Back to top

A fűszegélynyíró használata

A damilos fűkasza kistestvére, ami jó szolgálatot tesz, hiszen a szegélyek nyírása enélkül nem egyszerű, de ha ott nem vágjuk méretre a füvet akkor elég igénytelen látványt képes nyújtani…

Az emberek többsége rosszul használja a szegélynyírót, mert először lenyírják a füvet, és utána veszik elő ezt a praktikus gépet. Ez azért kellene pont fordított sorrendben csinálni, mert a fűnyíró össze is gyűjti a levágott füvet, a szegélynyíró viszont nem.

Ezért először menjünk végig a szegélynyíróval mindazokon a helyeken – járdák mentén, ágyások szegélyén, fal mellett, lépőkövek között - amihez csak a szegélynyíróval férünk hozzá, majd utána indulhat a fűnyíró, ami összegyűjti mindkét eszköz levágott füvét.

A lépőkövek mellett is kell a szegélynyíró
A lépőkövek mellett is kell a szegélynyíró
Fotó: wikipedia
A damil hosszának a beállítása

A szegélynyírók többsége damil vágószállal működik, amelynek a vége a használat alatt, amikor kővel, kemény fás szárú növényekkel találkozik, hamar kirojtosodik. Ekkor a vágóteljesítmény leromlik, mert a hatékony vágáshoz a megfelelő hosszúságú és élesre vágott végű damil szükséges. Ezért fontos, hogy az egyes géptípusokon a damil szál hosszabbítása hogyan van megoldva. A legegyszerűbb szegélynyíróknál a vágószál meghosszabbítása, után állítása kézzel történik. A munkát megszakítjuk erre az időre és a gépet áramtalanítva a damilt kiemeljük az aktuális pozíciójából, és utánaengedünk. A damil hosszát mindig egy kevéssel méretezzük túl, mert a kővédő lemez burkolatába épített kés vágja majd le a szükséges hosszra.

Praktikusabb damil adagolást biztosít a TIP automatika, amelynél a lerövidült vágószálat munka közben is hosszabbítani tudjuk. A működő gép orsódobja alján lévő gombot enyhén lekoppantjuk a talajra, ezzel egy rugó ellenében működő kuplungszerkezetet oldunk, és a centrifugális erő húzza ki a vágószálat az orsóból. Ezt azután a vágókés rögtön méretre is vágja. A lekoppantást addig kell folytatni, amíg halljuk hogy a damil eléri a vágókést, ,és vág belőle.

A legkényelmesebb száladagolást a teljesen automatikus szerkezetek biztosítják, ezek minden egyes bekapcsoláskor egy kicsit után-adagolják a damilt – ez kényelmes de kissé pazarló megoldás.

A vágószál vastagsága

A vágószál vastagsága a teljesítmények arányában kb. 1,2 és 1,6 mm között változik. Igyekezzünk a használati utasításban megadott vastagságú damilt használni gépünkhöz. A vékonyabb nem adja majd a megfelelő vágóteljesítményt és nem működik rendesen a száladagolás sem, az ideálisnál vastagabb vastagabb pedig túlterheli a gépet, a csapágyat.
Egyes, kisebb teljesítményű típusoknak egy fogantyúja van a tartórúd végén, a komolyabb gépeknek viszont már van egy első fogantyúja is, így két kézzel, kényelmesebben tarthatók. A legsmodernebb szegélynyírókon ez a második fogantyú igény szerint a legkényelmesebb helyzetbe állítható, és gumírozva van, hogy könnyen és a kéz elfáradása nélkül lehessen tartani. Ugyancsak kényelmünket fokozza a teleszkóposan állítható tartórúd, amelynek segítségével még a magas embereknek sem kell görnyedve dolgoznia a géppel.

Némely típusokat orrkerékkel látnak el. Az orrkereket nekitolhatjuk a betonnak, a vágószál pontosan addig fog vágni, de nem fogja elérni a betont. Az újabb típusokon az egész fej egység függőlegesre állítható a tartórúd körül elforgatva. Ez segít abban, hogy a gyep szélét például az ágyások, járdák mentén egyenesre tudjuk vágni.
 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Rózsák, fiatal fák, mediterrán eredetű növények: így óvjuk a kint telelő fagyérzékeny növényeket

Télen egyes növényeinkre fagyveszély leselkedik, hiszen vannak biztonsággal fagytűrő fajok, és vannak olyanok, melyek csak bizonyos hőmérsékletig fagytűrők. Vannak melyeknek nem is a fagy, hanem a téli nedvesség árt. És a fagytűrés mértéke is változó: mert ha a vesszők „nem értek be eléggé”, akkor az egyébként nagy mínuszokat elviselő faj egyede is kárt szenvedhet…

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.