Back to top

Őszindító Termelési Tanácskozás Jászberényben

A gazdálkodók informálása céljából összehívott tanácskozáson elhangzott, hogy az öntözésfejlesztési beruházások megvalósításán túl, a várhatóan jövőben is visszatérő aszály okozta károk megelőzése és csökkentése érdekében a termelésbiztonságot erősítő, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló gyakorlati technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk a gazdálkodóknak.

A támogatási rendszer feltételrendszere több pontban is változni fog és lesznek olyanok, ahol a változások időszakosan felfüggesztésre kerülnek, ezért a termelők fokozott figyelmét kérték a szabályokkal kapcsolatosan. Hangsúlyossá vált a nyertes pályázatok esetén a sikeres megvalósítás, hiszen cél az uniós források minél nagyobb lehívása és a beruházások általi gazdasági előny kihasználása.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
A Mátragabona és a Mátramag Termelői csoportok tanácskozást tartottak augusztus 02-án Jászberényben. A két gazdacsoport a közel 160 taggal Magyarország egyik legnagyobb ilyen szövetsége. Az inputanyagok közös beszerzése és az értékesítésben nyújtott segítség mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az információk megosztása. A jó gyakorlat, a bevált alapanyagok ismeretének megosztása a szövetkezet tagjainak közös eredményességét segíti. Ezen okból rendezték meg az Őszindító Termelési Tanácskozást a Szatmári rendezvényházban.

Az érdeklődők a növénybiztosításokról, a kárenyhítési rendszerről, a jó minőségű vetőmag jelentőségéről, valamint a talajok állapotáról is hallhattak előadásokat.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt
A szakmai tanácskozásra a szervezők meghívták Feldman Zsoltot, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárát is, hogy nyitó előadásában összefoglalót adjon az agrárium helyzetéről. Kiemelte, hogy a legnagyobb nehézséget az energiaárak emelkedésére, az ukrán háború okozta földgázellátási bizonytalanság és az ebből következő műtrágyaár emelkedése jelenti.

Az évtizedek óta nem látott aszály kapcsán kiemelte, hogy a hazai termőföldek esetén 2,8 millió hektárt érintett, melyből több mint 1 millió hektár kárbejelentésre számítanak.

Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet, hogy az öntözés ugyan fontos és reméli, hogy a kapcsolódó beruházások meg tudnak valósulni és az öntözött területek nagysága eléri majd az 500 ezer hektárt, de a talajok vízmegtartó képességének fokozása és egyensúlyának megtartása hasonlóan fontos feladat. Kihangsúlyozta, hogy az elkövetkező években fel kell készülnie mind a gazdáknak, mind az államigazgatásnak a szélsőséges időjárási helyzetek negatív hatásainak kezelésére.

Őszindító Termelési Tanácskozás - Jászberényben
Őszindító Termelési Tanácskozás - Jászberényben
Fotó: MMG fotó
A kormányzati intézkedések kapcsán előkészítés és tervezés fázisában lévő intézkedéseket is ismertetett. Ilyen intézkedés a legnagyobb bajba került gazdák esetében a hitelmoratórium jövő év végéig történő meghosszabbítása, kamattámogatott hitelek biztosítása vagy a biztosítókkal történő egyeztetést követően, a kárbejelentések ügyintézésének 14 napra történő maximalizálása.

A résztvevők figyelmét felhívta arra, hogy a lecsökkent termés, vagy állatlétszám, vagy a most esedékes másodvetések lehetetlensége miatt a kötelezettségek kapcsán nem tudnak teljesíteni, figyelni kell a minisztérium információit és tájékoztatóit, hogy ne legyenek összeakadások a támogatási rendszerrel.

A minisztérium számára kiemelten fontos feladat, hogy a közel 1.400 milliárd forint már megítélt támogatás minél nagyobb része megvalósuljon és lehívásra kerüljön. A nehéz körülmények ellenére cél, hogy ezek a beruházások minél nagyobb mértékben megvalósuljanak.

Fotó: Csatlós Norbert
Az új EU-s költségvetési ciklusban hosszas tárgyalásokat követően egy új agrárfinanszírozási rendszert sikerült kialkudni, mely új szabályokat fog bevezetni a gazdálkodásba, melyet a még kidolgozás alatt lévő, új mezőgazdasági stratégia fog tartalmazni. Változni fog a támogatási rendszer feltételrendszere. Ilyen változás a vetés váltásra, vetés szerkezetre vonatkozó új feltételek, ahol a fő szabály az lenne, hogy minden mezőgazdasági parcellán minden évben új növényi kultúra kerüljön. A tárgyalások során sikerült elérni, hogy ez a szabály a területek 1/3-ra vonatkozzon csak, így majd ennek számítása lesz egy komolyabb feladat. Ez alól a növényváltási szabály alól már most látható, hogy a hibrid kukorica esetén 4 éves türelmi időt sikerült elérnie a minisztériumnak. További feltétel például, hogy a termelés alá nem vont területek arányát 4%-ra kell majd növelni és ezzel egy időben a másodvetések szabályai is változnak.

Ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a minisztérium folyamatosan tájékoztatni fogja a gazdákat az új feltételekről és lehetőségekről. A Magyar Mezőgazdaság szaklap mindig részletesen ismertetni fogja az új szabályokat és feltételrendszert, hogy olvasóink első kézből informálódhassanak a gazdálkodásukat érintő kérdésekben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.