Back to top

Tornádó tizedelte meg a világ egyik legjobb szőlőültetvényét

A híres francia borvidéket nemrégiben tornádó sújtotta, amely az értékes szőlőtőkék jelentős részét elpusztította. Ilyen időjárásra nem emlékeznek a Châteauneuf-du-Pape legöregebb borászai.

A legnagyobb kár a La Crau szőlőültetvényt érte, ahonnan a Châteauneuf-du-Pape nevű borvidék legjelentősebb bortermelőinek a területei találhatók. A szőlőtermelők egy része a termés akár 90 százalékát is elvesztették.

A Châteauneuf-du-Pape a Rhône-völgy déli részén található borvidék, amelyet nem kell bemutatni egyetlen borkedvelőnek sem. Számos olyan kiemelkedő szőlőültetvény található itt, amelyek évtizedek, sőt évszázadok óta a világ legjobbjai közé tartoznak.
Egyes szőlőültetvények több mint egy évszázadosak és ezek a legértékesebbek. 2022. augusztus 14-én, forró délutánon viszont olyan csapással szembesültek, amely néhány szőlőültetvény esetében szinte az egész évi termést megsemmisítette.

Ezen a napon a borvidék keleti részén több szőlőültetvényen is heves vihar vonult végig, amelyet jégeső és tornádó is kísért - ez a jelenség eddig még nem fordult elő ebben a régióban.

A vihar óránként 120 kilométeres sebességgel csapott le hatalmas erővel a La Crau parcellára, amelyet sok szakértő a déli Rhône-völgy gyöngyszemének tart.
Daniel Brunier, aki a tekintélyes Vieux Télégraphe borászat tulajdonosainak, és a pincészet ötödik generációját képviseli., szintén a károsultak között van.

-Becsléseink szerint a szőlő 70-90 százalékát elvesztettük, teljesen tönkrementek. Még egy levél sem maradt a tőkéken. Csak néhány zúzott szőlőszem ragaszkodik még a tőkékhez." – mondta keserűen. 
A természeti csapás különösen a fehér szőlőt sújtotta, ezért a borászat nem készít 2022-es évjáratú fehérbort.
A vörösborokról még korai lenne ítéletet mondani.
Más termelők úgy vélik, hogy a tornádó a Châteauneuf-du-Pape-i szőlőültetvények mintegy 25 százalékát pusztította el. Szerencsére maguk a szőlőtőkék - beleértve a legidősebbeket is - egészben vannak. Ezért van remény arra, hogy jövőre a tőkék újra virágozni és teremni fognak.
Számos európai régió borászai még mindig nem tudnak kilábalni a tavalyi természeti katasztrófák okozta veszteségekből. 2021-ben heves felhőszakadások, jégeső és példátlan áradások pusztítottak a nagy szőlőültetvényeken Franciaországban és Németországban. A Châteauneuf-du-Pape-i tornádó és jégeső egy újabb természeti katasztrófa, amely idén sújtotta a régiót.  Emellett a borászok és más gazdálkodók Európa-szerte már tavasz óta küzdenek a hőhullámmal, a szárazsággal és a tüzekkel. Viszont az éghajlatváltozás miatt a gazdáknak lassan el kell kezdeniük hozzászokni a szélsőséges időjárási jelenségekhez.
Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.