Back to top

Kaliforniától Pázmándig: az 5. Hungarian WebWineWriting győztesei

Idén 5. alkalommal került sor az egyetlen magyar szervezésű nemzetközi borszakíróversenyre. Nem sok ilyen megmérettetés van Európában, még kevesebb olyan, amelyik ennyi időt megélt.

Kezdjük kis statisztikával: a Hungarianwines.eu által 5 éve elindított versenyre eddig összesen 289 cikket neveztek több mint 50 országból. Idén 61 nevezés érkezett, a legtöbb nevezés hazai, a külön lengyel borszakírókra kiírt kategória is népszerű volt, és érkezett még pályázat az Egyesült Királyságból, Svédországból, Dániából, Olaszországból, az Egyesült Államokból, Spanyolországból.

A szervező, a Hungarianwines.eu csapata idén először videós kategóriát is indított, hiszen a vizuális nyelv is fontos a borok népszerűsítése kapcsán.

A 8 kategóriát más-más zsűritagok bírálták, a Béres-kategória zsűrijében ott volt többek között Rose Murray Brown MW, a Koch-kategóriában Katie Mather brit újságíró, a lengyel kategóriában Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró, a videós kategóriában pedig Noah Kite amerikai énekes és dalszerző, a Wine Spectator videóversenyének egyik kiemelt szereplője. A zsűri választotta ki az egyes kategóriák döntőseit, utána a közönség szavazhatott a kedvencekre, így az is kiderült, hogy ki tud nagyobb követőtábort megmozgatni.

A 20 éves Béres Szőlőbirtok és a Hárslevelű

Angol nyelven a Hárslevelű szőlőfajta bemutatása volt a feladat, erre érkezett a legtöbb idegen nyelvű pályázat, a döntőbe pedig Marco Barbieri, Somogyi Gergely és Peder Lehmann Larsen jutottak.

Magyar nyelven a 20 éves Béres Szőlőbirtokról keresték a legjobb írásokat, itt a zsűri végül egy írást javasolt döntősnek, aki ezzel egyben meg is nyerte a versenyt.

A két győztes: Somogyi Gergely, aki az angol nyelvű döntősök közül a legtöbb szavazatot gyűjtötte, illetve Dékány Tibor, akit már a zsűri győztesnek kiáltott ki.

A "Béres-győztesek"
A "Béres-győztesek"

Koch Borászat és a szűretlen pezsgő

A következő kategóriát a 2019-es Év Borásza, Koch Csaba indította útjára, a témát pedig egy izgalmas, kísérleti termék inspirálta: a Koch Szűretlen Chardonnay Brut pezsgő. Az angol nyelven írt cikkeket szűretlen bor vagy szűretlen pezsgő témában várták, a döntőbe Elizabeth Smith, Ercsey Dániel és Lázár-Kovács Szilárd jutottak.

Magyarul ugyancsak a szűretlen borok bemutatására biztatták a szakírókat, itt Megyeri Sára, Silye Sándor és Dékány Tibor jutottak a döntőbe.

A legtöbb szavazatot Elizabeth Smith borszakíró kapta, aki egyenesen Kaliforniából jött a díjátadóra. A hazaiak döntősök közül Silye Sándor mozgatta meg a legtöbb követőt.

A "Koch-győztesek"
A "Koch-győztesek"

Lengyelek rólunk, hazaiak a fiatalokat célozva

A harmadik kategóriát Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatta, ez az a szervezet, amely minden borászat érdekét képviseli. Mivel Lengyelország fontos piac, ezért itt az idegen nyelvű kategória a lengyel borszakírókat célozta, tőlük vártak magyar borászatokat bemutató írásokat. A döntőbe jutott Anna Smolec, Michal Kiss és Olaf Kuziemka. A HNT a magyar borszakíróktól is várt írásokat, tőlük pedig olyan cikkeket kértek, amelyek képesek meggyőzni a Z generáció tagjait, hogy bekevert koktélok vagy cukros üdítők helyett 100% szőlőből készült, izgalmas és zamatos magyar borokat fogyasszanak.

A három hazai döntős: Kocsis-M Brigitta, Borostyán-Kovács Tamara és Ruttkai Ágnes.

A győztesek pedig a közönség szavazatai alapján: Michal Kiss és Borostyán-Kovács Tamara.

A "HNT-győztesek"
A "HNT-győztesek"

Mozgóképen a borok

A videó kategória újdonság volt idén, angol nyelven a döntőbe jutott Ercsey Dániel, Allison Slute és Vincent Bugozi, magyar nyelven pedig Balla Bence, Kielmayer Kristián és Ercsey Dániel. aki mindkét nyelven tarolt, így ő a videó kategória dupla győztese.

Ki megy Spanyolországba?

Az összes győztes részt vehetett a díjátadót megelőző négynapos Budapest-Tokaj-Mátra-Hajós-Baja-Pannonhalma szakmai úton, a díjátadón pedig értékes borokat vehettek át. A két abszolút győztes viszont megkapta a fődíjat, egy-egy all inclusive négynapos spanyolországi bortúrát nyert.

A magyar nyelvű írások és videók közül mind a négy kategóriát egybevéve Borostyán-Kovács Tamara pázmándi sommelier és blogger gyűjtötte a legtöbb szavazatot a Velence-tavi borászatokról, míg angol nyelven Ercsey Dániel videója volt a legnépszerűbb, ebben kezdő borfogyasztóknak magyarázza el a borkóstolás alapjait egy Pláne gyöngyözőbor kóstolásával.

Ercsey Dániel két évvel korábban már egyszer volt abszolút győztes, a spanyol bortúrát is megejtette, ezért idén nagylelkűen lemondott róla, és az utat átadta Dandás Alexandra fiatal tokaji borász számára, mondván, hogy neki nagyobb szüksége van a külföldi tanulmányútra.

Sánta Zoltán Emlékdíj

A verseny legfontosabb, legnagyobb presztízsű díja a három éve hirtelen elhunyt Sánta Zoltán borszakírónak állít emléket. „Zoli végtelenül nagy tudással, kifinomult ízléssel és egyben kifogyhatatlan humorral közelített mindenhez, hiánya pedig nem halványul, most is gyakran emlegetjük, hivatkozunk rá, mindig mosollyal az arcunkon.” A győztes nevét Dr. Veszelszki Ágnes, az első Sánta Zoltán Emlékdíjas borszakíró jelentette be. A 4. Sánta Zoltán Emlékdíjat Ercsey Dániel kapta meg nemcsak a fent említett nagylelkűsége miatt, hanem állandó újításai, az írásainak alapossága és olvasmányossága, illetve a borokról való írás, videózás, posztolás iránti töretlen lelkesedése miatt.

A díjátadóra augusztus 25-én került sor, a Pannonhalmi Főapátság árnyas teraszán, ahol mintegy 200 vendéget 20 borászat kóstoltatott.

Forrás: 
mmg - hungarianwines.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.