Back to top

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Fotó: NorAn Technologies
Minőségi folyékony műtrágya injektálói és talajművelő eszközei növelik a kijuttatott tápanyag hasznosulását és a vízmegőrzést, aminek köszönhetően jelentős termésnövekedést lehet elérni.

A NorAn saját fejlesztésű és gyártású N-Max folyékony műtrágyainjektálója tavaly elnyerte „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat a Bábolnai Gazdanapokon, és a gyár az idei rendezvényen is bemutatja folyamatosan fejlesztett agrártechnológiai eszközeit, valamint újdonságait.

„Azzal a céllal indítottam el a NorAn Technologiest, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat a legmodernebb eszközökkel lássam el – mondta Sütő Norbert alapító, akit már gyerekkorában érdekelt a mezőgazdaság, középiskolás évei alatt pedig veterán traktorok felújításával töltötte a szabadidejét. Az egyedi tervezésű hengerek gyártásának ötlete egyetemi tanulmányai alatt született meg benne, majd a diploma megszerzése után saját vállalkozást indított.

Munkatársaival olyan munkagépek fejlesztésén és gyártásán dolgoznak, amelyek segítségével alacsonyabb költségszinteken magasabb hozamokat lehet elérni.

A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A tiszakécskei mezőgazdasági gépgyár néhány év alatt széles termékportfóliót alakított ki. Az itt készülő munkaeszközöket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége. A technológiával ugyanis nemcsak a nedvességet, hanem a humusztartalmat is meg lehet őrizni, mivel a baktériumok a felső rétegben maradnak.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazta a szakmai zsűri 2021-ben, a Bábolnai Gazdanapokon, az idén pedig aranyérmes lett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron. Az opcionális tablet-, illetve ISOBUS-vezérlésnek köszönhetően precíziós gazdálkodásra is alkalmas.

A műtrágya-injektálót az aprítóhenger kifejlesztése követte, amit először 3 méter szélességben gyártottak, de ma már 8,1 méter munkaszélességben is elérhető.

Erős, univerzális vázának köszönhetően Cambridge- vagy prizmacsúcsos hengerrel is szerelhető, és több újító technológiai megoldás teszi még hatékonyabbá.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
Fotó: NorAn Technologies
Az aprítóhenger után saját szántóföldi kultivátort, majd a hazai adottságokhoz illeszkedő sávművelőt fejlesztettek ki a NorAn szakemberei. Jelenleg – első hazai cégként - szilárdműtrágya-kijuttatót fejlesztenek hozzá, mivel szeretnének a munkaeszközeik mellé komplett technológiát kínálni a gazdálkodók számára.

Jövő évi terveik között egy olyan sorközművelő kultivátor kifejlesztése is szerepel, amely nagyobb sebességre képes a jelenleg elérhető hasonló gépeknél.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik.

Tavaly óta Franciaországba, Horvátországba, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába is eljutnak a termékeik, törekvésük, hogy Nyugat-Európában is elismert gyártóvá váljanak.

A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
Fotó: NorAn Technologies

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

A jövőben többször várható egyszerre aszály és hőség

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az ELTE tudományos munkatársa.