0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből – kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

A strucctenyésztés Dél-Afrikában terjedt el, míg Európában pár évtizede léteznek strucc farmok, de például Franciaországban sok éve már jelentős a strucc hús gasztronómiai értéke. Hazánkban is vannak struccgazdaságok, igaz egy kézen megszámolható e gazdaságok száma.

A kemenesszentpéteri Müller tanyán hajnalban indul az élet. A tanya tulajdonosa ellátja a gazdálkodás alapját adó 70 fős struccállományt, majd a gazdaság többi állatfaját. A vállalkozás 2013-ban indult, azzal, hogy valamilyen más állatfajt szerettek volna tartani, mint a falu többi gazdája. Ez volt Nemes Fédra és Müller Gábor közös vállalkozásának a kiindulóponta. Majd utánaolvastak, milyen különleges állatfajták tarthatók haszonállatként, így jött a strucc ötlete, majd ezen belül a kéknyakú strucc, mert ennek a fajtának a legjobb a húskihozatala.

„Első körben Kiskunhalasról vettünk száz pici kéknyakú struccot, amit felneveltünk. Ebből az állományból neveltünk ki a tenyészállatokat.

Majd, ausztriai és országon belüli madarakkal frissítettük a tenyészállományt” – mesélte lapunknak Nemes Fédra, aki a 25. Pápai Expo és Agrárpikniken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját vehette át.

A vállalkozás ma már a feldolgozást is végzi, de ehhez hosszú tanulóút vezetett. Mint, azt Nemes Fédra elmondta, az elején Szlovákiába, egy Pozsony közeli vágóhídra vitték a madarakat, jelenleg a Pásztói vágóhídra viszik. Szerencséjükre korábban a szlovákiai vágóhídra tanulási szándékkal beengedték őket, így ott megtanulhatták a madár izomcsoportjainak felépítését és szakszerű feldolgozását.

Saját feldolgozás, nem nagyüzemi

Struccgazdálkodásuk csak a magyar piacra állít elő termékeket. Ennek az állatfajnak szinte minden része felhasználható. Bőre krokodilbőr kategóriába tartozik, luxus-bőrtáskák, pénztárcák, sőt, még luxuskocsik belső kárpitja is készül belőlük. „Dolgozunk együtt bőrdíszművessel, aki a madarak bőréből készít termékeket” – tudatta Nemes Fédra.

A kéknyakú strucc húsa, ha hasonlítani kellene más állatok húsához, akkor főként a borjú és a szarvas hús keveréke lenne. A borjú bélszín kategória, de kicsit édeskésebb.

Füstölt kolbászt, füstölt sonkát, májpástétomokat készítenek, emellett tőkehúsokat, a strucc nyakát, máját is értékesítik, valamint steak hús részét. A színhús kilója náluk 7900 Ft körül mozog, a belsőség 4500 Ft körül. „Saját kis feldolgozó épületben zajlik a feldolgozás, nem nagyüzemi keretek között. Nem adjuk ki a kezünkből a munkát. A füstölt áruk házi füstöléssel készülnek bükkfával, nem nagyüzemi mesterséges füsttel, hanem régi hagyományos módon”– emelte ki Nemes Fédra.

A cikk bővebb változatban a Kistermelők júliusi számban olvasható.

Forrás: Kistermelők Lapja