Back to top

Szedőrobotok és az USA almaipara az Interpoma kongresszuson

Az Interpoma kongresszuson, amit 2022. november 17-18-án rendeznek Bolzanóban, az ágazat újításaira és csúcstechnológiás automata szedési megoldásaira koncentrálnak, a világ minden részéről érkezett szakértőkkel. Kedvezményes jegyek augusztus 31-ig válthatók az angolul elhangzó előadásokra.

A konferenciát Walter Guerra szervezte, és ismét számos újdonságot járnak körül. A konferencia szervezője ugyanis hatalmas áttekintéssel rendelkezik az ágazat minden összetevőjéről: 2021 óta a laimburgi kutatóintézet igazgatóhelyettese, és 2005 óta vezeti a pomológiai munkacsoportot.

Fotó: Pixabay
Az első napon az USA almaiparát lehet megismerni:

bevezetőként Gerhard Dichgans, aki több mint 30 évig volt a VOG konzorcium ügyvezetője és most tanácskozás elnöke, a Red Delicious fölemelkedéséről és hanyatlásáról beszél. Őt a Columbia Fruit Packers csomagolóházat vezető Tim Welsh követi a korszerű amerikai gazdálkodás ismertetésével. Susan Brown, a Cornell AgriTech kertészeti és gyümölcsnemesítési egységének vezetője az almafajták körében végbemenő változásokról beszél. Tom Barnes, a Category Partners elemzőcég ügyvezetője az USA almakereskedelmét és a fogyasztói elvárásokat mutatja be. Stefano Musacchi, a Washingtoni Egyetem munkatársa a kutatás-fejlesztéssel és a szaktanácsadással elérhető eredményekről beszél.

A kongresszus második napján a szedőrobotokról lesz szó

Luigi Manfrini, a Bolognai Egyetem professzora vezetésével. Elia Bruni, az olasz Aigritec fejlesztését, Adamot mutatja be, az izraeli FFRobotics képviseletében Avi Kahani az ültetvénymenedzsment 21. századi megoldásairól beszél. Az ausztráliai Monash Egyetemen Chao Chen fejlesztette ki a Mars almaszedő robotot, amit részletesen ismertet a kongresszuson. Han Smith Hollandiából érkezik, hogy bemutassa a Munckhof szedést segítő berendezéseit, amelyek már nem ismeretlenek az európai almatermesztők előtt. Leopold Lucas és Hunter Jay, a Ausztráliában működő Ripe Robotics képviselői a következő agrárforradalomról beszélnek majd. Izgalmas izraeli fejlesztést mutat be Ittai Marom a Tevel Aerobotics Technologies képviseletében: repülő almaszedő robotokat (FARTM).

Mindkét napon a szakértők kerekasztal-beszélgetésen boncolgatják tovább a témájukat és várják a jelenlevők kérdéseit.

A kongresszusra augusztus 31-ig lehet kedvezményes jegyet váltani online 54 euróért, később már a teljes árat, 69 eurót kell fizetni érte.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lendületes fejlődési pályára állítható a magyar almatermesztés

Töretlenül fölfelé ívelő pályára tudjuk állítani a magyar almatermesztést, ha megvan hozzá a termelői akarat, az Agrárminisztérium ugyanis minden támogatást megad hozzá, mondta Nagy István a Debreceni Egyetemen rendezett szakmai tanácskozáson. A Mi lesz veled magyar alma című rendezvényt Gonda István emlékének szentelték a szervezők, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézete, a FruitVeB és az Ékasz.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

Támadás az ál-olasz éttermek ellen

Világszerte rengeteg olasz étterem működik. Kérdés, hogy valóban olasz, vagy csak annak mondott. Az olasz mezőgazdasági miniszter szerint sok a hamisítás, ezért újabb lendületet vesz az ellenük való harc.

Újdonságok Berlinből

Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.

Tavasszal és nyáron is sikeres

Tavaly augusztusban két korábban független szakmai esemény összeolvadásával rendezték meg az első Plantarium – Groen-Direkt kiállítást a hollandiai Boskoopban. A kertészeti termelők nemzetközi szövetsége, az AIPH által is jóváhagyott eseményen a zöld szektor szinte minden vezető vállalata képviseltette magát. Februárban sor került a kiállítás tavaszi premierjére is, és a szervezők kedvező következtetéseket vontak le.

Termelők mutatták be a jövő fáit

Az idei esseni IPM kertészeti kiállítást a környezettudatosság, klímavédelem és fenntarthatóság járta át. A Német Faiskolák Szövetsége (BdB) égisze alatt Fa–Város–Klímaadaptáció címmel a Több zöld várost Európának kampány részeként szemináriumot is tartottak, amely különböző szempontok szerint mutatta be a városi zöldfelületek, különösen a városi fák faiskolai szaporításának, ültetésének, valamint ápolásának eddigi tapasztalatait.

7 étel, melyeket érdemes másikkal párosítani

Ha magában fogyasztjuk az alábbi ételeket lehetséges, hogy fontos egészségügyi előnyeikről maradunk le.

Tavaszi menetrenddel vár Gemenc déli kapuja!

2023. március 11-től tavaszi menetrend szerint közlekedik a Gemenci Állami Erdei Vasút. A pörbölyi Ökoturisztikai Központ is ekkortól várja a látogatókat teljes szolgáltatásával. A bakancsos turisták gemenci bázisa örömmel várja Gemenc déli kapujában az aktív kikapcsolódni vágyókat.