Back to top

Egerszegi Krisztina: vizek, erdők öröme

Egerszegi Krisztina nevéről sokunknak Egérke, a 14 éves olimpiai bajnok kicsi lány képe villan be. Vagy, ahogy később rekordokat döntve tarol: Barcelona 3 aranyát is elússza a mezőny elől. Egy ország zárta szívébe a szerény, komoly ifjú világklasszist. A nemzetközi sajtó is kedves megszólítással tisztelgett „Krisztina királynő” előtt.

Harmadik „aranyos” olimpiája után visszavonult az élsporttól, és a vele járó közszerepléstől. Azóta keveset hallani róla. Tudatosan kerüli a nyilvánosságot, ám annál jobban szereti férjével és gyermekeivel együtt a természetet.

Fotó: Csatlós Norbert

A Budakeszi Erdészet tavaszi koncerttől zsong, madarai teli csőrrel trilláznak, fütyülnek, csiripelnek. Ide érkezik a Vigassy Ádám – Egerszegi Krisztina páros egy viharvert, klasszikus Land Roveren. Velük érkezik a frissesség és a derű is, jókedvűen ugratják egymást. Letáborozunk a vadászház mögötti gondozott tisztáson, ahol Ádám otthonosan mozog. Kiderül, nem véletlenül. „Csapatépítőtréning- cégünkkel kifejezetten a városi embereket túráztatjuk az erdőben. A Parkerdővel is egy ilyen rendezvény során kerültem kapcsolatba, és a kölcsönös szimpátiából közös munka lett. Segítünk az erdészetnek, vállalkozásunk terepjáróival visszük a vadászatokon a vendégeket.”

Krisztina élvezettel néz körül, úgy mondja:

„Engem a természet feltölt, nagyon szeretem az erdőket, a vizeket, de annak is örülök, ha csak fák, növények vesznek körül. A szabadban gyalogolni, sétálni a legkedvesebb időtöltésem. Zizi lányunk Simonpusztán lovagol, ott is gyakran sétálok.”

Érdeklődésemre, hogy itt laknak-e erdőközelben, előbb Krisztina, majd férje válaszol, és később is szinte egymás szavát, gondolatát folytatják.

„Érden lakunk, ott volt a szüleimnek hétvégi háza. Megvettük a szomszéd telket, és építettünk rá egy ikerházat a nővéremmel. Anyuék pedig a régi nyaralót átépítették, így most egy kupacban lakik az egész nagycsalád.” „Nem kell a kertünk sarkában kezdődni az erdőnek ahhoz, hogy szeressük. Megkockáztatom, sokan, akik ilyen szép erdős területen laknak, kevésbé járnak ki, valahogy jobban megbecsüljük, ha kicsit távolabb van.”

Rossz döntés nincs

Fotó: Csatlós Norbert
A természetszeretetnek a házaspár életében nemcsak jelen időben van szerepe. Egy mátrai erdő volt a színtere első találkozásuknak is.

„Dolgoztam egy cégnél, amely évközi gyerekprogramját egy háromnapos túlélőversennyel zárta Ágasváron. A rendezvényt Ádámék cége szervezte, ott ismertük meg egymást. Rögtön megfogott valami benne. Pedig nem is az a típus volt, aki nekem tetszik.” E kijelentésnél Ádám fölnevet és kajánul megjegyzi: „És én ezt már 24 éve hallgatom…” De Krisztina komolyan folytatja. „Semmi bizonytalanság nem volt bennem, meg se kérdőjeleződött a fejemben a választás. Biztosan éreztem, hogy így jó.” Elképzelem a tini lányt, aki a versenysporttal van elfoglalva, míg kortársai az életet kóstolgatják. Aki ekkora terhelés alatt vasfegyelemmel tette a dolgát, mikor tanult meg érzelmekben is pontosan eligazodni, fiatal nőként első látásra életre szóló társat választani? Válasza egyszerű és bölcs. „Világéletemben az érzéseimre hallgattam, és mindig nagyon jók voltak a megérzéseim.

Meggyőződésem, hogy rossz döntést nem tud hozni az ember. Legföljebb, ha mégsem az történik, amit elképzelt, vagy szeretne, akkor az tapasztalat, abból tanul és azáltal több lesz.”

Megszívlelendő gondolat. Bátorságot ad az életre, ha az ember így áll a dolgokhoz. „A gyerekeimnek is ezt mondom a döntéseik előtt. Mikor a nagyobbik fiam egyesületet váltott, őt is ezzel biztattam.”

Krisztina 22 évesen fejezte be a sportkarriert, mások ilyen korban még jóformán el se kezdik az önálló életet. Mi következett ezután, továbbtanulás? „Mikor abbahagytam, a korábbi szponzorom felajánlott egy munkaszerződést. Elvégeztem egy felsőfokú PR képzést is. De nekem igazából egyetlen vágyam volt kisgyerekkoromtól, hogy anyuka legyek. Családot akartam. Talán mert a nővéremmel nekünk volt a legjobb anyukánk, és azt a szeretetet, törődést, amit kaptunk, tovább akartam adni. Bálint 2000-ben, Barnabás 2002-ben, Zille lányunk 2004-ben született.” Felteszem, Ádám jó partnernek bizonyult a családos létben is, hiszen tapasztalata bőven lehet 6 testvér mellett. Ő persze némileg árnyaltabban látja a helyzetet.

Fotó: Csatlós Norbert

„Ha azt hallom, milyen szép a nagycsalád, szoktam egyet nyelni, hogy persze szép, de iszonyatos energiát követel. Krisztinek érdekes tükröt mutattunk, mikor belecsöppent a családba, hogyan néz ki a nagy harmónia közelről.

Mi mind a heten különböző természetűek vagyunk. Ráadásul ilyen közegben az idősebb testvérek nehezen maradnak gyerekek, inkább pótszülővé válnak.” „Szerintem alapvetően jó a nagycsalád, csak jól kell működtetni, mindenkinek alkalmazkodnia kell, figyelembe venni a többieket.”

Kezünkben a sorsunk

A gyerekek fölcseperedvén, mostanában mivel foglalkozik Egerszegi Krisztina? „Olyan irányba indultam, ami mindig is érdekelt. Vonzanak a dolgok, amiket egy kis misztikum övez. Tanultam kineziológiát, számmisztikát, kronobiológiát, pszichogenetikát. Ezek mind elemzős módszerek. Segítenek megérteni, ki miért viselkedik úgy, ahogy. Gyerekként azt gondoltam, mindenki jó, és szereti a másikat. És ugye ez nem így van a világban, sok emberben ott él a gyűlölködés, mások hibáztatása. Engem az okok érdekelnek, és ha valaki ezzel a szemlélettel kezd el gondolkodni, megértőbb, elfogadóbb lesz.

Elégedetlenség, másra mutogatás helyett pedig rá kéne jönni, hogy nem hiába van a közmondás: mindenki a maga sorsának kovácsa. Mert ahogy az ember hozzááll a dolgokhoz, úgy alakul az egész élete.”

De mindezen elméletek mellett van egy nagy, gyakorlati feladata is. „Elfogadtam a felkérést az Úszó Nemzet Programra. A cél, hogy minden nagycsoportos óvodás és első, második osztályos gyerek tanuljon meg úszni a tanrend keretében. Tavaly ősszel indult a program próba üzemmódban, jelenleg 20 helyszínen zajlik 11 000 gyerek részvételével. Munkatársaimmal járom az országot, és nézzük, mi hogyan működik.” Jó elgondolás, hogy a gyerekek idejében szerezzenek vízi biztonságot, hogy kevesebb legyen később a baleset. ”Ez a kezdeményezés alapja, de nekem az is tetszik, hogy olyan gyerekeket is elér, akik talán soha nem jutnának el az uszodába, mert ezt a lehetőséget otthonról nem kapnák meg. A mai gyerekeknek amúgy is más az érdeklődése, mint a mi időnkben. Jobban leköti őket a képernyős, internetes világ. Sok múlik a családokon.”

Fotó: Csatlós Norbert

Tőlük érdemes tanulni

Vajon szülőként hogy sikerült a saját értékrendet, szemléletet átadni a fiataloknak? „Kis koruk óta vittük őket is a természetbe, szeretik, feltalálják magukat benne.”

„Érdekes volt a legutóbbi erdélyi utunk. Húsvétkor ugyanis, ha csak tehetjük, bebarangoljuk a Gyergyói-medencét. Bálint, aki fotósnak tanul, itthon hagyta a mobilját, inkább fényképezőgépet hozott.

Első este aztán a két fiú kifigyelte, hogy a húguk hiába nyomkodja a telefonját, nem talált internetet. Felajánlottam, hogy bekapcsolom a roomingot, de legyintett, minek erre a 3 napra! Szép lassan lejöttek a közösségi oldalakról. Barnabás is úgy döntött, kiszáll a social médiás világból, törölte magát innen-onnan, nem posztol semmit. Megnyugtat, hogy van példa arra: nem muszáj.” „Sajnos a mai világ pont arról szól, hogy kifelé élek, kifelé mutatom még azt is, ami esetleg nincs. Ez nagyon megzavarja a gyerekeket, akik hasonlítani akarnak valakihez. És a látott külsőséges, természetellenes minták gyakran rossz irányt mutatnak.” „Látom a fiaimon, milyen jó, ha egy tapasztalt nagyapa mellé oda lehet kuporodni, aki megmondja a tutit a világról. Vagy találkoznak egy öreg szakival, akitől érdemes a minőségi tudást ellesni.”

Extrém sportok, vadregényes túrák színesítik az életet? „Egyidőben Ádám rávett a barlangászásra, de túl szűk terekben nem érzem magam komfortosan. Többször túráztunk, sátoroztunk Tunézia déli, sivatagi területein, ahova már nem járnak turisták. Gyönyörű volt, ám az ottani rendszerváltás óta nem olyan vonzó, barátságos az a környezet.” „Legizgalmasabb kalandunk talán a kirgizisztáni portya volt egy baráti házaspárral. Béreltünk egy hipiszuper UAZ terepjárót, és hajtottunk. Ahol ránk esteledett, jurtákban aludtunk. Főleg mutogatással értettük meg magunkat a helybeliekkel.

Most is mennénk, de jött a Covid meg a háború. Hova, merre induljon az ember? Most élvezzük az itthoni létet!”

Fotók: Csatlós Norbert

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.