0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az Erste csoport 10,3 százalékkal növelte működési eredményét az első félévben

Az Erste Group Bank AG 1,86 milliárd euró működési eredményt ért el 2022 első fél évében, 10,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - közölte az bankcsoport hétfőn az MTI-vel.

A nettó kamatbevétel 15,9 százalékkal 2,84 milliárd euróra nőtt a hitelállománynak – főleg a vállalati üzletágban és a jelzáloghitelezés terén szembetűnő – folyamatos növekedése, és a cseh, magyar és román kamatemelések nyomán.

A nettó díj- és jutalékbevétel éves összevetésben 10,5 százalékkal emelkedett 1,21 milliárd euróra.

A bankcsoport 1,14 milliárd nettó nyereséget ért el 2022 első hat hónapjában a 2021 első félévi 918 millió euró után.

A bankcsoport 2030-ig összesen akár 15 ezer támogatott, megfizethető lakás finanszírozását tervezi Kelet-Közép-Európában. A leányvállalatok – a közszférával szoros együttműködésben – 15 000 megfizethető lakás kialakítását és bérbeadását tűzték ki célul. Ennek érdekében Csehországban erre specializálódott leányvállalat jött létre CS Affordable Housing néven, amelynek célja a megfizethető bérlakások építése. Szlovákiában még ebben az évben mintegy 200 lakást adnak át, a szlovák állam részleges befektetői szerepvállalása mellett. Hasonló koncepciók kidolgozása folyik Magyarországon, Romániában és Horvátországban.

Willi Cernko, az Erste Csoport vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy

a geopolitikai helyzet és a magas infláció beárnyékolja az európai kilátásokat.

Ennek ellenére az EU keleti felének gazdaságai eddig válságállónak bizonyultak – viszonylag szilárd államháztartással, töretlen vállalati beruházási hajlandósággal, valamint egyelőre stabil munkaerőpiaci fejlődéssel, és továbbra is pozitív fogyasztói bizalommal.

Forrás: MTI