Back to top

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

Csemőn hosszú évekre visszatekintő hagyomány már, hogy Dr. Kováts Zoltán egynyári virágnemesítő halálának évfordulóján emléknapot tartanak. A Dr. Kováts Zoltán Baráti Kör és a Marosi Díszfaiskola idén is megszervezte a jeles eseményt. A szakmai nappal egyidőben 'Magyar egynyári virágfajták értékelése' címmel kerekasztal beszélgetésre invitálták a szakmai érdeklődőket.

Fotó: Rass Krisztina
A Nagykőrös és Cegléd külterületéből alakult Csemő 1952-ben vált önállóvá. A fiatalnak számító, 4100 lelket számláló település hosszú évek óta kimagaslóan szép virágos környezetével hívja föl magára a figyelmet, 1998-ban az Európa legvirágosabb községe versenyben bronz minősítést szerzett. 

A szakmai nap, idén is, mint minden évben a nemesítőnek emléket állító haranglábnál kezdődött, itt gyűltek egybe a meghívott szakemberek. A Hétvezér téren felállított emlékhely a falu belterületének központjában található, oda palántázzák ki a sok ezer darab magyar nemesítésű egynyári virágot.

A megnyitó után kezdetét vette a termesztési bemutató a Marosi Faiskolában. Az egynyári virágokkal beültetett parcellákon a fajták megtekintésére nyílt lehetőség, de szó esett a ricinus díszfajták buga eltávolításának és lombalakításának lehetőségeiről is.  

A ricinus előnyös kertészeti adottságai ellenére közterületi alkalmazását akadályozza, a rendkívül mérgező hatású anyagot, ricint tartalmazó magvak kialakulása. 

Egy korábban indult kutatási programnak köszönhetően ma már számos komoly díszítő értékkel bíró ricinusfajta áll rendelkezésünkre.

Fotó: Rass Krisztina

A Debreceni Egyetem évekkel ezelőtti kísérletsorozatát illetve annak módszereit és eredményeit felelevenítve, Fári Miklós a debreceni Egyetem Növénytudományi Intézetének professzora kiemelte, hogy a buga eltávolítása új habitust, kompakt növekedést eredményez, amely új lehetőségeket nyithat a ricinus biztonságos közterületi alkalmazása előtt is. 

A termesztési bemutatót követően előadások következtek. Surányi Dezső professzor a Domesztikáció nem ért véget című előadásában azokról a közismertnek számító gyomnövényekről hallhatunk, amelyekre a dísznövény-nemesítésben is érdemes lenne hangsúlyt fektetni.

Kruppa József professzor a Magyar Nemesítők egyesületének elnökhelyettese a magyarországi magán növénynemesítés helyzetét és perspektíváit foglalta össze, Fári Miklós professzor az első hazai növénynemesítési könyvről ejtett szót.

A bemutatóról, a különleges fajtákról és az eseményhez kapcsolódó előadásokról bővebben a Kertészet és Szőlészet hetilap hasábjain is beszámolunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.