Back to top

"Sörpálinka" - sörből is készül párlat

A Csíki Sörgyárban megismerkedhetnek az érdeklődők a különböző sörök készítésével, a gyümölcsös sörökkel és a sörpárlatokkal is.

Így készül a sör…

A sör négy alapanyagból készülhet: víz, maláta, komló, élesztő. A víz adott a sörgyárban a maláta Szlovákiából, Dunaszerdahelyről érkezik. A komló pedig Segesvárról kerül ide már pelletesített formában.

A sörök főbb alapanyagai
A sörök főbb alapanyagai
Fotó: Nagy Z. Róbert

A gyártás megkezdésekor először roppantják a malátát, nem darálják, vagy őrlik, mert lényeges hogy a külső héj egyben maradjon, mivel ez a szűrési folyamatban játszik majd fontos szerepet.

A második lépés a cefrézés, ekkor a roppantott malátát vízzel keverik össze, majd 82 fokig lépcsőzetesen melegítik. A malátában lévő enzimek a keményítőt cukorrá alakítják, az élesztő később ebből készít majd alkoholt.
A következő lépés a szűrés, a maláta szilárd anyagai leülepszenek a tartály aljára, és természetes szűrőként funkcionálnak. Cél, hogy a léből minél több szilárd részecskét lehessen kiszűrni, annál tartósabb lesz a sör. A szűrés után a lé megy a komlóforralóba, a törköly néhány átmosás után állati takarmányként hasznosul.

A komló keserűséget és aromaanyagokat ad a léhez a 98 fokon végrehajtott folyamat során, mely 1-1,5 órán át tart. A komló tartósítja is a sört, mert antibakteriális hatású.

A folyamat ma már nagyon jól irányítható és kontrollált
A folyamat ma már nagyon jól irányítható és kontrollált
Fotó: Nagy Z. Róbert
A komlóforralás után kivonják a megmaradt komlót a léből egy örvénykádban. Nem sokat kell kivonni belőle, mert e 2000 liternyi léhez 1,5-2 kg komlópellet kerül csak a folyamat elején.
Ezután lehűtik az oldatot és hozzáadják az élesztőt, majd az erjesztés következik. Ez az egyenként 40 000 literes erjesztő tartályokban zajlik, melyekből 20 darab van a gyárban. Tartályonként 32 000 liter sörlé található, ezeket nem teszik tele, a habzás és gázfejlődés miatt.

Az erjedés 30-60 napig tart, de volt már 100 napos erjesztési idejű sörük is limitált kiadásban.
A sörhöz semmilyen adalékanyag, cukor, vagy tartósító nem kerül. A tartóssága a szűréstől függ.

Korábban kovaföldes szűrést alkalmaztak a gyárban, ez azonban csak pár hetes eltarthatóságot biztosított, mert maradhattak a lében mikrobák. 2016. óta egy mikromembrán-szűrőt alkalmaznak, mellyel 96 százalékosan kiszűrhetők a mikróbák a sörből, ezzel 1-1,5 éves tartósság érhető el.
Van szűretlen sörük is, ami nem esik át ezen a folyamaton, ezért ennek rövid az eltarthatósági ideje, hűtve és fénytől védve kell tárolni, ezért az üvegen egy papírtasak is van még. Ennek híján a palackban folytatódna az erjedés, ami a palackok felrobbanását is okozhatná. A gyümölcsös sörök esetén a kész sörhöz kerül a málna-, vagy áfonyalé.

A szűrés után egy automata gépsor emberi beavatkozás nélkül, de ellenőrzés mellett tölti az üvegeket és a dobozokat.

…majd a sörből párlat is lehet

Egy üvegnyi Csíki sörpárlat elkészítéséhez egy rekeszt sör szükséges. Ez nem melléktermékből, elő-, vagy utótöltésből készül, hanem a jó minőségű párlat érdekében jó minőségű sört kell lepárolni. Így jól visszaadja a maláta aromáját.
A sörpárlat a sör lepárlásával nyert párlat, melyet a felhasznált sör illata jellemez. Az Európai Unióban legalább 38% alkoholtartalommal palackozzák.
A megfelelő minőségű sörpárlat előállításában fontos szerepet játszanak az alapanyagok. Fontos a maláta összetétele. A sörlé készítésekor pilseni (világos) malátát és karamellmalátát, valamint müncheni típusú (sötét) malátát használnak fel. A karamell- és müncheni maláta karakteresebbé teszi a sört, és ez fontos a párlat ízének, illatának kialakításakor is..

A sör készítése során felső erjesztésű élesztőt adnak a sörléhez. Felső erjesztésű élesztők esetében magasabb hőfokon történik az erjesztés, ezért aromában gazdagabb lesz a sör, és ezáltal a párlat is. Az élesztőt csak a lepárlás előtt szokás elvenni a sörléből az aroma-anyagok megfelelő kialakulása érdekében.

Az ászokolás (utóérlelés) a sörpárlat készítésénél rövidebb ideig tart, ugyanis ilyenkor nem cél a szén-dioxid mennyiségének a növelése. Az erjedés során így is keletkezik szén-dioxid, de a lepárlásnál habzásgátló anyagok hozzáadásával gátolják a túlzott habosodást.
A jó sörpárlat teljesen átlátszó, tükrös, semmilyen úszó részeket nem tartalmaz, ami más párlatoknál is követelmény, viszont a hordóban vagy egyéb módon érlelt típusok színe eltér világosabbtól a mélyebb sárgáig. A sörpárlatot 16-19 °C-ra hűtve ideális fogyasztani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Szójababot kukorica helyett?

A tavalyi aszály miatt az Egyesült Államok egyes területein a húsmarhák abraktakarmányában részben a szójabab lépett a kukorica helyébe. Kutatók azonban több dologra is figyelmeztetnek a szója etetésével kapcsolatban.

5 tipp a szalmonella elleni védekezéshez baromfiban

Kezeljük prioritásként az Enteritidis, a Typhimurium és az Infantis szalmonellatörzsek megállítását! Az integrátorok és a termelők az emberi egészségre leginkább káros törzsek megcélzásával és kiiktatásával küzdhetnek leginkább az élelmiszer-eredetű szalmonellafertőzések ellen.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

A kávé és a vesebetegség közötti kapcsolat egy genetikai variánstól függhet

A Torontói Egyetem és a Padovai Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyakori kávéfogyasztás és a veseműködési zavarok közötti összefüggés egy közös genetikai variáción múlik.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Személyre szabott, egészséges kolbászokat fejlesztenek

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.