Back to top

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Amíg az energia ára Hollandiában 2015-ig szinte nem változott, idén áprilisban annak már a háromszorosát kellett fizetni, és a gázzal együtt drágul az áram is. Amíg az üvegházas kertészetek tavaly nyár elején a költségeik 20-30%-át fordították az energiára, az év végén már a többszörösét, noha nagyfogyasztóknak számítanak, így kedvezőbb fix árat tudtak érvényesíteni. Az idén pedig már nem is kötöttek fix áras szerződéseket a szolgáltatók a kertészekkel, ha lejárt a szerződésük.

Már tavaly szeptemberben megkongatta a vészharangot a szakmaközi szervezet a megugró gázárak miatt, de a kormány akkor nem lépett. A háború kitörése óta a helyzet annyit változott, hogy a klímaügyi és mezőgazdasági minisztérium átfogó tervet ígért az üvegházas kertészek megmentésére. 

A kertészek szeretnék elérni, hogy a kertészek energiaszerződéseit is a kormány garantálja a bankok helyett, valamint több, és jobban átgondolt támogatásokat kérnek az alternatív energiaforrásokra való átállásra, hogy minél gyorsabban függetlenedhessenek a gáztól.

Eddig közvetlen ártámogatást nem kaptak a kertészek, és nem vezettek be árplafont.

Július 1-jétől azonban az energia áfáját 21-ről 9%-ra csökkentették, és év végéig újra nyitnak két pályázati alapot energiainnovációra, illetve energiahatékonyságot növelő beruházásokra (pl. Led világítás).

Készült gázvédelmi helyreállítási terv Hollandiában, és ha kihirdetik a gázválság legmagasabb fokozatát, akkor némi kártérítésre számíthatnak a kertészek is.

Az energiaválságban szerepet játszik, hogy a hollandiai gázmezőket korábban bezáratták földrengés veszélye miatt, a három széntüzelésű erőműnek pedig fizettek azért, hogy a termelést 35%-on tartsák. Ez utóbbiak ma már 100%-on üzemelnek.

Hollandiában működő 3700 üvegházas kertészeti vállalkozás 10 550 hektáron termel, 1550 kertészet 5808 hektáron zöldséget termeszt. 2150 vállalkozás 4056 hektár üvegházban virágot és dísznövényt nevel. 573 hektár üvegház faiskolai célokat szolgál, 118 hektárban pedig gyümölcsöt termesztenek. Az ágazat évenként 9,2 milliárd euró értékben exportál, és 82 ezer embert foglalkoztat, csúcsidőszakokban pedig akár 115 ezret.

Az üvegházak gázfogyasztása 2,4 milliárd köbméter évenként, szén-dioxid-kibocsátása 4,3 megatonna, és az energiafogyasztás 9,4%-a származott megújuló forrásokból, ami jobb, mint a holland átlag. Hollandiában 20 termálkút működik. A komoly fejlesztéseknek köszönhetően ugyanakkor a termékegységre jutó energiafogyasztás 1990 óta több mint a felére csökkent.

A holland üvegházas kertészet kihívásai közt említette Pápai Edit, hogy az energiaárak növekedése miatt a szállítás is drágul, és jóval többet kell fizetni a termesztéshez szükséges anyagokért is. Az önköltség növekedését pedig nem lehet teljes mértékben áthárítani a vevőkre, az áruházláncok ezért megpróbálnak délebbi országokból olcsóbb paradicsomhoz jutni. Ráadásul az eddig Oroszországba és Ukrajnába szállító országok, mint Marokkó és Izrael is a nyugat-európai piacokat célozzák meg, így csökken a holland kertészek piacai részesedése. Közben sújtja az ágazatot a munkaerőhiány, valamint a barna termésráncosodás vírus felbukkanása is több telepen.

Mindezek következtében már csökkent a paradicsom területe Hollandiában, többen áttértek más növényekre.

A takarékoskodás jegyében kevesebbet világítanak, ami kisebb hozamokat eredményez, a vevőik ezért más beszállítókat is keresnek, ami kedvezhet a magyar kertészeknek is. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A méhész is vállalkozó 7. - Vállalkozásvezetés gyorsan változó környezetben

Jelenleg egy elég komolynak tűnő gazdasági válság elején járunk. Aki kicsit is ért a gazdaság ciklikusságához, az tudja, hogy ez nem egy váratlan dolog.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.

Növényorvos a közterületen - a rügypattanással ébrednek a kártevők is

A rügypattanással, tehát a táplálék megjelenésével párhuzamosan ébrednek fel téli álmukból a kéregrepedésekben, az ágvillákon a rovarok és az atkák. Néhány faj a rügypikkelyek alatt telel át, most szabaddá válik az út előttük, kijöhetnek a téli búvóhelyükről. Ekkor csíphetjük el a lemosópermetezéssel a rügypikkelyek alól kibújókat és a kéregrepedésekből a zöld levélkék felé vándorló éhes kártevőket is.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.

Meglepetés várhat a lombhalom alatt, óvatosságra int az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.