Back to top

Betegségekre minimális az esély, rovarok bőven vannak – növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Továbbra is az aszály határozza meg a kertek növényvédelmi helyzetét. Betegségek terjedésétől nem igazán kell tartani, az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szaporodása ugyanakkor annyira felgyorsult, hogy indokolt ellenük védekezni.

Július végéig tovább folytatódott a hőségrekordokkal tarkított aszályos időjárás. A leginkább sújtott térségekben (az Alföld középső, déli és keleti tájegységei, valamint a Mezőföld) a vízhiány katasztrofális következményekkel jár, a kalászos gabonák és a repce után a kapás növények mennek tönkre.

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.

Ilyen körülmények között a betegségek terjedési esélye minimálisra csökkent, a rovarkártevők egy részének viszont ideálisnak tűnik a hőség és a szárazság.

Felgyorsult azaz amerikai lepkekabóca szaporodása, ahol lehetséges, ajánlott a védekezés ellene
Felgyorsult azaz amerikai lepkekabóca szaporodása, ahol lehetséges, ajánlott a védekezés ellene
Az almástermésű növényeknél folyamatosan, emelkedő létszámmal rajzik az almamoly. Nem lehet tudni, hogy ez már az első, vagy pedig a második nemzedék, mert a tavaszi, kissé megkésett rajzáskezdet óta egyfolytában fogják a lepkéket a feromoncsapdák. Az almamoly mellett a betegségek közül csupán a lisztharmatfertőzést lehet megemlíteni, általában 20% körüli a fertőzött hajtások aránya.

Sok a napégett gyümölcs, valamint általános jellemző a levelek kanalasodása a hőség és a légköri aszály miatt.

A csonthéjas termésű fákon felerősödött a levélhullás, de nem a kórokozók, hanem a vízhiány miatt. Ezzel együtt a legnagyobb terméshullást a szilvafák esetében láthatjuk, de a termésveszteségnek csak kisebb hányada írható a szilvamoly rovására, mely kis szünet után ismét rajzik.

Egyre több növénykultúrát érint a zöld vándorpoloska szívogatása
Egyre több növénykultúrát érint a zöld vándorpoloska szívogatása
A keleti gyümölcsmoly rajzásában is emelkedés tapasztalható, a kártevő sok gyümölcsfélét veszélyeztet, külön kell kiemelni a birset, melyet legtovább képes károsítani.

A nyugati dióburoklégy rajzása folyamatos, de a csapdázott legyek száma nem túl kiemelkedő. Emellett nőtt a gnomóniás gyümölcs- és levélfertőzöttség mértéke is, valamint sok a nemezes és szemölcsös gubacsatkától megbetegedett levél a diófákon.

A szüretelésre váró szederültetvényekben tömegesen fogják a csapdák a foltosszárnyú muslicákat. A védekezés gyakorlatilag lehetetlen a folyamatos betakarítás miatt,

legfeljebb a csapdázás lehet a megoldás.

A földibolhák inváziója még most is tart, elsősorban a keresztesvirágú zöldségféléket veszélyezteti. A tömeges kártétel miatt órák alatt hatalmas pusztítást képesek okozni a tormán, retken, káposztaféléken.

Egyre több növénykultúrát érint az amerikai lepkekabóca és a zöld vándorpoloska szívogatása. Mindkét kártevő szaporodása felgyorsult, ezért ahol lehetséges, ajánlott a védekezés a kártevők ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.