fejlődésének méretarányos értékelésére.

Létrehozhatók olyan, akár multispektrális kamerával készült növényzeti térképek is, amelyek segítenek a termények jobb kezelésében, öntözési és tápanyag kijuttatási stratégia megtervezésében, esetleges betegségek, elváltozások korai feltárásában, illetve a vad- és belvízkárok dokumentálásában.

A rendezvényen a precíziós gazdálkodásban gondolkodó gazdálkodók átfogó képet kaphattak arról, milyen eszközök állnak rendelkezésre az adatok begyűjtésére illetve az adatok kiértékelése után a növényvédő, kondicionáló szerek kijuttatására. Működés közben figyelhették meg a MyActionCam Magyarország által forgalmazott DJI drónokat, de mindezek mellett  megismerkedhettek a technológiához kapcsolódó jogszabályi háttérrel és a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó információkkal.

Botos Kristóf a cég szervízvezetője részletesen ismertette a DJI drónok technológiai hátterét is. 

A drónok lehetővé teszik, hogy óriási, akár több száz hektáros területekről is felmérést végezhessünk nagy felbontásban, és rövid idő alatt. A hagyományos módszerekkel való felméréssel ellentétben az adatok gyorsan rendelkezésre állnak,

a mérési feladatok elvégzéséhez nincs szükség folyamatos földmérői munkára és a kivitelezési munkálatok órákig való felfüggesztésére, mert az adatgyűjtés ideje a töredékére csökken a tradicionális eljárással szemben.

Bemutatta a Phantom 4 RTK rendszert, amely egy 4 rotoros drón, 3 tengelyes kamerastabilizátorral rendelkezik és 4K videó felbontásra képes. Mintegy 29 perc repülési idő teljesítményű, az akadályokat 4 irányból is érzékeli.  2 és 3D modellek elkészítésére is alkalmas, ennek segítségével  a szőlőtőkék magassága vagy egymástól való távolsága is merhető, akár tőszámlálásra alkalmas. 

A Phantom 4 Multispectral rendszerben hat kamera van egy kameraegységbe építve, amely több színtartományban is képes érzékelni  és az egyes színtartományokat külön is tudja elmenteni a hozzá tartozó szoftver. Beépített spektrális napfény-érzékelővel rendelkezik  a nagyobb pontosság érdekében élő RGB és NDVI képalkotásra képes, 27 perces repülési idő teljesítményű. 

Az Agras T30 típusú permeteződrón  az RTK modulnak köszönhetően centiméter pontos pozícionálást tesz lehetővé  (RTK-modul), 30L permetezőszer hordozására  ​​​​​és ultragyors akkumulátortöltésre képes, kettős nagy látószögű FPV kamera kamerarendszerrel rendelkezik, a karok összehajthatók,  így 80%-kal csökkenthető a helyigénye.  Az Agras T10 szintén centiméter pontos pozícionálású, azonban ez kisebb, 8L permetezőszer hordozására képes, ultragyorsan tölthető az akkumulátorja, kettős nagy látószögű FPV kamera kamerarendszerrel rendelkezik, a karok összehajthatók,  így 80%-kal csökkenthető a helyigénye.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu