Back to top

Egész évben a kertész társa a metszőolló

A metszés a kertészet egyik legkevésbé gépesíthető munkafolyamata, hiszen itt az emberi döntéseknek mozdulatról-mozdulatra szerepük van. A metszőollók kialakítása sokféle lehet a speciális munkafolyamatokhoz igazodva, néhány összefüggést ezért érdemes vásárlás előtt átgondolni.

Mint minden más eszköznél, a metszőollók terén is nagy a választék. Egy-egy profi darab ára a legolcsóbb hobby-ollókhoz viszonyítva 7-8-szoros is lehet - bár ez optimális esetben kifizetődik a jóval hosszabb élettartam és a hatékonyabb használhatóság kapcsán. Metszőolló vásárlásakor azért is megéri megfontoltan dönteni, mert erre az eszközre egész évben szükség lesz, tehát nem csak időszakosan kell számítanunk rá.

Az ősz és tavasz a fás metszések időszaka, nyáron a hajtásválogatás, virágszedés, elnyílt virágok eltávolítása van soron, és ezekhez mindig a metszőollónkra számíthatunk.

A fejlesztés irányelvei

A metszőollók tervezőinek sokféle tényezőt kell figyelembe venniük egy-egy új típus kialakításakor. Fontos, hogy az eszköz kényelmes, hatékony és biztonságos legyen. A régi egybeöntött acélollókat ma már ritkán lehet kapni. Ezek bár nagyon stabil szerkezetűek, hátrányuk a nagy tömegük, ami hosszú munkavégzés során kényelmetlenné, fárasztóvá tette használatukat.

A modernebb ollók feje a nyélhez viszonyítva előrehajló, kissé meg van döntve.

Ez azért jó, mert így ha fejmagasság felett dolgozunk, akkor is kényelmesen tarthatjuk a szerszámot. Előnyös, ha olyan ollót választunk, amely egy eszközzel (mondjuk egy kulccsal) darabjaira szedhető, így nincs szükség a karbantartásához egy egész szerszámkészletre.

A nyél legyen könnyű

Az acélnyelet felváltotta az alumínium, majd a még könnyebb műanyag üvegszálas és szénszálas markolat. Ezzel az eszközök tömege akár 30 százalékkal is csökkenhetett. A nyél ívét is egyre tökéletesítették a gyártók, hogy ergonómiailag minél jobb legyen.

Profi ollókból külön vannak jobb-, és balkezes szerkezetek, valamint egy-egy típus többféle méretben is kapható. Ennek oka, hogy a nyél minél nagyobb felületen érintkezik a tenyérrel, a vágáshoz kifejtett erő annál jobban eloszlik.

Azaz ugyanakkora gally elvágásához jóval kisebb erőt kell kifejtenünk egy kézbe illő ollóval, mint egy olyannal, amely kevesebb felületen érintkezik tenyerünkkel.

Egyik praktikus fejlesztés a forgó nyél, ami minimálisra csökkenti a tenyér bőrének feltörés-veszélyét. Ennél a szerkezetnél a használó bőre nem csúszkál a markolaton, mivel annak forgó része a kéz minden mozdulatát követi. Ennek köszönhetően a kézre nehezedő nyomás is csökken, azaz a forgó nyél amellett hogy kényelmes, sokkal kisebb erőkifejtést kíván a használótól.

Vásárlásnál tehát olyan ollót válasszunk, amely kényelmes, és nyele jól illeszkedik kezünk méretéhez, formájához.

A penge a szerkezet lelke

Az első metszőollók keményacél-ötvözetből készültek, ezek azonban rozsdásodtak. A rozsdamentes acél pedig nem eléggé szilárd. Napjainkban számos változat kapható. A fekete színű pengék teflonbevonatúak; ezek a legolcsóbb, rövid élettartamú darabok. Vannak még nikkel, nikkel-króm és kemény króm bevonatú pengék, amely bevonatok előnye tartósságuk mellett, hogy kicsi a súrlódásuk.
Léteznek egy darabból kovácsolt pengék, és olyanok is, amelyek lemezből lettek kiszabva, majd edzve. Több típuson van már cserélhető penge, ami kiküszöböli a fenési időt munka közben, hiszen több élezett pengét tarthatunk magunknál, és ezeket csak cserélni kell.

Vásárláskor jó, ha olyan metszőollót választunk, amelynek két pengéje jól záródik, ám mégsem nagyon súrlódik egymáson. Egy jól záródó metszőolló a papírt is elvágja.

A zárszerkezet

A nyél alján található zár hátránya, hogy könnyen becsípi a bőrt használója tenyerén. A bőrszíjjal záródó ollóknál ez a veszély nem áll fenn, a bőr azonban megnyúlhat, elszakadhat. Az agynál záródó ollók előnye, hogy a hüvelykujj egy mozdulatával zárva tartható a penge. Ez egy jó megoldás, ám a gyengébb minőségű termékek esetén ez a kallantyú vagy kilazul, és mindig után kell húzni, vagy kikopik, így nem képes feladatát ellátni.

A legkorszerűbb ollók zárszerkezete, egy erős nyél-összeszorításra automatikusan zár, ugyanerre pedig nyitja a pengéket.

A rugó

Rugókból is különböző erősségűek vannak. Dolguk, hogy vágás után újranyissák a pengéket, és újra vágásra kész helyzetbe hozzák az ollót. A túl erős rugók hátránya, hogy nem csak az ág vágására kell erőt fordítanunk, hanem ezzel egy időben a rugó összenyomására is. A virágszedő és zöldmetsző ollókon általában spirál rugók, míg a gallyak, vesszők vágására használatos ollókon erősebb lemezrugók vannak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...