Back to top

Balaton, bor, levendula

Hazánkban ma már többfelé termesztenek sikerrel levendulát, amihez leginkább a keresleti piac segítette hozzá a termelőket.

A klímaváltozás sok kedvezőtlen hatása ellenére fejlemény, hogy olyan növények is eredményesen termeszthetők, amelyek korábban inkább csak kísérleti jelleggel, kis felületen voltak megtalálhatók, és mivel elenyésző volt a kereskedelmi forgalmuk, felhagytak velük. Így például a hazai levendulát két évtizeden keresztül hiába keresték volna.

A levendulás bejárata Dörgicsén
A levendulás bejárata Dörgicsén
Az első francialevendula-töveket (Lavandula angustifolia) egy pannonhalmi szerzetes, Lancsics Bonifác hozta Magyarországra a 17. században. A levendula már akkor „megvetette a lábát” Tihanyban, majd a múlt század elején Bittera Gyula gyógynövényszakértő létrehozta az első nagy levendulaültetvényt, az öreg levendulást a tihanyi apátságtól bérelt területen.

Ma már országszerte honosítottuk és magunkénak valljuk a levendulát, annyira magyar ez a szerény, de igen hasznos virág. A levendulát olajáért is szeretjük, de nem csupán gyógyászati, kozmetikai szereket, hanem szörpöt, lekvárt, fagylaltot és egyéb finomságokat is készítenek belőle, és ami még különleges, a méhek rendkívül finom mézet gyűjtögetnek a levendulamezők nektárjából.

A levendulamotívum a lakberendezés kedvelt, gyakran használt díszítőeleme.

A levendula szeretete egész Magyarországon virágzik: Veszprém, Vas és Zala megyétől a Tiszántúlig találunk levendulafarmokat vagy levenduláról elnevezett vendégházakat.

Meleg és világos termőhely

A levendulatermesztő körzetek közül is kiemelkedik a Balaton környéke. Tihany ma már hagyományos területnek számít, de a Balaton-felvidék legalább olyan kedvező mikroklimatikus adottságokkal rendelkezik.

Más gyógynövényeket is termesztenek a biogazdaságban
Más gyógynövényeket is termesztenek a biogazdaságban
Mi, akik alapvetően szőlőtermesztők vagyunk, és Tihanyban, illetve Dörgicsén is rendelkezünk termőterülettel, jól tudjuk, hogy Dörgicsén sokkal melegebb helyeket találunk és legalább 8-10 nappal hamarabb indul a vegetáció, pedig a távolság csupán 16 kilométer.

A dörgicsei mészkőtengeren rendkívül melegek a kora nyári napok, de az egész tenyészidőszakban kiemelkedően magas hőmérsékleteket mérünk.

A dörgicsei területet nyugodtan összehasonlíthatjuk Franciaország legszebb levendulás környékével, Avignon vidékével, amely kitűnik a provence-i táj mérhetetlen nagy levendulásai közül. A klíma hasonló, ráadásul a Balaton hatalmas víztükre még kiegyenlítettebbé teszi a klímát, és jobb megvilágítottságot ad a termelt kultúrának, így a levendulának is. Ami még különösen magával ragadó ezen a tájon, az levendulamező és a környezet összképe: a balatoni háttér, a középkori kolostorrom és a levendulamező az 1600-1700-as években épült templomokkal gyönyörű párosítást ad.

Divatos italok

A levendulából nagyon sokféle terméket készítenek, a levendulaolaj és a szappanok, valamint a különböző illatosítók a legismertebbek. A divat azonban az italtechnológiai szakembereket is megérinti, ezért készítenek sört, bort, habzóbort is levendulából. Igaz, a nagy kereslet nem minden esetben hoz magas minőséget.

Dörgicse szimbóluma, a hal is megjelenik a levendulásban
Dörgicse szimbóluma, a hal is megjelenik a levendulásban

A levendulás ital készítésénél gyakori hiba, hogy túl intenzív illatú lesz a levendulás bor vagy habzóbor, ami már egyértelműen a termék hátrányává válik.

A borászok „kiabáló illatnak” nevezik azt, ráadásul a levendula túlzott áztatása sokszor kellemetlen, fanyar ízt okoz, ami a túl magas csersavtartalomnak tulajdonítható, és már nem párosulhat az illat eleganciájával. A teljes technológia alapvetően kísérletek sorozata, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, egyet azonban elárulhatunk: a titok nyitja az áztatásban, és annak a megfelelő alkalmazásában van. Mi, borászok azt is mondjuk, hogy minden az erjedéskor dől el, akkor kell eltalálni az áztatási időt, a hőmérsékletet, és minden mást, ami kihathat a végtermékre.

Levendula, mandula, háttérben a Balaton, és Dörgicse 14. századi templomának romja
Levendula, mandula, háttérben a Balaton, és Dörgicse 14. századi templomának romja
Ma sokan készítenek gyöngyöző- és habzóborokat, de néhány gondolatban az előzményekre is érdemes kitérni. Hazánkban az alacsony alkoholtartalmú gyöngyöző- és habzóborok divatja az 1960-as évek végén indult el Balatonbogláron. Magas szénsavtartalommal párosítva a bor alacsony alkoholtartalma akkor is megvédhető, ha sok maradék cukor van benne.

Ennek az italnak az elkészítésénél nagyon fontos, hogy a szén-dioxid elnyeletése alacsony hőfokon (4 °C-on) történjen, így tökéletesen finom és tartós buborékokat kapunk, ami kiemeli az elegánsan megjelenő illatot.

A levendulás habzóbor elsősorban a fiatalok itala, ezt mutatták eddigi teszteléseink. A középkorú és idősebb korosztály fenntartással kezeli, ezért nehezen jut el a kóstolásáig. Utána azonban a kellemes meglepetés erejével sokan elfogadják, a végén vásárlók lesznek belőlük, és ők is tovább népszerűsítik a terméket.

Sokféle termék készül levendulából
Sokféle termék készül levendulából

Alacsony alkoholtartalom

A forgalomba kerülő 4% alkoholtartalmú ital teljesen megfelel azon nemzetközi elvárásoknak is, mely szerint a termelők úgy igyekezzenek alacsonyabb alkoholtartamú italokat kínálni a fogyasztóknak, hogy megőrzik a hagyományokat, az eredeti fajtára, tájra jellemző ízekkel, a rozé könnyedségével, más virágillattal kiegészítve.

A levendulás habzóbor alapja Szürkebarát–Juhfark házasítás
A levendulás habzóbor alapja Szürkebarát–Juhfark házasítás
Kóstoltatásaink során különös figyelmet fordítottunk a külföldi vendégeinkre is, és azt tapasztaltuk, hogy a nem hagyományosan borfogyasztó országokból érkezett vendégek nyitottabbak, mint a hazaiak.

Az első benyomás után szívesen vásárolnak, akár egyedi borkészletet is belőle.

Természetesen elképzelhető, hogy nem fognak egész életükben levendulás habzóbort inni, de ezzel a kulturált borfogyasztók közé lépnek, és az évek előrehaladtával változni fog az ízlésük, a kezdetet azonban nem felejtik el.

A levendulás bor iránti érdeklődés a fesztiválokon a legnagyobb, ahol sokan kíváncsian fogadták az új terméket, mint különlegességet. A levendulás habzóbor nagy előnye, hogy ötvözi a virág- és a borkúltúrát. Dörgicsén 2000 éves a szőlő- és borkultúra, ezt jól kiegészítette az ország legnagyobb levendulás birtoka. Az ültetvények közelsége hozta azt az ötletet, hogy levendulás habzóbort kellene készíteni.

A szőlőről mondják, hogy tájalkotó elem a Balaton-felvidéken, és ezt a szőlő-, pince-, présház-hangulatot jól kiegészíti a levendula, amely számos fajtájával hosszan virágzik a környéken.

Az idei előrejelzés szerint lesz még egy virágzás várhatóan augusztus közepén, ami a levendulakedvelőknek egy újabb ajándék ebben az évben.

Lakatos Tibor András, Palásthy Kitti

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.