0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Minden, amit a rönhkasítókról tudni érdemes

A rönkhasító az egyik legjobb találmány a fával fűtés, és az emberi, kézi munkaerő kiváltásához. Segítségével nem kell a tűzifa előkészítésével, hasogatásával hosszú ideig kínlódni. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a rönkhasító különböző típusait, és felhasználási módjait.

Mi az a rönkhasító, és mire jó?

A rönkhasítót többféleképpen is szokás hívni. Ismert még a fahasító, illetve a hasítógép elnevezés is. Ezek mind ugyanazt a szerszámot jelentik. Elsődleges feladata, hogy a fát gyorsan, pillanatok alatt elvágja. Ez kézi erővel, a hasogatás során sokkal körülményesebb munka lenne.

A tűzifa előkészítése, és a fával fűtés így már nem olyan megterhelő folyamat, mint korábban.

A hidraulikus gépek akár több tonnát is képesek kifejteni, így sokkal gyorsabban végzünk a feladattal. Nem beszélve arról, hogy biztonságosabbak, használatuk nem jár hátfájással és fizikai kimerültséggel. Akár gyújtós készítésére is alkalmas.

Rönkhasító típusai

A rönkhasító fajtái között benzin-, illetve elektromos motorral rendelkező gépeket is találni. Utóbbiak csendesek, és a benzint sem kell tárolni, de bizonyos esetekben a hagyományos típusok jelentik a jobb megoldást. Egyéb verziók, felhasználás alapján (pl. vízszintes-, függőleges rönkhasító) is megkülönböztetjük őket. Nézzünk pár példát:

  • Ipari, professzionális felhasználásra gyakran a benzines rönkhasítók a javasoltak (a nagy hanggal járó munkálatok, tárolás sem jelent akadályt).
  • Otthoni használathoz általában az elektromos hasítógépek felelnek meg (nem zavarja a szomszédokat, praktikus stb.).
  • Alkalmi felhasználásra, télen és hidegben az ún. vízszintes fahasítók jelentik a hatékony megoldást. Ezek a gépek ugyanis úgy vannak felépítve, hogy nagyobb munkaasztalokon is megfelelően működnek, és nincs szükség a hasítani kívánt faanyag felállítására sem.
  • Nagy, nedves, csomós rönkök hasításához a függőleges gépek ideálisak, amelyek akár rendszeresen is alkalmazhatók.

A rönkhasítót tehát a körülményektől, felhasználástól függően érdemes kiválasztani. A rönkök átmérője, hosszúsága is meghatározza, hogy milyen gépre lesz szükség. Minél szélesebbek, annál nehezebb hasítógéppel célszerű dolgozni. Fordított esetben pedig értelemszerűen egy kisebb típus segítségével is elláthatjuk a feladatot.

A hasító erő az, ami meghatározza egy gép hatékonyságát. A nagy teljesítmény azonban némi áldozattal, pontosabban nagyobb áramfelvétellel is jár. Ezek a típusok némileg drágábbak is, de bizonyos esetekben jobbak, hasznosabbak.

A fahasító használata egyszerű: csak helyezd a fát a gépbe, a rönkhasító szinte pillanatok alatt szétvágja azt. Fontos azonban a hálózati feszültség megállapítása, hiszen a háromfázisú áramellátás nem biztos, hogy az otthonodban elérhető.

Rönkhasító vásárlása

Napjainkban már könnyen beszerezhetsz szinte bármilyen szerszámot. Amennyiben azonban úgy döntünk, hogy online vásárolunk, a megbízhatóság az egyik legfontosabb szempont. A Zákány Szerszámház kínálatában minőségi gyártók által forgalmazott, modern rönkhasítókat találsz. A termékekről pedig részletes leírást is találhatsz. Egy modern szerszám megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak, továbbá nagy teljesítményű elektromos motorral, hosszú élettartammal bír.

Ha kérdésed merül fel a használattal, vagy a hasítógépek használatával kapcsolatban, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot. Kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is kérdezhetsz. (x)

Forrás: Zákány Szerszámház