0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A nagy ecetháború

Az olaszok nagyon komolyan veszik zászlóshajós termékeik védelmét, és a híres modenai balzsamecet is ezek közé tartozik. A római kormány nehezményezi, hogy a szlovénok is használják a balzsamecet elnevezést, ezért jogi lépéseket kezdeményeztek a szomszéd ország ellen.

A híres olasz ecet nevet, az Aceto Balsamico di Modena-t a termőterületéhez kötődően 2009 óta csak az Emilia-Romagna régió és Modena ecetgyártói használhatják. Eközben az olaszok szerint a szlovénok megsértik ezt a szabályt azzal, hogy ők is aceto balsamico néven hoznak forgalomba ecetet. Az olasz kormány harcot indított a szlovén balzsamecet  ellen, sőt egyenesen a márka meghamisításával vádolja a szomszédos országot.

Az „Aceto Balsamico di Modena” védjeggyel ellátott termék hagyományos olasz balzsamecet, amely az olasz konyha számos ételének különleges ízt kölcsönöz. 2009 óta az elnevezés annak az ecetnek van fenntartva, amelyet kizárólag Modenában, illetve szélesebb körben Emilia-Romagna régióban készül szőlőmustból.

Szlovénia, számos más országhoz hasonlóan, évek óta használja a „balzsamecet” kifejezést a szőlő és más gyümölcsök mustjából készült édes-savanyú ecetre. Ez valószínűleg jogilag nem kifogásolható, hiszen nem használják a di Modena helymegjelölést, de az emilia-romagnai balzsamecet-gyártók nagyon rossz szemmel nézik a szlovének ecetjét.
A szlovének ecet-akciójával személyesen foglalkozik  Mario Draghi olasz miniszterelnök, emellett fontos ügyként kezeli Stefano Patuanelli mezőgazdasági miniszter és az olasz élelmiszer termelők Coldiretti nevű szövetsége is.  

Az olasz kormány jogászokkal való konzultációt követően eljárást kezdeményezett az Európai Bíróságnál, mivel szerintük Szlovénia megsértette az olasz termelőknek a „balzsamecet” elnevezés használatához való jogát.

Az olasz mezőgazdasági minisztérium féltékenyen őrzi a modenai balzsamecet az identitását, mert a tét is nagyon komoly. Az „Aceto Balsamico di Modena” nevű termék piaca mintegy egymilliárd eurót tesz ki.

Az olasz-szlovén háború a balsamico miatt 2021-ben kezdődött. Akkoriban az olasz kormány véleményt küldött az Európai Bizottságnak a szlovén törvény módosításáról, amely lehetővé teszi a „balzsamecet” elnevezés használatát. Az olaszok szerint ez a helyzet veszélyezteti a modenai ecet imázsát, és az eredeti termék hamisított piacának kialakulásához vezet.

A szlovén törvények a balzsamecet használatáról az Európai Bíróság egy korábbi  döntését vette alapul, amelyet Olaszország 2019-ben indított Németország ellen. Az olaszok nehezményezték, hogy egy német ecetgyártó a „balsamico” és a „Deutscher balsamico” elnevezést tüntette fel a termék címkéjén.

A bíróság ez ügyben hozott ítélete egyértelműnek tűnik. Azt állapította meg, hogy a két szó, a  „balsamico” és az „aceto”  bármilyen kombinációja, valamint helyi nyelvre történő fordítása semmilyen módon nem védett.

Nem határozzák meg ugyanis a termék a származási területét. Az ítélet indokolásában a Bíróság kifejti, hogy az „aceto” szó egy közönséges, általánosan használt főnév, míg a „balsamico” egy olyan melléknév, amelyet az édes-savanykás ízű ecet leírására szoktak használni. Ezért az olasz balzsamecet-gyártók nem tarthatnak igényt e szavak kizárólagos használatára, tartalmazza a bírósági ítélet.
Az olaszok nem adják fel, a korábbi ítélet ellenére tovább viszik a szlovén aceto balsamico ügyet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/rp.pl