Back to top

Karbonsemleges tojást tojnak a rovarokkal táplált tyúkok

Az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb áruházláncában Planet Friendly Eggs néven saját márkás karbonsemleges termelésből származó tojások kaphatók.

illusztráció
illusztráció
Fotó: pixabay.com
Nagy Britanniában már jó ideje kapható karbonsemleges termelésből származó tojás, eddig azonban arra nem volt példa, hogy helyben „termesztett” rovarokkal táplálták volna a tyúkokat.

Ezt persze a brexit előtt nem is lehetett volna megvalósítani, mert az Európai Unióban egyelőre nem lehet élő rovarokat vagy lárvákat takarmányként hasznosítani.

A tyúkok takarmányát egyébként a tojófarmon felállított konténeres rovartenyésztő rendszerrel (Better Origin minifarm) állítják elő. Minden konténerben 32000 tyúk etetésére elegendő rovar „terem”. Az áruházlánc pedig heti 3 tonna zöldség-gyümölcs hulladékkal segíti a termelést a körforgásos gazdaságban.

Mindez persze nem lenne elegendő a karbonsemlegességhez. A tojásfarmon nagy szélturbina és napelemek működnek, valamint helyi szénmegkötő programmal is rendelkezik, amely ellensúlyozza a fennmaradó kibocsátásokat. Egyebek mellett a gazdaság területének 20%-át fákkal ültették be. 

Fotó: pixabay.com

Az áruházlánc szerint vásárlóik figyelembe veszik az elfogyasztott élelmiszerek környezetre gyakorolt ​​hatását, és megfizethető, nulla kibocsátású termékeket akarnak. Az áruházlánc ezért azt vállalta, hogy üzleteiket 2030-ra közvetlenül az Egyesült Királyság zéró kibocsátású gazdaságaiból látják el.

A 18 hónap alatt megvalósított projekt, a Planet Friendly Eggs az első olyan termék, amelyet ezen elvek szerint termelnek.

Ez a tojás egyébként másfélszer annyiba kerül, mint az „egyszerű” szabadtartású tojás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/feedstrategy.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?