Back to top

A giliszták részben képesek lehetnek kiváltani a szintetikus műtrágyák használatát

A Dublini Egyetem kutatója, Olaf Schmidt professzor, német és kínai kollégáival a Soil Biology and Biochemistry szakfolyóiratban közzé tett tanulmányban a földigilisztáknak a növények tápanyagfelvétele szempontjából eddig ismeretlen hasznos tulajdonságait ismerték fel.

A giliszták valószínűleg közvetlenül szállítják a nitrogént a növényeknek.
A giliszták valószínűleg közvetlenül szállítják a nitrogént a növényeknek.
Fotó: Wikimedia
Az eredményekből arra következtetnek a kutatók, hogy a talaj nitrogénciklusában egy korábban nem ismert kapcsolat található, amelyben a giliszták, aktivitásuk által, gyorsan gazdagítják a talajt és a növényeket a nyálkahártyájukban kiválasztott nitrogén révén. A talajban élő állatok, például a giliszták szerepét a tápanyag-ciklusban hagyományosan előnyösnek, de közvetettnek, lassúnak és kumulatívnak tekinteték eddig. Kísérletek azonban azt mutatják, hogy a nitrogén és a szén mozgása az élő talajállatokból a növényekbe rendkívül gyors lehet.

Laboratóriumi és szántóföldi körülmények között a kutatócsoport stabil izotóp módszerrel nyomon követte a földigilisztákból a talajba, a búzanövényekben és a levéltetvekbe történő tápanyagátvitelt.

Azt tapasztalták, hogy a földigilisztákból származó nitrogént a levéltetvekben laboratóriumi körülmények között mindössze két óra, szabadföldi körülmények között 24 óra elteltével jelent meg.

A kutatókat meglepte, hogy a gilisztákból származó nitrogén milyen gyorsan mozog a talajon, a gyökereken át a növényekbe és a növényi nedvvel táplálkozó rovarokba.

A kutatás eredményeként kijelenthető, hogy a giliszták valószínűleg közvetlenül szállítják a nitrogént a növényeknek és pontosan akkor teszik ezt, amikor a növényeknek a legnagyobb szükségük van rá, mert mind a giliszta tevékenysége, mind a termésnövekedés szinkronban van a környezeti tényezőkkel, főleg a hőmérséklettel és a nedvességgel.

A giliszta nem tud minden ásványi és szerves trágyát felváltani, de természetes tápanyag-utánpótlásként való teljes felhasználásuk részben ellensúlyozhatja a műtrágyák használatát és költségeit.

Forrás: 
ucd.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A növények eltávolítják a levegőből a rákkeltő méreganyagokat

Egy úttörő tanulmány kimutatta, hogy a növények hatékonyan tudják eltávolítani a mérgező benzingőzöket - beleértve az olyan rákkeltő vegyületeket, mint a benzol - a beltéri levegőből.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?