Back to top

Tornádó tizedelte meg a világ egyik legjobb szőlőültetvényét

A híres francia borvidéket nemrégiben tornádó sújtotta, amely az értékes szőlőtőkék jelentős részét elpusztította. Ilyen időjárásra nem emlékeznek a Châteauneuf-du-Pape legöregebb borászai.

A legnagyobb kár a La Crau szőlőültetvényt érte, ahonnan a Châteauneuf-du-Pape nevű borvidék legjelentősebb bortermelőinek a területei találhatók. A szőlőtermelők egy része a termés akár 90 százalékát is elvesztették.

A Châteauneuf-du-Pape a Rhône-völgy déli részén található borvidék, amelyet nem kell bemutatni egyetlen borkedvelőnek sem. Számos olyan kiemelkedő szőlőültetvény található itt, amelyek évtizedek, sőt évszázadok óta a világ legjobbjai közé tartoznak.
Egyes szőlőültetvények több mint egy évszázadosak és ezek a legértékesebbek. 2022. augusztus 14-én, forró délutánon viszont olyan csapással szembesültek, amely néhány szőlőültetvény esetében szinte az egész évi termést megsemmisítette.

Ezen a napon a borvidék keleti részén több szőlőültetvényen is heves vihar vonult végig, amelyet jégeső és tornádó is kísért - ez a jelenség eddig még nem fordult elő ebben a régióban.

A vihar óránként 120 kilométeres sebességgel csapott le hatalmas erővel a La Crau parcellára, amelyet sok szakértő a déli Rhône-völgy gyöngyszemének tart.
Daniel Brunier, aki a tekintélyes Vieux Télégraphe borászat tulajdonosainak, és a pincészet ötödik generációját képviseli., szintén a károsultak között van.

-Becsléseink szerint a szőlő 70-90 százalékát elvesztettük, teljesen tönkrementek. Még egy levél sem maradt a tőkéken. Csak néhány zúzott szőlőszem ragaszkodik még a tőkékhez." – mondta keserűen. 
A természeti csapás különösen a fehér szőlőt sújtotta, ezért a borászat nem készít 2022-es évjáratú fehérbort.
A vörösborokról még korai lenne ítéletet mondani.
Más termelők úgy vélik, hogy a tornádó a Châteauneuf-du-Pape-i szőlőültetvények mintegy 25 százalékát pusztította el. Szerencsére maguk a szőlőtőkék - beleértve a legidősebbeket is - egészben vannak. Ezért van remény arra, hogy jövőre a tőkék újra virágozni és teremni fognak.
Számos európai régió borászai még mindig nem tudnak kilábalni a tavalyi természeti katasztrófák okozta veszteségekből. 2021-ben heves felhőszakadások, jégeső és példátlan áradások pusztítottak a nagy szőlőültetvényeken Franciaországban és Németországban. A Châteauneuf-du-Pape-i tornádó és jégeső egy újabb természeti katasztrófa, amely idén sújtotta a régiót.  Emellett a borászok és más gazdálkodók Európa-szerte már tavasz óta küzdenek a hőhullámmal, a szárazsággal és a tüzekkel. Viszont az éghajlatváltozás miatt a gazdáknak lassan el kell kezdeniük hozzászokni a szélsőséges időjárási jelenségekhez.
Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad

Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.

Erős érvek a szója mellett

Soha ennyi érv nem szólt még a szójatermesztés mellett, mint most – hangsúlyozta Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2023 Konferencián, Kecskeméten.

„Kettő-öt évünk van, hogy a gázpedálra lépjünk”

Átalakul a világgazdaság, azon belül az állattenyésztés és a takarmányipar. Hogyan érdemes reagálni erre a hosszú távú fennmaradás érdekében? Erről beszélt Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 konferenciáján, Kecskeméten.

Közel ezer delfin pusztult el a francia partoknál

Legalább 910 elpusztult delfint mosott partra Franciaországban az Atlanti-óceán idén télen, jelentette március közepén a oceanográfiai intézet.

Esőkkel kísért lehűlés

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul – szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

El kell kerülni a gabonapiaci válság további mélyülését

A gabonafélék és az olajos magvak tekintetében súlyos piaci zavar tapasztalható Magyarországon, hónapok óta áll a hazai piac. Veszélybe kerülhet 3 millió hektár szántóföld hasznosítása, mivel a termelők teljes kiszolgáltatottságban vannak.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.