Back to top

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Fotó: NorAn Technologies
Minőségi folyékony műtrágya injektálói és talajművelő eszközei növelik a kijuttatott tápanyag hasznosulását és a vízmegőrzést, aminek köszönhetően jelentős termésnövekedést lehet elérni.

A NorAn saját fejlesztésű és gyártású N-Max folyékony műtrágyainjektálója tavaly elnyerte „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat a Bábolnai Gazdanapokon, és a gyár az idei rendezvényen is bemutatja folyamatosan fejlesztett agrártechnológiai eszközeit, valamint újdonságait.

„Azzal a céllal indítottam el a NorAn Technologiest, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat a legmodernebb eszközökkel lássam el – mondta Sütő Norbert alapító, akit már gyerekkorában érdekelt a mezőgazdaság, középiskolás évei alatt pedig veterán traktorok felújításával töltötte a szabadidejét. Az egyedi tervezésű hengerek gyártásának ötlete egyetemi tanulmányai alatt született meg benne, majd a diploma megszerzése után saját vállalkozást indított.

Munkatársaival olyan munkagépek fejlesztésén és gyártásán dolgoznak, amelyek segítségével alacsonyabb költségszinteken magasabb hozamokat lehet elérni.

A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A tiszakécskei mezőgazdasági gépgyár néhány év alatt széles termékportfóliót alakított ki. Az itt készülő munkaeszközöket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége. A technológiával ugyanis nemcsak a nedvességet, hanem a humusztartalmat is meg lehet őrizni, mivel a baktériumok a felső rétegben maradnak.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazta a szakmai zsűri 2021-ben, a Bábolnai Gazdanapokon, az idén pedig aranyérmes lett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron. Az opcionális tablet-, illetve ISOBUS-vezérlésnek köszönhetően precíziós gazdálkodásra is alkalmas.

A műtrágya-injektálót az aprítóhenger kifejlesztése követte, amit először 3 méter szélességben gyártottak, de ma már 8,1 méter munkaszélességben is elérhető.

Erős, univerzális vázának köszönhetően Cambridge- vagy prizmacsúcsos hengerrel is szerelhető, és több újító technológiai megoldás teszi még hatékonyabbá.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
Fotó: NorAn Technologies
Az aprítóhenger után saját szántóföldi kultivátort, majd a hazai adottságokhoz illeszkedő sávművelőt fejlesztettek ki a NorAn szakemberei. Jelenleg – első hazai cégként - szilárdműtrágya-kijuttatót fejlesztenek hozzá, mivel szeretnének a munkaeszközeik mellé komplett technológiát kínálni a gazdálkodók számára.

Jövő évi terveik között egy olyan sorközművelő kultivátor kifejlesztése is szerepel, amely nagyobb sebességre képes a jelenleg elérhető hasonló gépeknél.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik.

Tavaly óta Franciaországba, Horvátországba, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába is eljutnak a termékeik, törekvésük, hogy Nyugat-Európában is elismert gyártóvá váljanak.

A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
Fotó: NorAn Technologies

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?