Back to top

A sivatagban is cél az önellátás

Az Egyesült Arab Emírségekben az áruházak és a fogyasztók hagyományosan a külföldi, elsősorban a nagy presztízsű holland paradicsomot vásárolják. A kormány azonban mindinkább elkötelezett az önellátás mellett, ösztönzik a helyi termesztést, hogy mérsékeljék az importfüggőségüket. Náluk a kihívást a forróság és a korlátozott vízmennyiség jelenti.

A 12 hektáros csúcstechnológiás üvegház Al Ainben
A 12 hektáros csúcstechnológiás üvegház Al Ainben
A Hollandiában megrendezett paradicsomkongresszuson (Global Tomato Congress) az építő­anyag- és energiaszektorban, valamint a mezőgazdaságban aktív német BayWa AG óriásvállalat pénzügyi igazgatója vázolta, hogy cégük és az Abu-Dzabiban bejegyzett Al Dahra Holding LLC 2017-ben alapította az Al Dahra BayWa vegyesvállalatot, és Al Ainben felépített egy 12 hektáros, csúcstechnológiás holland üvegházat. (Időközben a német cég eladta többségi részesedését, de továbbra is együttműködik a helyi csapattal.)

A cél az volt, hogy hatékonyan és minél kevesebb erőforrás felhasználásával termesszenek kiváló minőségű zöldségeket kizárólag az Egyesült Arab Emírségek piacaira.

Ez a termesztési projekt kezdettől fogva a kormány politikai szimbóluma is volt, mivel az ország nagyobb fokú önellátást szorgalmaz. Ráadásul szeretnék elérni, hogy 2051-re a legjobbá váljanak a Global Food Security Index ranglistáján, ami az élelmiszerek megfizethetősége, elérhetősége, minősége és biztonsága alapján rangsorol 113 országot a világon. (Jelenleg az Egyesült Arab Emírségek a 35., Hollandia a 6., Magyarország a 31. helyen áll ezen a listán. A szerk.)

Küldöttség Hollandiában

Az Egyesült Arab Emírségek méltóságai, befektetői és kertészeti vállalkozói látogattak júniusban Hollandiába. Az érkező missziót az Emírségek éghajlatváltozási és környezetvédelmi minisztere, Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Almheiri vezette. A látogatás célja a Hollandiával való együttműködés megszilárdítása és bővítése volt.

Az Egyesült Arab Emírségekben egyértelmű a törekvés az önellátóbbá válás és a hatékony, fenntartható helyi élelmiszertermelés iránt. Az elmúlt években nagy érdeklődést mutattak a holland csúcstechnológiai megoldások iránt. A mostani misszió központi témája az élelmiszertermelés, a kertészeti oktatás, a kezdő vállalkozások lehetőségei és vállakozásbővítések, befektetések, pénzügyek, valamint a kormányok szerepe volt.

Látogatást tettek a GreenTech és a Floriade Expo 2022 kiállításokon, megbeszéléseket folytattak kertészeti technológiai vállalatokkal, kormányzati szervekkel, agrárképző intézményekkel.

A GreenTech kifejezetten erre a küldetésre szervezett interaktív és nemzetközi programot a nyitónapon, melynek során az Egyesült Arab Emírségek éghajlati kihívásaira és fejlesztésekre összpontosított. (Forrás: Dutch Greenhouse Delta)

Ó. F. K.

A sivatagban snack-, cherry-, fürtös-, hús- és szilvaparadicsom-fajtákat ter­mesztenek, hogy a szupermarketek igényeit kielégítsék. Folyamatosan kipróbálják a különböző fajtákat, azonban néha még nekik is meglepetést okoz, hogy az Európában jól működő hibridek náluk gyakran nem válnak be.

A megtermelt prémium minőségű paradicsommal azokat a fogyasztókat célozzák meg, akik még most is az északnyugat- európai és az észak-afrikai importot részesítenék előnyben.

Illusztráció
Illusztráció
Termékük minősége szinte megegyezik a nagyra értékelt külföldi áruéval, ráadásul gyorsabban kerül a boltok polcaira. Időbe telt bebizonyítaniuk, hogy a helyi termékek nem feltétlenül gyengébb minőségűek, viszont a fogyasztók még mindig nem hajlandók annyit fizetni értük, mint a holland termékért.

Látják azonban, hogy a paradicsompiac eléggé telített, ezért a jövőben a levélzöldségek termesztésére fektetnek majd nagyobb hangsúlyt.

A kongresszuson beszámoltak arról is, hogy őket is érinti az energiaválság, csak más formában. Földrajzi fekvésüknek köszönhetően az év 365 napján pótmegvilágítás nélkül tudnak termeszteni, ugyanakkor nagy kihívás a 40 °C feletti hőmérséklet, amikor hűtésről kell gondoskodni. Az energiaárak ott is növekednek, de kisebb ütemben, mint máshol.

Korábban megjelent információk alapján ismert, hogy 2020 januárjában az Al Ain régiót hatalmas eső sújtotta.

A természeti katasztrófa hatására az üvegházban súlyos károk keletkeztek, szinte teljesen megsemmisült. A hároméves gyakorlati tapasztalatukra támaszkodva úgy ítélték meg, hogy szükséges, ezért a gyors helyreállítás során növelték az új high-tech üvegházban a hűtő- és szivattyúrendszer kapacitását, és felépítettek egy csomagolósort is, ami a korábbi üvegházban nem volt. Így mára a vetéstől a csomagolásig minden egy helyen történik.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/groentenennieuws.nl/hortidaily.com/baywa.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.