0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Közös jellemzőjük volt, hogy kísérleti körülmények között legalább 8–10 tonnát biztosan adnak hektáronként, jobb termőhelyi adottságok között pedig a 10 tonnás átlagot is meghaladják. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni vele, hogy KITE nagy termőképességű búzákra kidolgozott termesztéstechnológiája számos ponton eltér a búzatermesztés hazai konvencióitól.

A KITE precíziós termesztéstechnológiájának alapvetően az a célja, hogy az elvetett magvak gyorsan és egyöntetűen keljenek, és hogy a növény kezdeti fejlődéséhez ideális körülményeket teremtsen. Ennek érdekében a talajművelő eszközöket úgy választják meg, hogy igazodjanak az elővetemény tarlómaradványának a mennyiségéhez és a talaj nedvességtartalmához. A vetést előkészítő alapművelés minimum 20 centiméter mély, amihez a KITE középmély lazítót ajánl.

A búza sikeres termesztéséhez elengedhetetlen, hogy legalább 6 leveles állapotban menjen a télbe. Minimumkövetelmény továbbá, hogy legkevesebb 4 hajtást neveljen egy növény, amihez 700 Celsius-fok hőösszegre van szükség. E feltételek teljesüléséhez Magyarországon szeptember végén, október elején meg kell kezdeni a vetést.

Sekély, 3 centiméteres vetési mélységnél csökkentett vetőmagnormát kell alkalmazni, a maglehelyezés pontosságát pedig a KITE szerint a John Deere gabonavető gépekkel lehet garantálni: elérhető velük, hogy a tőtávolság 2,5 centiméternél ne legyen sűrűbb.

A korai vetés és a csökkentett vetőmagnorma alkalmazása nélkülözhetetlenné teszi az őszi gyomirtást és a vírusterjesztők elleni fokozott védekezést. A Köckerling Allrounder magágykészítő még akkor is lehetővé teszi a pontos vetést szeptember végén, október elején, ha a magágy esetleg nyirkos.

A KITE által ajánlott nagy termőképességű malmi vagy takarmányminőséget adó búzafajták és hibridek, illetve prémium minőségre képes fajták hektáronként 8–10 tonna betakarítható hozamot tudnak produkálni. A nagy terméshez szükséges nitrogénellátás szárrövidítő használatát feltételezi, valamint kétszeri gombák elleni és a mindenkor szükséges kártevők elleni védekezést is.

A búzafajtákat részletesen bemutatták a különböző vizsgálatok alapján.

Az Aurelius középkorai érésű, prémium minőségre képes fajta. Állóképessége kiemelkedő, a prémium minőségű búzák között termőképessége kiváló. Szára és gyökérzete erős, ami lehetővé teszi, hogy intenzív technológiával termesszék.

A lisztharmatnak és a sárgarozsdának kitűnően ellenáll. Bokrosodási képessége nagyon jó, ezért hektáronkénti vetőmagköltsége az átlagosnál alacsonyabb.

Hektáronként 4,2–4,8 millió csírát ajánlott vetni belőle, ami 160–200 kilogramm vetőmagot jelent. Az Aurelius nyers fehérjetartalma 14,5 százalék, nedves sikértartalma 33 százalék, és az A1-A2-es sütőipari minőségcsoportba tartozik.

A Basilio igen korai szálkás búza. A KITE négyismétléses kisparcellás kísérletében 9,5 tonnát adott hektáronként 2021-ben, Látóképen pedig elérte a 10,9 tonnát. Kiváló a műtrágya-reakciója, még a hektáronkénti 150 kilogramm nitrogén hatóanyagot is meghálálja. Stabil malmi minőséget ad, fehérjetartalma 12,5–13,5 százalék, sikértartalma 28–30 százalék között van. Jó a télálló képessége, jó a bokrosodó képessége, szárszilárdsága kiváló. Lisztharmattal és kalászfuzáriummal szemben közepesen, sárga-, szár- és levélrozsdával szemben ellenálló.

A Gabrio korai érésű, szálkás malmi búza, változatos körülmények között is stabilan terem.

A KITE 2021-es négyismétléses kísérletében hektáronként 10,2 tonnát adott, Látóképen meghaladta a 11,5 tonnát. Rövid szárú, vagyis megdőlésre kevéssé hajlamos. Nitrogénhasznosító képessége kiváló, intenzív körülmények közé is bátran ajánlható. Azoknak a gazdálkodóknak javasolják, akik az igényeit jól ki tudják szolgálni. Fehérjetartalma 11,5–13 százalék, javasolt hektáronkénti vetőmagnormája 4-4,5 millió csíra.

A Premio egy középérésű szálkás búza, igen bőtermő. A KITE négy ismétléses kísérletében 9,9 tonna volt a hektáronkénti hozama 2021-ben, Bólyban meghaladta a 11 tonnát. Kifejezetten jó a műtrágya-reakciója, akár hektáronként 120 kilogramm nitrogén hatóanyagra is érdemi termésnövekedéssel válaszol. Kalászai kifejezetten tömöttek, szalmamagassága átlagos. Szára erős, ezért nem dől meg. Jó a betegség-ellenállósága és malmi minőséget ad.

Októberi vetésre ajánlják, hektáronként 4–4,5 millió csírával.

A Cellule középérésű, rendkívül nagy termőképességű malmi búza. A KITE ebből az őszi búzából értékesít a legtöbbet. A négy ismétléses kísérletben hektáronként 9,9 tonnát adott tavaly, Látóképen 12 tonnát termett. Hektolitertömege igen nagy, kiválóan bokrosodik, fehérjetartalma közepes, 12,5 százalék.

A Frenetic szálkás korai fajta. Tavaly a vállalat négyismétléses kísérletében 9,5 tonnát adott hektáronként, Látóképen 11,43 tonnát. Erősen bokrosodik és stabil malmi minőséget ad. Sütőipari besorolása A2-es, fehérjetartalma 12,5–14, sikértartalma 28–30 százalék. Ajánlott korán vetni, szeptember végétől október közepéig. Kalászfuzáriumnak és levélrozsdának jól ellenáll, sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló.

A Lindbergh egy tar kalászú, középkései őszi búza.

Az említett kísérletben hektáronként 9,9 tonnát adott, Látóképen 11,3 tonnát. Kiemelkedő a szárazságtűrése és az átlagosnál jóval nagyobb ezermagtömegű szemeket fejleszt. Mind lisztharmat-, mind vörös- és sárgarozsda-, mind kalászfuzárium-ellenállósága kiváló. Fehérjetartalma 14,4, sikértartalma 32,9 százalék.

A SU Alvius járóbúza, vagyis ősszel és tavasszal is vethető. A KITE tavalyi kísérletében hektáronként 9,1 tonnát adott, Látóképen 10,8 tonnát. Középkorai érésű, A1-es malmi minőséget ad.

A Marcopolo középkorai, szálkás őszibúza. A tavalyi KITE-kísérletében 10,3 tonnát termett hektáronként, Látóképen 11,9 tonnát. Kiválóan alkalmazkodik, hidegtűrő képessége kiemelkedő, ezermagtömege az átlagosnál nagyobb. Vörös- és sárgarozsdával, üszökgombával szemben ellenálló, a kalászfuzáriummal szemben kiemelkedően ellenálló.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság