0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Elsőként a Magyar Madártani Egyesület (MME) indította útra programját – 1979-től hirdetik ki az év madarát a beérkezett szavazatok alapján. Az egyesület idén is kihirdette a jelölteket, a szavazók idén a barkóscinegére, a függőcinegére és a nádirigóra adhatják le voksukat.

A kampány ezúttal a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet.

A választás nem véletlen, a nádszegélyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be egyes madárfajok életében. Azonban a klímaváltozás, a vizes élőhelyeket és különösen ezek parti zónáit érintő építkezések okozta nádascsökkenés, hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt.

Barkóscinege

Hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein, természetes és mesterséges tavakon, mocsarakban, holtágakban általánosan elterjedt, helyenként gyakori. Társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 5 400-6 300 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Függőcinege

Folyó- és állóvizek, puhafás hullámtéri erdők parti füzeseiben és fáin, mocsarak fűzbokrain, ritkán nádszálakon építi meg jellegzetes, zacskószerű fészkét. Társas viselkedésű madár. A hazai állomány rövidtávú vonuló. A telet Európa déli régióiban tölti, de rendszeresen lehet találkozni áttelelő példányokkal. Főként rovarevő, de pókokat is fogyaszt, télen pedig a nád és a gyékény magjaival táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 3 000-5 000 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Nádirigó

A legnagyobb termetű, országszerte gyakori nádiposzátánk. Álló- és folyóvizek, mocsarak nádasai víz felőli szegélyében fészkel. Vízi rovarokkal, lepkék hernyóival, szitakötőkkel, pókokkal, alkalmilag apró halakkal táplálkozik. Hosszútávú vonulóként a telet a Szaharától délre húzódó térségeiben, akár Dél-Afrikában tölti. Hazai fészkelő állománya 208 000-221 000 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu