Back to top

Sivatagból oázis

Dr. Goda Pál az Agrárközgazdasági Intézet igazgatójaként azért felel, hogy hiteles adatokra lehessen alapozni az agrárpiaci és szakpolitikai döntéseket. Komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik a vidékfejlesztés területén is, magánemberként azonban lelkes hobbikertész, aki valóságos sivatagból teremtett oázist isaszegi otthonában.

Termő kert gyerekekre tervezve | MMG

Amikor több mint tíz éve megvásárolták a telket, semmi sem termett rajta, és akármilyen mélyre ástak, mindenütt csak homokot találtak. Az egyik szomszéd pedig azt tanácsolta, hagyjanak fel a próbálkozással, mert ezen a területen úgysem marad meg semmi.

A saját kútra és csepegtető módszerre alapozott öntözési lehetőség kiépítése után úgy ültették be a kertet, hogy minél többféle növényfaj alkosson életképes, ellenálló társulást.

Közben arra is kíváncsiak voltak, hogy tényleg lehet-e mikorizálással szarvasgombát termeszteni a mogyoróbokor alatt.

Az eljárás lényege, hogy a mogyoróvesszőket ültetés előtt gombaspórákat tartalmazó oldatba merítik. Jelenleg kíváncsian várják az eredményt, a szarvasgomba számára ugyanis a homokos talaj önmagában nem akadály. Megjelenését az fogja elsőként jelezni, ha kiég a fű a közelében.

Ahogyan a házat, a kertet is a tájba tervezték, ahol az erdő és a város találkozik. A kerítésen túlról a szarvasbőgést is gyakran hallják. Sokféle növénnyel próbálkoztak és arra törekedtek, hogy mindegyik azt kapja, amire szüksége van. Szinte egész évben terem a málnájuk, és remekül érzi magát a levendula, a dió, a szelídgesztenye, a törökmogyoró, az egres, a josta, a fekete ribizli és a csemegeszőlő, de a „gyerekkori klasszikusok” – mint például a barack – az öntözés és minden más gondoskodás ellenére sem kedvelik a területet.

Az alacsony fajsűrűség és az összetett növénytársulás hozzájárul a különféle fertőzések megelőzéséhez.

Mivel a citromfűtől a szelídgesztenyéig szinte mindig terem valami, és a kertben nem a termelés, hanem az öröm és a gyerekek jóléte a lényeg, csak évi egyszeri rézgálicos lemosópermetezést kapnak a növények.

Dr. Goda Pál és felesége négy gyereket nevel. A legkisebb másfél, a legnagyobb 12 éves. Kicsi koruktól kezdve segítenek a kert gondozásában, és közben nagyon sok mindent megtanulnak a természetről. Például azt is, hogy miért kell a homoktövisből hím- és nőnemű példányt is ültetni egymás mellé, mit jelent, hogy egy növény nem önbeporzó

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.