0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

A tücsök (is) haszonállat lett

Az Európai Unió a közelmúltban három rovarfajt talált emberi fogyasztásra alkalmasnak, ezért új élelmiszerként nyilvántartásba vették ezeket. Az entoveganizmus, azaz rovarevésen alapuló táplálkozás már létező irányzat…

Három rovar „haszonállattá” lett

Az Európai Bizottság egy Twitter bejegyzésében adott hírt róla, hogy az európai embereknek is az étrendjük részévé kellene tennie a rovarokat, melyek nassolnivalóként, illetve élelmiszer-összetevőként is szerepelhetnének a tányérjainkon. A most újfajta élelmiszerként nyilvántartásba vett három rovar: a házi tücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska.

Eszerint ezek a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, táplálók és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek emellett megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést.

Egyes országokban régóta fogyasztanak rovarokat

A szakemberek meglátása szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne a rovar-alapú élelmiszerek fogyasztása. Rámutattak arra is, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények. A rovarok fehérjeforrásként való alkalmazása nem új keletű, és a világ számos részén régóta és rendszeresen esznek az emberek rovarokat.

A V4NA hírügynökség beszámolója szerint a rovarokon alapuló étrendet, (ennek már külön neve is van: entoveganizmus) rengeteg ember követi. A Föld egyes részein régi hagyománya van a különböző rovarok étkezési célú felhasználásának, a nyugati világban csak nemrég kezdett el hódítani ez a trend.

Környezetkímélő a tenyésztésük

Azzal is tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, és a klímavédelemmel összhangban élünk, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Ennek szellemében érdemes minél kevesebb húst fogyasztani, hiszen a hagyományos üzemi állattenyésztés során több erőforrást használunk fel. Emellett az állattenyésztés sok üvegházhatású gáz kibocsátásával is jár, ezért egyre többen környezetvédelmi megfontolásból fordulnak a veganizmus felé – ami kizárólag növényi alapanyagokra épül.

Aki a húst rovarokra cseréli, azzal védi a környezetet, hogy a rovarok tenyésztéséhez sokkal kevesebb erőforrást kell felhasználni, mint a szarvasmarha, sertés ,vagy szárnyasok tenyésztése esetén.

A rovarok minimális vizet fogyasztanak, elhanyagolható mennyiségű metánt termelnek, felnevelésük csupán néhány hétig tart, és nagy területigényük sincs.

A vegánokhoz nincs köze, lévén állati az alapanyag

A vegánok körében felmerülő a kérdés, vajon fogyaszthatnak-e rovarokat, ám a válasz természetesen nemleges, hiszen a vegán életmódba semmilyen állat fogyasztása nem fér bele. Ugyanakkor a vita lehetőséget adott egy új irányzat, az entoveganizmus kialakulására.

A rovarevés táplálkozás-élettani hatását kiemelve több tanulmány is alátámasztja, hogy a tücsköknek kifejezetten magas a fehérje-, alacsony a zsírtartalmuk és értékes Omega3 zsírsavakat is tartalmaznak.

Ha távolról kell szállítani, akkor az már nem környezetbarát

Étkezési célú rovarfarmokat főleg Ázsiában és Dél-Amerikában találunk. Az egyik legnagyobb egyesült államokbeli forgalmazó az egész világról gyűjti be és kínálja „finomságait”, de Észak-Amerikában és Európában is találhatóak már rovarfarmok kisebb számban.

Az USA-ban kapható a boltokban fél kilós kiszerelésben tücsök liszt, de tízféle ízesítésű tücsök csípsz is hozzáférhető. Európában hódít a lisztkukac is, melyet szintén rágcsálnivalónak kínálnak különböző ízekben, és emellett müzli szeletek és fehérjeporok is elérhetőek rovarokból.

Az európai rovarevők a környezetvédelem terén most még nem sokat tudnak az ügyhöz hozzátenni, hiszen e termékek nagyon messziről érkeznek – egyelőre, és a szállításuk miatt szintén környezetterhelő termékekké válnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu