0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Zöldfalakat tesztelnek

Németországban két új támogatott kutatás indult a közelmúltban, hogy összehasonlítsák a városzöldítésben alkalmazott zöldfalakat. Mindkettő középpontjában azonban az áll, hogy tulajdonképpen milyen előnyei vannak a zöldfalaknak.

Az emberek által okozott környezeti gondok listája a végtelenségig sorolható. Néhány közülük, hogy a városokban folyamatosan növekszik a forgalom, valamint az ingatlanok fűtése és az ipari kibocsátás miatti szállópor-szennyezés,

az éghajlatváltozás következtében nő a hőségnapok száma, amikor a városok klímája csaknem elviselhetetlen, a sok épület és a zsúfoltság miatt pedig csökken a rovar- és madárpopuláció.

A tudósok világszerte kutatják, miként lehetne a leghatékonyabban ellensúlyozni ezt a sok káros következményt. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a problémák többségének megoldásához a természetből kell ihletet meríteni, így például kiemelten fontos szerephez kellene jutniuk a növényeknek és a városi zöldfelületeknek is.

Az előnyöket kutatják

A zöldterületek ökoszisztéma-szolgáltatásának mérhetővé tételén dolgozik a SmartGreen projekt. A münsteri székhelyű Budelmann Elektronik cég intelligens szoftvereket és érzékelőket fejleszt a Wuppertali Egyetem részecsketechnológiai intézetével és a Helix Pflanzensysteme céggel közösen. Ezeket kezdetben laboratóriumi körülmények között, mesterségesen kialakított szélcsatornában tesztelik, ahol egyebek mellett a szálló por és a nitrogén-oxidok koncentrációját, valamint a levegő hőmérsékletét mérik a zöldfalak építéséhez használt modulok különböző pontjain.

Azt vizsgálják, hogy

a rendelkezésre álló módszerekkel és eszközökkel lehetséges-e, és ha igen, mennyire pontosan lehet valós időben megjeleníteni a szennyező anyagok felszívódását a növényeken, valamint mérhető-e a levegő hőmérsékletének csökkenése, miközben az a növények között átáramlik.

A kétévesre tervezett kutatás részeként mobil, miniatűr mérőműszereket fognak fejleszteni, és kihelyezik őket a meglévő zöldfalakra.

Egy másik kutatásban a Stuttgarti Egyetem akusztikai és építésfizikai intézetének, valamint tájtervezési és ökológiai intézetének kutatói azt vizsgálják, hogyan kell a zöldfalakat úgy megtervezni, hogy azok a lehető legjobban hozzájáruljanak a biodiverzitáshoz. Ebből a célból Stuttgart környékén húsz különböző zöldhomlokzatot elemeznek részletesen.

A hangsúly a mikroklímát befolyásoló tényezőkön (például hőmérséklet és páratartalom), valamint a növényfajok és az ott élő állatok sokféleségének pontos felmérésén és dokumentálásán van.

A méréseket két éven keresztül végzik, műszeresen és hagyományosan, vizuális módon. Az összegyűlt ismeretek, valamint a Helix sokéves gyakorlati tapasztalata alapján két innovatív zöldhomlokzati rendszer kerül kidolgozásra. A 250 négyzetméter felületű zöldfalakat aztán tesztelni fogják, hogy megtudják, ténylegesen milyen előnyeik vannak az emberek, a növény- és állatvilág számára. A projekt áprilisban indult és 2025 tavaszán ér véget.

Mindkét kutatást a német mezőgazdasági minisztérium támogatja, és mindkettőben részt vesz a Helix Pflanzensysteme cég, amely Németország-szerte híres a városzöldítési megoldásairól. Hans Müller, a Helix ügyvezetője szerint nagyon büszkék, hogy részesei lehetnek két ilyen érdekes kutatásnak, hozzájárulhatnak a zöldfalak kertészeti és műszaki szakmai hátteréhez, és együttműködhetnek más szakmákkal is. A közös munka nemcsak a tudományt viszi előre, hanem a vállalat saját látókörét is szélesíti.

Parkolóház minden második emeletén

A Helix Pflanzensysteme vállalat legutóbbi híres projektje egy parkolóház zöldítése volt. Köln egyik legsűrűbben lakott kerületében, Mühlheimben az egykori teherpályaudvar héthektáros területén épül fel az új I/D Cologne nevű városnegyed. Összesen tíz, mintegy 160 ezer négyzetméter alapterületű épületet húznak fel, amelyeket kifejezetten a mai kor igényeihez igazítanak.

Már elkészült az a korszerű többszintes parkoló, amelynek mintegy 2000 négyzetméteres, fémhálós szerkezetből álló homlokzatát több mint 5000 kúszónövénnyel futtatták be.

A növények telepítését a Helix Pflanzensysteme végezte, ráadásul saját, Elata nevű zöldfalrendszerüket is módosították, hogy tökéletesen a kölni projekthez tudják igazítani a kivitelezést.

A fal különleges elvek szerint épült, mivel a megrendelőnek határozott elképzelései voltak: azt akarta, hogy a növények télen is díszítsenek és zöldek legyenek, ugyanakkor a zöldfal tükrözze az évszakok változását is. A Helix Pflanzensysteme ügyvezető igazgatója szerint megfelelő növénytársítással elérték ezt. Választásuk a borostyán, egy kúszólonc, valamint három lombhullató dísznövényfaj együttesére esett: a vadszőlő csodás őszi lombszínével, a kivi ízletes gyümölcseivel, a klemátisz pedig feltűnően szép virágjaival hívja fel magára a figyelmet, így ez a növénytársítás egész évben gyönyörű látványt nyújt.

A növények telepítése előtt a többszintes parkolóház minden második emeletén ültetőedényeket helyeztek el, összesen 300 méternyi hosszúságban, a kúszónövények ennek köszönhetően teljesen zárt növényfallá tudnak összenőni.

A növényeket a végleges helyükre szállítás előtt már három hónappal speciális edényekbe ültették, hogy a gyökerek minél jobban megerősödjenek, így a parkolóháznál elhelyezett edényekbe kerülve hamar növekedésnek indultak.

Ennek köszönhetően a 16 méter magas homlokzat nagy része már a parkoló nyitásakor zöldellhetett.

A parkolóház alsó szintjén a kúszónövényeket közvetlenül a földbe ültették. A cég szerint két-három évnek kell eltelnie, amíg a növényfal kellően sűrű és dús lesz, ehhez a hajtásokat rendszeresen befűzik az acélhálóba.

Az ilyen élő falakkal mindenki nyer, hiszen ezek egyfajta „zöld tüdőként” működnek, hatalmas ökológiai potenciállal rendelkeznek, maga az épület pedig jelentősen hozzájárul a városnegyed korszerűsítéséhez. Környezetvédelmi szempontból számos előnyt nyújt: mérsékeli a heves zivatarok hatásait, a növények által felvett víz párolog, közben pedig hűti a környezetet. A zöldfalak sűrű növényrétege árnyékol, mégis átereszti a fényt, összességében nagyon kedvezően hat a parkolóház belső klímájára is.

Egyszerű karbantartás

A növényzet későbbi ápolása, a felület kezelése is egyszerű lesz, mivel a vállalat által forgalmazott Elata rendszer minden edénye számítógéppel vezérelt, teljesen automatikus öntöző- és tápoldatozó rendszerre van csatlakoztatva. A digitális vezérlés lehetővé teszi az állandó felügyeletet és bármikor, bárhonnan lehetőség van beavatkozni.

A rendszer fenntartása költséghatékony, mivel az öntözéshez például a parkolóház alatt elhelyezett tárolókban összegyűlt esővizet használják.

A növényeket évente kétszer fogják a kertészek nyírni, a Helix szerint ezzel egységes és ápolt képet mutatnak majd, valamint fedetlenül maradnak azok a területek, amelyeket nem szabad, hogy a növények befussanak.

(Forrás: helix-pflanzen.de)

Forrás: Kertészet és Szőlészet