Back to top

Szedőrobotok és az USA almaipara az Interpoma kongresszuson

Az Interpoma kongresszuson, amit 2022. november 17-18-án rendeznek Bolzanóban, az ágazat újításaira és csúcstechnológiás automata szedési megoldásaira koncentrálnak, a világ minden részéről érkezett szakértőkkel. Kedvezményes jegyek augusztus 31-ig válthatók az angolul elhangzó előadásokra.

A konferenciát Walter Guerra szervezte, és ismét számos újdonságot járnak körül. A konferencia szervezője ugyanis hatalmas áttekintéssel rendelkezik az ágazat minden összetevőjéről: 2021 óta a laimburgi kutatóintézet igazgatóhelyettese, és 2005 óta vezeti a pomológiai munkacsoportot.

Fotó: Pixabay
Az első napon az USA almaiparát lehet megismerni:

bevezetőként Gerhard Dichgans, aki több mint 30 évig volt a VOG konzorcium ügyvezetője és most tanácskozás elnöke, a Red Delicious fölemelkedéséről és hanyatlásáról beszél. Őt a Columbia Fruit Packers csomagolóházat vezető Tim Welsh követi a korszerű amerikai gazdálkodás ismertetésével. Susan Brown, a Cornell AgriTech kertészeti és gyümölcsnemesítési egységének vezetője az almafajták körében végbemenő változásokról beszél. Tom Barnes, a Category Partners elemzőcég ügyvezetője az USA almakereskedelmét és a fogyasztói elvárásokat mutatja be. Stefano Musacchi, a Washingtoni Egyetem munkatársa a kutatás-fejlesztéssel és a szaktanácsadással elérhető eredményekről beszél.

A kongresszus második napján a szedőrobotokról lesz szó

Luigi Manfrini, a Bolognai Egyetem professzora vezetésével. Elia Bruni, az olasz Aigritec fejlesztését, Adamot mutatja be, az izraeli FFRobotics képviseletében Avi Kahani az ültetvénymenedzsment 21. századi megoldásairól beszél. Az ausztráliai Monash Egyetemen Chao Chen fejlesztette ki a Mars almaszedő robotot, amit részletesen ismertet a kongresszuson. Han Smith Hollandiából érkezik, hogy bemutassa a Munckhof szedést segítő berendezéseit, amelyek már nem ismeretlenek az európai almatermesztők előtt. Leopold Lucas és Hunter Jay, a Ausztráliában működő Ripe Robotics képviselői a következő agrárforradalomról beszélnek majd. Izgalmas izraeli fejlesztést mutat be Ittai Marom a Tevel Aerobotics Technologies képviseletében: repülő almaszedő robotokat (FARTM).

Mindkét napon a szakértők kerekasztal-beszélgetésen boncolgatják tovább a témájukat és várják a jelenlevők kérdéseit.

A kongresszusra augusztus 31-ig lehet kedvezményes jegyet váltani online 54 euróért, később már a teljes árat, 69 eurót kell fizetni érte.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Víztakarékos öntözést díjaztak az Interpoma kiállításon

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Az Interpoma Award díjakat a megnyitón adták át egy lengyel és két olasz cégnek a víztakarékos öntözési rendszerükért.

Lux Róberttől búcsúzunk

Őszinte fájdalommal tudatjuk, hogy szervezetünk volt főtitkára, kedves kollégánk, dr. Lux Róbert életének 83. évében, 2022. november 5-én elhunyt.

Terra-Akva Börze a Groupama Arénában

A Terra-Akva több mint 1700 négyzetméteren mutatja be a különleges állatfajtákat, terráriumi és akváriumi állatokat: pókokat, kígyókat, békákat, hüllőket és kétéltűeket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Haszon, hobbi, közösség: galambászat Gyomaendrődön

Míg régebben elterjedt szokás volt a gyermekágyas anyáknak és a beteg gyerekeknek galamblevest adni, mára elenyészően kevesen fogyasztják ezt a könnyű, de magas tápértékű élelmiszert.

Minden növénytakarás vizet spórol

Az olasz Arrigoni cég számos agrotextilt fejlesztett ki a növények, a talaj vagy a termesztőberendezés takarására. Idén méréssorozattal bizonyították, hogy színtől, textúrától és az árnyékolás mértékétől függően mindegyikkel vizet lehet spórolni. A megtakarítás elérheti az 50 százalékot a nyílt területhez képest. A méréseket az idén áprilistól októberig végezték a cég dél-olaszországi kutatóállomásán: a talajról való párolgást és a növények párologtatását vizsgálták.

Számíthatnak támogatásokra a kertészek

Szentesen az Árpád-Agrár Zrt., Szegváron pedig a Szentesi Paradicsom Kft. négyhektáros üvegházát Nagy István agrárminiszter és Farkas Sándor miniszterhelyettes jelenlétében avatták fel. A csúcstechnológiával felszerelt berendezések a Vidékfejlesztési Program Kertészeti üzemek korszerűsítése felhívás keretében elnyert támogatással valósultak meg, és már értékesítik a bennük termett paradicsomot.