Back to top

Árnyékoljunk növényekkel, gyorsan, irányítottan

Egy fa árnyékában akár 7 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a napon, és egy füves terület is sokkal hűvösebb, mint az aszfalt… A klímaváltozással a növények adta árnyéknak egyre inkább felértékelődik majd a szerepe…

A nyárfák nagyra nőnek, az óriási lombtömeg pedig sokat párologtat, és árnyékol
A nyárfák nagyra nőnek, az óriási lombtömeg pedig sokat párologtat, és árnyékol
Fotó: wikipedia
A pergolák, lugasok, futórácsok egyik célja, hogy kúszónövényeink számára támasztékul szolgáljanak, így egy kellemes, árnyas rész alakuljon ki alattuk. E növények többségének a szára (ellentétben például a fákkal) nem képes arra, hogy önállóan megtartsa a növényt, ezért van szükségük támrendszerre. Cserében pedig hűsítő árnyékkal hálálják meg a gondoskodást.

Többféle lehetőség

Míg egy fa árnyéka annak szimmetriája és a Nap járása miatt egy napon belül is folyamatosan változik, addig a jól tájolt lugasokkal kialakított terek folyamatosan árnyékolva vannak. Egy fa, még ha gyors növésű is, legalább 6-10 év alatt nő akkorára, hogy megfelelő árnyékoló-hatására számíthassunk, egy pergola vagy lugas ennek a töredéke alatt gondoskodik a hűs árnyékról maga alatt. A különféle futtatórácsok kialakításánál lényeges, hogy úgy tájoljuk ezeket, hogy a lehető legtöbb ideig szolgáltassanak árnyékot a nap folyamán. Ehhez kertünk tájolását, és a már meglévő növények, tereptárgyak árnyékolását is ismernünk kell.

Míg a futtatórácsok egyik oldala az árnyékos, addig a lugasok esetén teljesen zárt teret tudunk kialakítani növények felfuttatásával, ami így tájolástól függetlenül egész nap kellemes hűsölőhelye lehet a családnak.

Sok növény képes akár a síma falon is megkapaszkodni, mások más módszerrel kapaszkodnak
Sok növény képes akár a síma falon is megkapaszkodni, mások más módszerrel kapaszkodnak
Fotó: wikipedia
Növénytámaszok anyagai

Növények támasztékául legegyszerűbb esetben a fakaró szolgál. Barkács áruházakban is kaphatunk, de házilag is készíthetünk olyan növénytámaszt, amelynél a karót mohával, vagy kókuszrosttal vonjuk be, ezt vékony dróttal erősítve föl rá. Ez a növények kapaszkodását is segítik, de nedvességet is felszívnak, így kellemesebb, párás mikroklímát biztosítanak maguk körül.
A fából készült növénytámasztékok természetes hatásúak, könnyen szerelhetőek, de nem túl tartósak. Eleinte még gondoskodhatunk a felületkezelésükről, de miután a növényekkel befuttattuk, már nem nagyon lesz lehetőség rá.

A vasból, alumíniumból készült növénytámaszok sokkal tartósabbak, stabilabbak, ám drágábbak, nehezebben állíthatjuk össze, és a napsütéstől felforrósodva helyenként akár égési sérüléseket okozhatnak a rajtuk levő növényeknek. A betonoszlop-, huzaldrót-, vagy drótháló kombináció minden szempontból megfelel, egyedül esztétikailag nem az igazi látványnak, ám idővel befuttatva, a növények jótékonyan, teljesen eltakarják a számukra készített, kissé tájidegen támasztékot.

Többféle növényt alkalmazva

Egyszerre érdemes többféle kúszónövényt is felfuttatni a kert építményekre, hiszen így a növények jól kiegészítik majd egymást.
Az évelő, fásodó szárú kúszócserjék közül érdemes iszalagokat (Clematis sp.), vadszőlőket (Vitis sp., Parthenocissus sp.), lilaakácot (Wisteria sinensis), trombitafolyondárt (CAmpsis radicans) ültetnünk, mert ezek idővel nagy felületeket képesek befutni, és sokáig élnek. Ám lombhullatók, így télen csak kesze-kusza ágrendszerüket láthatjuk. Ezért érdemes évelő, örökzöld fajokat is ültetnünk, ilyenek például a borostyánok (Hedera sp.). Ezek előnye, hogy télen is lombosak, hátrányuk, hogy lassan nőnek, évek kellenek ahhoz is, hogy egy kisebb felületet befussanak, így mindig lombhullatókkal vegyesen ültessük őket, melyek gyorsabban benövik a felületet.

Kellemest a hasznossal: a szőlő irányítható árnyékot ad és terem is
Kellemest a hasznossal: a szőlő irányítható árnyékot ad és terem is
Fotó: wikipedia
A terasz elé is kerülhet

Egy pergola, lugas, vagy terasz elé szerelt apácarács kialakításakor az első egy-két évben egynyári futónövényeket is érdemes vetni, mivel ezek nagyon gyors növekedésűek, egy-két hónap alatt több négyzetméteres felületet képesek befutni. Ilyenek a díszbabok (Phaseolus sp.), dísztökök (Cucurbita sp.), hajnalkák (Ipomea sp.). Ezek az első fagyokkal azonban elpusztulnak, így csak ideiglenes, de szép és gyors növésű megoldásként jöhetnek szóba. Ahogy telnek az évek, és az évelő növények egyre jobban belakják a részükre készített támrendszert, az egynyári futónövények arányát fokozatosan csökkentsük, végül ezeket már ne is vessünk közéjük.

Az egynyáriaknak csak addig van helyük e lugasokon, amíg az évelők lombja nem záródik annyira a támrendszeren, hogy az elegendő árnyékot biztosítson.

Eltérő kapaszkodási módok

A kúszónövények többféle módszerrel kapaszkodnak, vagy épp nem kapaszkodnak. Ezek ismerete fontos olyan szempontból, hogy tudjuk, megfelelő támrendszert készítettünk-e számukra, elég erősen kapaszkodnak-e lugasunkon, vagy az első adandó alkalommal leviheti őket a szél onnan.
Egyes növények kúszó szárukkal növik körbe a támasztékot, és így kapaszkodnak, nem túl erősen. Mások kacsokkal, tapadókorongokkal, kapaszkodó gyökereikkel rögzítik magukat. Az iszalagok például csak csavarodó szárukkal támasztják magukat, ezért érdemes némi segítségképpen felkötözni őket a támrendszerre. A kacsokkal kapaszkodó növények képesek a legerősebben megtartani magukat. A kacs keresőmozgást végez, ami szabad szemmel nem látható, de ha egy videofelvételen felgyorsítva megnézzük egy növényi kacs 8-10 órányi tevékenységét, akkor láthatjuk, hogy körző mozgást végez, így keres valamit, amibe belekapaszkodhat. Ha talál ilyet, akkor azt körbefonja, hozzárögzül, egyes növényfajokon elfásodik, így a kacs egy nagyon stabil kötést biztosít a növénynek a támrendszerhez. Ha a kacs nem talál semmilyen szilárd támasztékot, akkor pár nap alatt lehullik a növényről. Egyes szőlőfélék tapadókorongokkal kapaszkodnak, ezek a sima falon is képesek megtartani a növényt.

A kacshoz hasonlóan a tapadókorongok is elfásodnak, de így elhalt formájukban is gondoskodnak a növény rögzítéséről.

Néhány fajnak apró léggyökerei fejlődnek ki; ilyenek a már említett borostyánfélék mellett a kúszó kecskerágók (Euonymus sp.) is. E gyökerek rücskös falon 80-120 centiméteres magasságig képesek megtartani a növényt, ám ennél nagyobb magasságra már csak kötözéssel vezethetők fel. Pergolákon, lugasokon e léggyökerek alkalmatlanok arra, hogy megtartsák a növényt, így az ilyen példányokat kötözéssel kell irányítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Árplafont vezettek be Romániában a tűzifára

Korlátozzák a tűzifa és más fűtésre használt faanyagok árát Romániában: erről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Fakitermelési munkák a Sóstói-erdőben

A nyíregyházi Sóstói-erdő nyugati tömbjében végez fakitermelési munkákat a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. Egy mintegy 6 hektáros területen ún. növedékfokozó gyérítés kezdődött. A vöröstölgyes esetében a cél a visszamaradó állomány jobb növekedésének elérése.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.