0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kémiai csodák otthon

Több mint tíz éve indította a természettudományok megszerettetését célzó Chemgeneration programját a BASF. Az idén új elemmel bővült a program, a magyarul is elérhető Labormentes kémia webalkalmazással, amiben általános és középiskolások számára gyűjtöttek össze otthon is elvégezhető, szórakoztató és biztonságos kísérleteket.

Játékos formában, mégis természettudományos alapossággal, memóriaserkentő gyors átmenetekkel ad át kémiai ismereteket. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, mennyire fontos fölkelteni a fiatalok érdeklődését a természettudományok, a matematika, a mérnöki tudományok iránt.

Kiderül, milyen háztartási cikkekkel lehet kémiai csodákat véghez vinni.

Egészen alapszintről indulnak a kísérletek, például a felületi feszültséget víz és mosogatószer segítségével teszi kézzelfoghatóvá. Később összetettebb kísérletetek következnek, gemkapcsot lehet vízben lebegővé tenni, vagy felhőt létrehozni egy üvegben. Minden kísérlethez részletes magyarázat társul, amit ez egyes szintek végén kvízként visszakérdez a program.

A BASF Chemgeneration nevű tudományos programjában általános- és középiskolás diákok interaktív előadások és kísérletek segítségével ismerhetik meg a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fogalmait.

Korábban oktatási intézményekben voltak elérhetők az előadások, de a Covid ezt is keresztülhúzta. A BASF ezért az internetre vitte át a programot és megszületett a Maradj otthon kémia kezdeményezésük, ami el is nyerte a Nemzetközi PR Szövetség (IPRA) GWA díját a közösségi média kategóriában, és az IPRA Eventiada díját a legjobb közösségi kapcsolatokat folytató gyakorlatért.

A Labormentes kémia program az előző évekhez hasonlóan Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Görögországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában összesen 11 nyelven (a helyi nyelveken és angolul) indult. Akinek sikerül végigvinni minden kísérletet, oklevelet kaphat az elért eredményről.

Az ingyenes program elérhető a labfreechemistry.com/hu weboldalon keresztül asztali- és mobileszközökön egyaránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/BASF Hungária Kft.