Back to top

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Nagy ivók szerint kár külsőleg pocsékolni – de nem...

A választékra nem lehet panasz
A választékra nem lehet panasz
Fotó: wikipedia
Hazánk igen rossz helyen áll az alkoholfogyasztási statisztikák tekintetében, egyes adatok szerint a lakosság 10 százaléka valamilyen mértékben alkoholfüggő.

Az alkohol jelentősen hígítva, már 3 százalékos vizes oldatban is gátolja a baktériumok szaporodását, 20 százalékos koncentrációjú oldatban pedig a legtöbb baktériumot megöli.

Az alkohol hűsíti a bőrt, a pórusokat összehúzza, csökkenti a gyulladást és fájdalomcsillapító hatású. Pattanásos arcbőr lemosására is ajánlott, számos gyógynövényes arctonik alkotóeleme, de vigyázzunk, mert szárítja is egyben a bőrt.

Töményebb oldata vérbőséget, csípő, égető érzést okoz, ez reumatikus fájdalmak enyhítésére lehet egy ideig hatásos. Régen ajánlották, hogy fogfájás estén pálinkával öblögessen a beteg, ami a fájdalmat egy időre valóban megszünteti, de a probléma okát egyáltalán nem oldja meg.

Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az alkohol befolyásolhatja az egyébként szedett gyógyszerek hatását.

Belsőleg – na úgy sokan szeretik...

Az alkohol a szájban növeli a nyálelválasztást, a gyomorban fokozza az emésztőnedvek elválasztását, ennek köszönhetően étvágyfokozó és segíti az ételek emésztését. Hatása még, hogy a simaizmokat képes elernyeszteni, amivel csökkenti a simaizom-görcs által okozott fájdalmakat, valamint fogyasztása emeli a vérnyomást.

Az alkoholnak a központi idegrendszerre gyakorolt hatásai közismertek. Csökkenti a gátlásokat, ami enyhébb esetekben vicces, súlyosabb esetekben tragédiákhoz is vezetett már, amikor az alkoholos befolyásoltság és gátlás vesztés olyan mértékűvé vált, hogy az akár másik ember életét követelte...

Az alkohol mindenkire kicsit másképp hat. Ez a hatás függhet az életkortól, a testtömegtől és az alapvető lelki habitustól is, sőt az előtte elfogyasztott táplálék mennyiségétől és minőségétől is…

Kis mennyiségben fogyasztva megszüntetni a fáradtságérzést, akár nagyobb munkateljesítményt eredményezhet, de ez is visszájára sülhet el bizonyos mértékű alkoholfogyasztás felett. Az izmok terhelhetősége kezdetben nő, majd fokozatosan csökken. A mozgás precizitása, összerendezettsége, koordináltsága azonban már kis adag alkoholtól is romlik.

Mindnek más az előnye és a hátránya
Mindnek más az előnye és a hátránya
Fotó: wikipedia

Az érhálózatra is hat

Az alkohol összehúzza a hasi ereket, így emeli a vérnyomást. A bőr ereket elernyeszti, melegségérzetet okoz, bőséges izzadást indít. Hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, nő a vizelési inger. Kisebb adagban izgalmi állapotot okoz, nagyobb mennyiségben álmosít, könnyíti az elalvást, illetve megnyújtja az alvási időt.

Érdemes tudni a fogyókúrázóknak, hogy az alkoholnak igen magas a kalória tartalma é cukorbetegek állapotára sincs jó hatással.

Nem lesz jó a rezsinövekedés ellen

Az alkohol hatékony a hideg érzés ellen, ám ez szinte minden télen halálesetekhez is vezet, hiszen emiatt hűlnek ki többen az utcákon.

Bor, sör, pálinka...

Főleg a vörösbor fogyasztásról állapították meg, hogy a rendszeresen kis mennyiégben bort fogyasztók körében ritkább a szívinfarktus és az agyvérzés, bár ez nem a bor alkohol tartalmával, hanem más hasznos összetevőivel van összefüggésben. A szívműködésre például a szőlőben található magnézium van jó hatással. A vörösbor tannintartartalma a bélhurut kezelésében lehet segítségünkre, de ugyanez a hatóanyag csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A polifenolok antioxidáns hatása csökkenti a koleszterin szintet és a vérrögképződésre való hajlamot.

A sör is rendelkezik gyógyhatással, fontos vitaminokat tartalmaz, főleg a B vitamin csoportból. Emésztési problémák megelőzésér is hatékony lehet, illetve a savakra érzékeny gyomornak is jobb a sör, mint a bor. A mézes sör pedig nyugtat, lazít, álmosít…

A pálinka bélrendszeri problémák okozta hasi görcsök esetén ellazítja a simaizmokat, így enyhíti a problémát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...