Back to top

Biztosított az ország búzaellátása

Az Aratási Koordinációs Bizottság július 8-án tartott ülésének eredményét Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke ismertette az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján.

Javában zajlanak az aratási munkák: az őszi árpa betakarítása befejeződött, míg az őszi búza és a repce teljes vetésterületének az egyharmadát takarították be a gazdák.  

Az államtitkár elmondta, az aszályok óriási károkat okoztak a növénykultúrákban, különösképp igaz ez a Dunától keletre eső területekre. Ennek eredményeként az előző évekhez képest jóval gyengébb termésmennyiség várható.

Összességében a jelenlegi időszakban 1,6 millió hektáron zajlanak a betakarítási munkák, amelyből a búza 932 ezer hektárt, az árpa 313 ezer hektárt, a repce pedig 205 ezer hektárt tesz ki.

Az államtitkár kiemelte, a gazdálkodók eddig 322 ezer hektárra kiterjedő aszálykárt jelentettek be, ennek jelentős része az őszi búzát, térség szintjén főként az alföldi régiót érinti. Feldman Zsolt azonban további kárbejelentéseket prognosztizált – a termelők a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket november 30-áig nyújthatják be.

Az eddigi betakarítási eredményeket összesítve elmondta, őszi árpa esetében 1,4 millió tonnás össztermés várható, 4,5 tonna/hektár átlaghozammal, de a hozamadatokban jelentős eltérés mutatkozik a keleti és a nyugati országrész között.

A repce egyharmados betakarításánál az látható, hogy idén jó, ha összességében a 400 ezer tonnás termésmennyiség elérhető. Jelenlegi betakarítás 1,9 tonna/hektár átlaghozamnál tart. Ez az eredmény, az előző évhez képest, lényegében egy 40-50 százalékkal alacsonyabb terméseredményt feltételez a betakarítás végére.

Az őszi búza betakarítása jelenleg a vetésterület egyharmadánál tart. Eddig a betakarítási eredmények 3,6 tonna/hektár termésátlagot produkáltak. A Dunántúlon még nem kezdődtek meg az aratási munkálatok, de várhatóan az ott végzett betakarítással együtt 4 millió tonna alatti össztermésmennyiség várható – mindez az elmúlt öt év átlagával számolva egyharmaddal alacsonyabb.

Fotó: Vermes Tibor

Feldman Zsolt kihangsúlyozta, a jelenlegi eredmények ismeretében ez a búzamennyiség a hazai felhasználást (2,5 millió tonna) kielégíti, ugyanakkor várhatóan mindössze 1 millió tonna alatti exportárualap képződik az idén, ami egy rendkívül feszített piacot eredményez.

Az Agrárminisztérium folyamatosan monitorozza a gabonakivitelt, ami a haza ellátás érdekében elengedhetetlen.

Petőházi Tamás kiemelte, az elmúlt években is érezhető volt már a klímaváltozás kedvezőtlen hatása. Idén a májusi esők hiánya és a nyári kánikulák miatt az ország keleti része felperzselődött, és várhatóan az elkövetkező években is hasonló időjárási körülmények között kell a gazdáknak helytállnia. „Emiatt a jövőben át kell gondolni a szántóföldi növénytermesztés stratégiáját” – véli a szövetség elnöke.

A magas gabonaárakra kitérve ismertette, a jelenlegi árak egy 3 éves, többlépcsős folyamat eredményei. Első ilyen lépés Kínában az afrikai sertéspestis felszámolása utáni mintegy 3000 sertéstelep visszatelepítése volt, ami jelentős mértékű árufelvásárlást eredményezett, kiszipolyozva ezzel a piacot. A második tényező a koronavírus-járvány időszakában megélénkülő nyersanyag-felvásárlás a nemzetállamok részéről, mindezt pedig közel 60 százalékos árelemelkedéssel tetézi a februárban kirobbant háború.

Ehhez hozzáfűzve Petőházi Tamás kiemelte, az aszály nem befolyásolt eddig az árakon, ugyanakkor az idei év eddigi terméseredményeit figyelembe véve, megközelítőleg majdnem 200 ezer forint veszteséget könyvelhetnek el a gazdák hektáronként – főként az ország keleti részében gazdálkodók.

Ez akár azt is sejtetheti, hogy ez a vesztség a későbbiekben begyűrűzik az eddig is magas gabonaárakba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.

Római kori villakert

„Nekem a Balaton a Riviéra…” – cseng a fülünkben az örökzöld sláger. S valóban, sokan indulunk nyaranta a Balaton mellé, hogy élvezzük a táj szépségét és kedvező mikroklimatikus adottságait: a meleg, de nem szélsőségesen forró nyarat, melyet a tó felől feláramló, párát hozó szellők temperálnak. Így gondolhatták ezt az 1. századtól a környéken fokozatosan megtelepülő ókori rómaiak is.

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

Megszűnt az aszály, folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése - írta hétfői agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Corteva Agriscience megállapodást írt alá a Biológiai Vezető Symborg felvásárlásáról

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) és a Symborg bejelentette, hogy aláírták a végleges megállapodást, a spanyolországi Murciában működő mikrobiológiai technológiák szakértő vállalatának (Symborg) megvásárlásáról.

Brüsszel javaslatai az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményezik

A közepes méretű állattartó telepek működtetéséhez előírni tervezett új szabályok az állattenyésztési ágazat, a növényvédőszer felhasználás fűnyíróelv-szerű felére csökkentése pedig a növénytermesztési ágazat számára jelent nehézséget - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a mezőgazdasági miniszterek brüsszeli ülését követően.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.