Back to top

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Tápanyagban dús gyümölcs

Nagyszerű íze mellett a körte tápanyagokban is bővelkedik. Egy közepes méretű körte remek rost- és C-vitamin-forrás, mindössze 100 kalóriával. Gyümölcsönként hat gramm rostot tartalmaz, emellett vérnyomáscsökkentő káliumot, K-vitamint, rezet, magnéziumot és B-vitaminokat is. A körte számos bioaktív vegyületben, például antociánokban is gazdag, amelyek fogyasztása szintén számtalan egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.

Csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A körte alacsony glikémiás indexű ételnek számít, részben magas rosttartalmának köszönhetően. Mi több, a Food and Function című szaklapban megjelent tanulmány elemezte az alma- és körtefogyasztás összefüggését a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával.

A kutatók arról számoltak be, hogy 18%-kal csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata azok körében, akik rendszeres alma és körte fogyasztásról számoltak be, szemben azokkal, akik a kevesebbet fogyasztottak.

Minden körte, amit a hét folyamán megeszünk, körülbelül három százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. Ha napi egy körtével egészítenénk ki az étrendünket, a becslések szerint 21%-kal csökkentenénk a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát! A körte jótékony fitotápanyagai révén feltételezhetően antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Jótékony fitonutrienseket tartalmaz

A körte, különösen a színes héjúak, jótékony fitonutrienseket, például flavonoidokat tartalmaznak. A flavonoidokról ismert, hogy a szabad gyökök semlegesítésével segítik a gyulladások mérséklését. Valamint hozzájárulhatnak az érrendszer egészségének javításához, és csökkenthetik a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség bizonyos típusainak kockázatát. Más tanulmányok szerint a flavonoidok segítenek csökkenteni az asztmával és számos más, a korai öregedéssel összefüggő betegséggel kapcsolatos tüneteket és kockázatot.

Segíthet a fogyásban

Egy közepes méretű körte mindössze 100 kalóriát tartalmaz, és hat gramm rostot, vagyis az ajánlott napi rostbevitel körülbelül negyedét.

A sok rost előnye, hogy segít tovább fenntartani a jóllakottság érzését.

Egy 12 hetes vizsgálat során, amelyről a Nutrition című folyóiratban számoltak be, a nőket három csoportba osztották. Az egyik csoport napi három almát, a másik három körtét, a harmadik pedig három alacsony zsírtartalmú zabkekszet adott hozzá az étrendjéhez. A tanulmány során megállapították, hogy azok a nők, akik almát vagy körtét fogyasztottak, 12 hét alatt közel két kilót fogytak, anélkül, hogy más étrendi változtatásokat végeztek volna.

A körte ízletes és egészséges kiegészítője lehet bárki étrendjének. Emellett olyan sokoldalúan felhasználható, hogy sós vagy édes ételekhez egyaránt illik. Fogyasszuk frissen, sülve vagy párolva, saláta tetején, grillezett sajtos szendvicsben vagy akár turmixban.

Forrás: 
eatthis.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.