Back to top

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.

Szinte megfőtt a fán az alma
Szinte megfőtt a fán az alma
Fotó: Horváth Csilla
A nyár második felében általában tovább emelkedik a hőmérséklet, erősebb a napsugárzás, ami egy határon túl káros a növényekre. Ahogy az ember bőrét, a növényeket is az UV-B sugárzás károsítja, aminek az erőssége az utóbbi évtizedekben mérhetően nőtt.

Ha a fényerősség meghaladja a 40-45 ezer luxot, fennáll a napégés veszélye a napsugárzásnak kitett felszíneken.

A napsütötte oldalon akár 18 °C-kal is jobban fölmelegszenek a termések, amelyek kevésbé képesek párolgással hűteni magukat, mint a levelek. A napperzselés súlyosságában közrejátszik a fajtaérzékenység, például a Granny Smith alma vagy a Rajnai rizling szőlő könnyen károsodik ily módon. További befolyásoló tényező az erőnlét, a kedvező tápanyag-ellátottság, amiben elsősorban a kalcium, a kálium és a mikroelemek szintje az érdekes.

Minden olyan mikroelemre nagy szükség van, amelyik részt vesz a szövetek szilárdságának a kialakításában,

ilyen például a szilícium és a bór. A vízellátás pedig a már említett párologtatás miatt lényeges, ugyanis azzal hatékonyan hűtik magukat és a környezetüket a növények.

A napégés megelőzésére többféle módszert vethetünk be, az egyik az árnyékolás, amihez zöld hálót használhatunk, vagy a növények saját lombozatát hívjuk segítségül. A nyári metszés során hagyjunk meg kicsit több árnyékoló hajtást, és ne szedjük le a leveleket a termés körül. Ezzel nem gátoljuk a színeződést, mert körülbelül 30 °C fölött amúgy sem halad megfelelően.

Napégés Rajnai rizlingen
Napégés Rajnai rizlingen
Fotó: Horváth Csilla
Speciális lombtrágyákkal, fényvisszaverő anyagokkal lehet még tompítani a napsugárzás káros hatását.

A Prosilicon szilikát- és káliumtartalmú növénykondicionáló szer, amit maximum 0,5-0,7% töménységben érdemes kijuttatni. Almában, szőlőben jól használható a napégés ellen, cseresznyében, meggyben a gyümölcsrepedést lehet csökkenteni vele. További előnye, hogy ellenállóbbá teszi a növényeket a lisztharmattal szemben. Hasonló hatású a kalciumot, nitrogént, szilíciumot, cinket és mangánt tartalmazó Ino Green lombtrágya: erősíti a bőrszövetet és csökkenti a párolgást, ezzel a szárazságtól is védi a növényeket. Ezeket a sejtfalerősítő anyagokat megelőző módon, 3-6 alkalommal javasolt használni.

A Gold Dry mikroelemes műtrágyakeverék, kimondottan a napégés megelőzésére. Kaolint, bórt, mangánt és cinket tartalmaz, fényes felületet képez a gyümölcsön.

Fehér, könnyen letörölhető-lemosható bevonatot alkot a felületen a DeccoShield, ami mikronizált kalcium-karbonát. Különlegessége, hogy átengedi a hasznos fényt, viszont erősen szórja az UV-sugárzást, és jó az esőállósága, valamint közvetlenül felvehető kalciummal látja el a növényt.

A Green Miracle is csökkenti a napégést és párolgást, nem szennyezi a termést, vízvisszatartó hatása is van. Hatóanyagai zsíralkoholok, ezt is megelőzésként, 2-7 alkalommal használjuk 0,3%-os koncentrációban. Különösen hasznos lehet hőségnapok előtt kijuttatva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Csemegekukorica: aszálymérséklés biostimulátorral

A biostimulátor nehéz időszakban átsegíti a fejlődésben lévő növényzetet, miközben a vegetatív részek növekedését erősíti úgy, hogy nagyobbá válik az asszimilációs felület. Használata nem a termés növelésére irányítja a figyelmet, hanem a termésbiztonságot lehet vele erősíteni.