0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

A REGIONalStrategies 4 FOOD 4.0 elnevezésű nemzetközi programban hét ország agrárminisztériumai, regionális fejlesztési szervezetei, valamint felsőoktatási intézményei vesznek részt.

A program során a MATE elsősorban azt vizsgálta, hogy a Sevillai Egyetem nagy sikerű „Digitális Mezőgazdaság és Agrár Élelmiszer Innováció” mesterképzési programja hogyan ültethető át a Dél-Dunántúli régióba.

Ennek első lépéseként megtörtént a MATE oktatóinak képzése, valamint az ehhez szükséges tananyagok is készültek, amelyeket a hallgatók értékelnek majd.

„Az elmúlt évtizedekben robbanásszerű technológiai fejlődés valósult meg az agráriumban. A MATE egyik legfontosabb küldetése, hogy reagáljon ezekre a XXI. századi kihívásokra és naprakész tudással vértezze fel hallgatóit. Ebbe a stratégiába illeszkedik ez a nemzetközi projekt is, amelynek ismeretanyaga beépül az agrárképzésbe. Mindez pedig szorosan illeszkedik a szakpolitikai törekvésekhez is” – emelte ki a program kapcsán dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes, a program fővédnöke.

A MATE kiemelt célja, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve a projekt illeszkedjen Magyarország Digitális Agrárstratégiájába. A program a MATE több intézetének összefogásával valósul meg; a gesztorálást a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet végzi, míg a szakmai megvalósításban a Környezettudományi Intézet és a Műszaki Intézet vállalt szerepet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu