Back to top

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Fotó: NorAn Technologies
Minőségi folyékony műtrágya injektálói és talajművelő eszközei növelik a kijuttatott tápanyag hasznosulását és a vízmegőrzést, aminek köszönhetően jelentős termésnövekedést lehet elérni.

A NorAn saját fejlesztésű és gyártású N-Max folyékony műtrágyainjektálója tavaly elnyerte „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat a Bábolnai Gazdanapokon, és a gyár az idei rendezvényen is bemutatja folyamatosan fejlesztett agrártechnológiai eszközeit, valamint újdonságait.

„Azzal a céllal indítottam el a NorAn Technologiest, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat a legmodernebb eszközökkel lássam el – mondta Sütő Norbert alapító, akit már gyerekkorában érdekelt a mezőgazdaság, középiskolás évei alatt pedig veterán traktorok felújításával töltötte a szabadidejét. Az egyedi tervezésű hengerek gyártásának ötlete egyetemi tanulmányai alatt született meg benne, majd a diploma megszerzése után saját vállalkozást indított.

Munkatársaival olyan munkagépek fejlesztésén és gyártásán dolgoznak, amelyek segítségével alacsonyabb költségszinteken magasabb hozamokat lehet elérni.

A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A tiszakécskei mezőgazdasági gépgyár néhány év alatt széles termékportfóliót alakított ki. Az itt készülő munkaeszközöket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége. A technológiával ugyanis nemcsak a nedvességet, hanem a humusztartalmat is meg lehet őrizni, mivel a baktériumok a felső rétegben maradnak.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazta a szakmai zsűri 2021-ben, a Bábolnai Gazdanapokon, az idén pedig aranyérmes lett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron. Az opcionális tablet-, illetve ISOBUS-vezérlésnek köszönhetően precíziós gazdálkodásra is alkalmas.

A műtrágya-injektálót az aprítóhenger kifejlesztése követte, amit először 3 méter szélességben gyártottak, de ma már 8,1 méter munkaszélességben is elérhető.

Erős, univerzális vázának köszönhetően Cambridge- vagy prizmacsúcsos hengerrel is szerelhető, és több újító technológiai megoldás teszi még hatékonyabbá.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
Fotó: NorAn Technologies
Az aprítóhenger után saját szántóföldi kultivátort, majd a hazai adottságokhoz illeszkedő sávművelőt fejlesztettek ki a NorAn szakemberei. Jelenleg – első hazai cégként - szilárdműtrágya-kijuttatót fejlesztenek hozzá, mivel szeretnének a munkaeszközeik mellé komplett technológiát kínálni a gazdálkodók számára.

Jövő évi terveik között egy olyan sorközművelő kultivátor kifejlesztése is szerepel, amely nagyobb sebességre képes a jelenleg elérhető hasonló gépeknél.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik.

Tavaly óta Franciaországba, Horvátországba, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába is eljutnak a termékeik, törekvésük, hogy Nyugat-Európában is elismert gyártóvá váljanak.

A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
Fotó: NorAn Technologies

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.