0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Kimentették a szajnai delfint – de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.

Frissítés!

Az állatorvosok az átszállítás alatt az állat elaltatása mellett döntöttek. BBC-n megjelent cikk szerint Florence Ollivet-Courtois sürgősségi állatorvos úgy nyilatkozott: a beluga nehezen lélegzett, és láthatóan szenvedett, így semmi értelme nem lett volna elengedni.

 

A 800 kilós állat mentését a tengeri állatok védelmével foglalkozó nonprofit szervezet, a Sea Shepherd francia csoportja is figyelemmel kísérte – írja a Reuters. A fehér delfin Párizs felé tartott a Szajnában, és útja felénél sikerült feltartóztatni egy zsilip-rendszerben, ahol már napok óta vesztegelt. Itt próbálták meg megetetni, illetve vitaminokkal felerősíteni. Azonban az élelmet nem fogadta el, és zavartan viselkedett, ezért döntöttek a hatóságok a kiemelése mellett.

A művelet után hűtött teherautóval szállítják a normandiai tengerpartra, Ouistreham városába, ahol egyelőre egy tengeri karámba kerül.

Annak ellenére, hogy sikerült kiemelni az édesvízből, még mindig kérdéses az beluga túlélése, mivel normál esetben ezek az állatok 1200 kilót nyomnak.

„Az állatorvosok nem túl bizakodóak a beluga egészségét tekintve” nyilatkozta Isabelle Dorliat-Pouzet, az Eure prefektúra főtitkára a BFM TV-nek. Elmondása szerint annyira sovány az állat, hogy már középtávon is kérdéses a túlélése.

 

Forrás: Reuters