0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Gyomlálórobot Dániából

A dán AgroIntelli cég Robotti nevű önjáró robotrendszerei Európában, az Egyesült Királyságban, valamint Ausztráliában is segítik már a termelőket az óriási munkaerőhiány kezelésében. 

Jakob Bebe, az AgroIntelli kereskedelmi igazgatója szerint a vállalat robotjai olyan fárasztó és rendszeresen ismétlődő feladatok elvégzésére alkalmasak, mint például a gyomlálás, aminek különösen az ökológiai gazdálkodásban fontos a szerepe. Így a kevés dolgozó olyan feladatokra tud koncentrálni, amelyekhez valóban szükség van emberi jelenlétre.

A fennállásának hetedik évfordulóját ünneplő cég három számjegyű növekedésről számolt be robotrendszerének értékesítésében 2020 és 2021 között.

Tekintettel a sok országban tapasztalható akut munkaerőhiányra, az AgroIntelli az idei évben is hasonló árbevétel-növekedésre számít. A Robotti-rendszerek Európában már jó néhány országban megjelentek, egyebek mellett Dániában, Svédországban, Lengyelországban, Németországban, Magyarországon, Ausztriában, Olaszországban, Csehországban, Szlovákiában, Svájcban, Hollandiában és Belgiumban is számos gazdálkodó alkalmazza a dán robotokat elsősorban a zöldségtermelésben, ahol jellemzően a nagy értékű növényállomány gondozása során több monotonon ismétlődő és unalmas feladatot is el kell végezni, és ezekre a legnehezebb a munkaerő megtalálása. A vállalat egyébként partnereket keres a robotrendszerek forgalmazásához, valamint az ügyfelek kiszolgálásához és támogatásához, a dán cég igyekszik mind közelebb kerülni a piachoz.

Forrás: Kertészet és Szőlészet