Back to top

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem: környezetbarát lehetőségek

A Varroa destructor atka által okozott varroózis jelenleg a legveszélyesebb parazitabetegség, amely világszerte veszélyezteti a mézelő méhek túlélését. A mézelő méhek jólétére és egészségére gyakorolt káros hatása specifikus atkaölő szerek rendszeres használatát teszi szükségessé. Ez az állapot a leggyakrabban használt gyógyszerekkel szembeni rezisztencia jelenségének növekedéséhez vezetett.

Nőstény varroa atka a báb szemei között
Nőstény varroa atka a báb szemei között
Fotó: Gilles San Martin/Wikimedia Commons
Ezenkívül egy másik fontos szempont, amelyet nem szabad alábecsülni,

a vegyi anyagok toxicitása és perzisztenciája a környezetben. A méz és a méhészeti termékek mint természetes, egészséges és tiszta anyagok élnek a köztudatban.

Ma azonban a méhészeti termékeket különböző szennyezőforrásoktól szennyezett környezetben állítjuk elő (1. ábra). Ezért sürgősen szükség van életképes és környezetbarát alternatívák azonosítására a Varroa elleni védekezésben is. Ezek közül szeretnék néhány közelmúltban született vizsgálat eredményeiről beszámolni.

Origanum heracleoticum L. (szurokfű) illóolaj az Apis mellifera varroósisa elleni védekezésben (Castagna et al., Veterinary Science, 2022. március)

Egy rendkívül friss (2022) tanulmány szerint az illóolajok ígéretes jelöltek. A vizsgálat célja az Origanum heracleoticum L. (görög oregánó, szurokfű, oregánó, vadmajoránna) (1. kép) illóolaj V. destructor atka elleni kontakt toxicitásának, fumigációs (füstölés fertőtlenítés céljából) hatékonyságának és riasztó (repellens) hatásának felmérése volt.

  1. A kontakttesztekben minden kísérleti ismétlés 15 életképes kifejlett nőstény atkából állt, amelyeket a következőképpen osztottak fel: 5 (HPLC minőségű) acetonnal hígított illóolajjal kezelt, 5 önmagában acetonnal kezelt (negatív kontrollként) és 5 acetonban hígított amitrázzal kezelt (pozitív kontroll = ellenőrzés). Az illóolajat 0,125, 0,25, 0,5, 1 és 2 mg/ml koncentrációkban vizsgálták. Minden kísérleti ismétlésnél a mortalitást manuálisan értékelték egy óra elteltével.
  2. Az illóolaj fumigációs hatékonyságát különböző ideig tartó expozíción keresztül értékelték. Minden expozíció után a kísérleti ismétlést alkotó 5 atkát egy mézelőméh-lárvát tartalmazó Petri-csészébe vitték át, és 48 óra elteltével értékelték a mortalitást.
  3. A riasztó (repellens) hatást egy kötelező útvonal-irányválasztási teszt végrehajtásával vizsgálták.

A kontakttesztekben a szurokfű illóolaj 2 és 1 mg/ml koncentrációkban mutatta a legjobb hatékonyságot, az atkák 90,9 százalékát, illetve 80 százalékát semlegesítette (elpusztult + inaktivált).

A fertőtlenítési tesztekben a V. destructor átlagos mortalitási aránya maximális expozíciós idő (90 perc) mellett 60 százalék, illetve 84 százalék volt 24, illetve 48 órán belül. A repellens tesztek során az atka viselkedését (90 perccel a kötelező útvonalon való behurcolása után) nem befolyásolta az illóolaj.

Összességében ezek az eredmények a szurokfű (O. heracleoticum) illóolaj szignifikáns hatékonyságát mutatják a V. destructor ellen, ami egy lehetséges alternatíva alkalmazhatóságára utal a mézelőméh-gazdaságokban a varroatózis elleni védekezésben, az Apis mellifera jólétének és egészségének, és következésképpen a kaptártermelés javítása érdekében.

Illóolajok a Varroa parazita atka ellen: öt Citrus spp. illóolaj akut toxicitásának in vitro értékelése (Bava et al., Pa­thogens, 2021. szeptember)

A kiválasztott tanulmány célja annak a feltevésnek a tesztelése volt, hogy a Citrus spp. illóolajok csökkenthetik a Varroa destructor atka szaporodását, életképességét.

Calabriában (Dél-Olaszország) a Citrus nemzetséghez tartozó növények nagyon gyakoriak, spontán és tenyésztve is nőnek.

Bergamott
Bergamott
A tanulmányban használt illóolajokat bergamottból (Citrus bergamia), grapefruitból (Citrus paradisi), citromból (Citrus limon), narancsból (Citrus sinensis) és mandarinból (Citrus reticulata) vonták ki hidrodesztillációval. Minden kivonatot in vitro (laboratóriumi körülmények között) teszteltek V. destructor ellen. Minden kísérleti ismétlést 35 életképes, kifejlett nőstény atkával végeztek (5 darab minden illóolajhoz), amelyeket ugyanazon a napon gyűjtöttek be ugyanabból a méhészetből. Alkalmaztak negatív kontrollokat (5 egyed csak acetonnak volt kitéve) és pozitív kontrollokat (5 egyed acetonban hígított amitráznak kitett egyed) is. Az illóolajokat HPLC minőségű acetonban hígították (0,5 mg/ml, 1 mg/ml és 2 mg/ml koncentrációban), hogy megkapják a vizsgálandó munkaoldatot. Az atkák mortalitását 1 órás expozíció után, ellenőrzött körülmények között manuálisan értékelték.

A három leghatásosabb illóolaj 0,5 mg/ml koncentrációban: bergamott, amely semlegesítette (elhalt + inaktivált) a paraziták 80 százalékát; grapefruit, amely 70 százalékban semlegesített; és a citrom, amely 69 százalékukat semlegesítette.

Érdekes módon a pozitív kontroll (amitráz) azonos koncentrációban a paraziták 60 százalékát semlegesítette. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a calabriai bergamott, grapefruit és citrom (2. kép) illóolajak következetesen csökkentették a V. destructor életképességét, és lehetőséget adnak ennek az élősködőnek a visszaszorítására a méhészetekben.

Entomopatogén gombák a ragadozók és kártevők elleni védekezéshez a méhészetben (Bava et al. Veterinary Science, 2022 február)

Egy szintén ebben az évben megjelent tanulmány egy korábbi írásomban már említett lehetőséget értékelt. A vegyszerek használatának másik ígéretes alternatívája az entomopatogén organizmusok alkalmazása, amelyek környezetbarátak és képesek megállítani a rezisztencia kifejlődését.

A közelmúltban a tudományos közösség számos kísérletet végzett a mikrobiológiai kontroll eszközeinek használatával kapcsolatban.

Különösen az entomopatogén gombákkal végzett kísérleti vizsgálatoknak volt ígéretes eredménye a mézelő méheket parazitáló Varroa atkákkal szemben (2. ábra). Megkérdőjelezhetetlen előnyük, hogy a kezelt atkapopulációkban kisebb a valószínűsége a rezisztencia kialakulásának, mivel a gombás fertőzésekben több célreceptor vesz részt, ellentétben az akaricidek használatával. Tapadó tulajdonságaikkal, valamint a kutikula emésztésére és a gazdaszervezet védekező mechanizmusának leküzdésére való képességükkel megfelelő összetevői lehetnek a bioakaricideknek. Számos ígéretes gombát azonosítottak a kártevő-populációk elleni hatékony eszközök keresése során.

A különböző kísérletekből nyert adatok érdekesek és gyakran kedvezőek a felhasználásukhoz, de vannak egymásnak ellentmondó eredmények is.

A mikrobiológiai védekezőszerek használata azonban továbbra is szűk alkalmazhatósági körre korlátozódik.

Ez összefügg hullámzó (inkonzisztens) teljesítményükkel, a rendelkezésre álló biorovarölő szerek szűk hatásspektrumával, magas specifikusságukkal és a kapcsolódó technológiák hiányával, amelyek felerősítik hatásukat. A méhészetben előforduló entomopatogén gombákkal kapcsolatos laboratóriumi és terepi vizsgálatok szintúgy ellentmondásosak.

Bagóné dr. Vántus Viola
tudományos munkatárs,
PTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Jó éve volt a fehér gólyáknak

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink rendelkezésre álló idei költési adatai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) időközi számítása szerint - tudatta az egyesület szerdán az MTI-vel.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.