Back to top

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Közös jellemzőjük volt, hogy kísérleti körülmények között legalább 8–10 tonnát biztosan adnak hektáronként, jobb termőhelyi adottságok között pedig a 10 tonnás átlagot is meghaladják. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni vele, hogy KITE nagy termőképességű búzákra kidolgozott termesztéstechnológiája számos ponton eltér a búzatermesztés hazai konvencióitól.

Az Aurelius nagy termőképességű, prémium minőségben
Az Aurelius nagy termőképességű, prémium minőségben
A KITE precíziós termesztéstechnológiájának alapvetően az a célja, hogy az elvetett magvak gyorsan és egyöntetűen keljenek, és hogy a növény kezdeti fejlődéséhez ideális körülményeket teremtsen. Ennek érdekében a talajművelő eszközöket úgy választják meg, hogy igazodjanak az elővetemény tarlómaradványának a mennyiségéhez és a talaj nedvességtartalmához. A vetést előkészítő alapművelés minimum 20 centiméter mély, amihez a KITE középmély lazítót ajánl.

A búza sikeres termesztéséhez elengedhetetlen, hogy legalább 6 leveles állapotban menjen a télbe. Minimumkövetelmény továbbá, hogy legkevesebb 4 hajtást neveljen egy növény, amihez 700 Celsius-fok hőösszegre van szükség. E feltételek teljesüléséhez Magyarországon szeptember végén, október elején meg kell kezdeni a vetést.

Sekély, 3 centiméteres vetési mélységnél csökkentett vetőmagnormát kell alkalmazni, a maglehelyezés pontosságát pedig a KITE szerint a John Deere gabonavető gépekkel lehet garantálni: elérhető velük, hogy a tőtávolság 2,5 centiméternél ne legyen sűrűbb.

A korai érésű Gabrio malmi búzát intenzív körülmények közé ajánlják
A korai érésű Gabrio malmi búzát intenzív körülmények közé ajánlják
A korai vetés és a csökkentett vetőmagnorma alkalmazása nélkülözhetetlenné teszi az őszi gyomirtást és a vírusterjesztők elleni fokozott védekezést. A Köckerling Allrounder magágykészítő még akkor is lehetővé teszi a pontos vetést szeptember végén, október elején, ha a magágy esetleg nyirkos.

A KITE által ajánlott nagy termőképességű malmi vagy takarmányminőséget adó búzafajták és hibridek, illetve prémium minőségre képes fajták hektáronként 8–10 tonna betakarítható hozamot tudnak produkálni. A nagy terméshez szükséges nitrogénellátás szárrövidítő használatát feltételezi, valamint kétszeri gombák elleni és a mindenkor szükséges kártevők elleni védekezést is.

A búzafajtákat részletesen bemutatták a különböző vizsgálatok alapján.

Az Aurelius középkorai érésű, prémium minőségre képes fajta. Állóképessége kiemelkedő, a prémium minőségű búzák között termőképessége kiváló. Szára és gyökérzete erős, ami lehetővé teszi, hogy intenzív technológiával termesszék.

A lisztharmatnak és a sárgarozsdának kitűnően ellenáll. Bokrosodási képessége nagyon jó, ezért hektáronkénti vetőmagköltsége az átlagosnál alacsonyabb.

A Basilio fehérjetartalma 12,5–13,5, sikértartalma 28-30 százalék
A Basilio fehérjetartalma 12,5–13,5, sikértartalma 28-30 százalék
Hektáronként 4,2–4,8 millió csírát ajánlott vetni belőle, ami 160–200 kilogramm vetőmagot jelent. Az Aurelius nyers fehérjetartalma 14,5 százalék, nedves sikértartalma 33 százalék, és az A1-A2-es sütőipari minőségcsoportba tartozik.

A Basilio igen korai szálkás búza. A KITE négyismétléses kisparcellás kísérletében 9,5 tonnát adott hektáronként 2021-ben, Látóképen pedig elérte a 10,9 tonnát. Kiváló a műtrágya-reakciója, még a hektáronkénti 150 kilogramm nitrogén hatóanyagot is meghálálja. Stabil malmi minőséget ad, fehérjetartalma 12,5–13,5 százalék, sikértartalma 28–30 százalék között van. Jó a télálló képessége, jó a bokrosodó képessége, szárszilárdsága kiváló. Lisztharmattal és kalászfuzáriummal szemben közepesen, sárga-, szár- és levélrozsdával szemben ellenálló.

A Gabrio korai érésű, szálkás malmi búza, változatos körülmények között is stabilan terem.

A Frenetic korai és stabilan malmi minőséget terem, A2-es a besorolása
A Frenetic korai és stabilan malmi minőséget terem, A2-es a besorolása
A KITE 2021-es négyismétléses kísérletében hektáronként 10,2 tonnát adott, Látóképen meghaladta a 11,5 tonnát. Rövid szárú, vagyis megdőlésre kevéssé hajlamos. Nitrogénhasznosító képessége kiváló, intenzív körülmények közé is bátran ajánlható. Azoknak a gazdálkodóknak javasolják, akik az igényeit jól ki tudják szolgálni. Fehérjetartalma 11,5–13 százalék, javasolt hektáronkénti vetőmagnormája 4-4,5 millió csíra.
A Cellule egy igen nagy termőképességű, középérésű malmi búza
A Cellule egy igen nagy termőképességű, középérésű malmi búza

A Premio egy középérésű szálkás búza, igen bőtermő. A KITE négy ismétléses kísérletében 9,9 tonna volt a hektáronkénti hozama 2021-ben, Bólyban meghaladta a 11 tonnát. Kifejezetten jó a műtrágya-reakciója, akár hektáronként 120 kilogramm nitrogén hatóanyagra is érdemi termésnövekedéssel válaszol. Kalászai kifejezetten tömöttek, szalmamagassága átlagos. Szára erős, ezért nem dől meg. Jó a betegség-ellenállósága és malmi minőséget ad.

Októberi vetésre ajánlják, hektáronként 4–4,5 millió csírával.

A Cellule középérésű, rendkívül nagy termőképességű malmi búza. A KITE ebből az őszi búzából értékesít a legtöbbet. A négy ismétléses kísérletben hektáronként 9,9 tonnát adott tavaly, Látóképen 12 tonnát termett. Hektolitertömege igen nagy, kiválóan bokrosodik, fehérjetartalma közepes, 12,5 százalék.

A Lindbergh szárazságtűrése kiváló, betegség-ellenálló képessége nagyon jó
A Lindbergh szárazságtűrése kiváló, betegség-ellenálló képessége nagyon jó
A Frenetic szálkás korai fajta. Tavaly a vállalat négyismétléses kísérletében 9,5 tonnát adott hektáronként, Látóképen 11,43 tonnát. Erősen bokrosodik és stabil malmi minőséget ad. Sütőipari besorolása A2-es, fehérjetartalma 12,5–14, sikértartalma 28–30 százalék. Ajánlott korán vetni, szeptember végétől október közepéig. Kalászfuzáriumnak és levélrozsdának jól ellenáll, sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló.

A Lindbergh egy tar kalászú, középkései őszi búza.

Az említett kísérletben hektáronként 9,9 tonnát adott, Látóképen 11,3 tonnát. Kiemelkedő a szárazságtűrése és az átlagosnál jóval nagyobb ezermagtömegű szemeket fejleszt. Mind lisztharmat-, mind vörös- és sárgarozsda-, mind kalászfuzárium-ellenállósága kiváló. Fehérjetartalma 14,4, sikértartalma 32,9 százalék.

A SU Alvius járóbúza, vagyis ősszel és tavasszal is vethető. A KITE tavalyi kísérletében hektáronként 9,1 tonnát adott, Látóképen 10,8 tonnát. Középkorai érésű, A1-es malmi minőséget ad.

A Su Alvius egy középkorai járóbúza, A1-es malmi minőséggel
A Su Alvius egy középkorai járóbúza, A1-es malmi minőséggel

A Marcopolo középkorai, szálkás őszibúza. A tavalyi KITE-kísérletében 10,3 tonnát termett hektáronként, Látóképen 11,9 tonnát. Kiválóan alkalmazkodik, hidegtűrő képessége kiemelkedő, ezermagtömege az átlagosnál nagyobb. Vörös- és sárgarozsdával, üszökgombával szemben ellenálló, a kalászfuzáriummal szemben kiemelkedően ellenálló.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.