0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Az ázsiai méhatka elleni küzdelem – Kitekintés a nagyvilágba

A Varroa atkák (Varroa destructor és V. jacobsoni) a mézelő méhek apró, vörösesbarna külső élősködői. Bár képesek táplálkozni és megélni a kifejlett méheken, főként a fejlődő fiasításban lévő álcákon és bábokon táplálkoznak és szaporodnak, ami a mézelő méhek fejlődési rendellenességeit és legyengülését okozza. Mindezeken túl számos vírust terjesztenek.

A csekélyebb fertőzöttségű családok általában kevés tünetet mutatnak, az atkaszám növekedésével azonban a tünetek nyilvánvalóbbá válnak. A súlyos varroa-fertőzés 3-4 év alatt halmozódó tünetekkel jár: szórt/sörétes fiasítást, nyomorék/béna méheket, csökkent repülési teljesítményt, a táplálékkeresés után a kaptárba való kisebb visszatérési arányt, lecsökkent élettartamot és a dolgozó méhek súlyának csökkenését okozhatja. A méhcsalád szintjén jelentkező tünetek, amelyeket általában élősködő atka szindrómának (PMS = parasitic mite syndrome) neveznek, magukban foglalják a rendellenes fiasítási mintázatot, az elsüllyedt és lerágott sejtfedőket, valamint a sejt aljára vagy oldalára süllyedt lárvákat (1. és 2. kép). Ez végső soron a méhállomány csökkenését, a méhanyák és családok leromlását és pusztulását okozza.

Ausztrália jelenleg az egyetlen jelentős méztermelő ország a világon, amely mentes a varroa atkától. Ez azt jelenti, hogy az ausztrál méhészeknek sem a jól ismert, sem a fejlesztés alatt álló (kíméletesebb) kezelési módszereket nem kell alkalmazniuk. A világ többi részén ezek elkerülhetetlenek az atka elleni védekezésben.

Sajnos a magyar méhészek tisztában vannak azzal, hogy a kezelések nemcsak költségesek, de időigényesek is, mellékhatásaikról, egészségügyi kockázatukról nem is beszélve.

Mivel Ausztrália a világ utolsó varroa-mentes méztermelő övezete, az ausztrál méhészeknek mindenkinél jobban fel kell készülniük az atka megjelenésére, valamint arra, hogy a kártevő drámai változást fog hozni a méhészeti gyakorlatba. A következőkben szó esik majd a világszerte jellemző, általánosan használt megfigyelési és kezelési módszerekről, amelyek hasznos összehasonlítást, kitekintést nyújthatnak.

Általánosságban elmondható, hogy amikor egy országban megjelenik a varroa-fertőzés, az első észlelést követően általában mindent megtesznek az ipar és a kormány tisztviselői, valamint a kutatók az atka terjedésének megfékezése és a családok/méhészetek összeomlásának megakadályozása érdekében. Ám az erőfeszítések ellenére sok ország arról számolt be, hogy a varroa megjelenését követően a méhcsaládok nagyon gyorsan összeomlottak, ha a méhészek nem avatkoztak be erőteljesebb – vegyszeres – kezelési módszerekkel. Ez a jelenség általában a varroa atka életciklusára és biológiájára, valamint a hatékony védekezési módszerekre vonatkozó ismeretek hiányára vezethető vissza.

A méhészeknek még ott is törekedniük kell az atka elleni védekezésre és kezelésre, ahol a varroa már jó ideje (10–20 éve) jelen van, különben nagyszámú család elvesztését kockáztatják.

Egyes területeken még mindig 30 százalékos veszteségről számolnak be télen. Nehéz pontosan megbecsülni a világ méhészeteire gyakorolt hatását, de nyugodtan feltételezhető, hogy a varroa több százezer mézelő méh­családot pusztított el, és továbbra is ezt teszi, ami jelentős gazdasági veszteséget okoz mind a méhészeknek, mind a mezőgazdaságban a méhek beporzási tevékenységének csökkenésén/kiesésén keresztül.

Figyelembe véve a varroa atka méhcsaládokra gyakorolt hatását, a méhész szerepe az, hogy az atkaszámot az alatt a szint alatt tartsa, ahol a károsítás elkerülhetetlen (küszöbszint). Ily módon van esélye a termelési szempontból – méz és egyéb kaptártermékek, beporzás – is egészséges méhcsaládok fenntartására. 

Nem szükséges minden atkát elpusztítani a hatékony védekezés érdekében, és általában nem is kívánatos ezt megkísérelni. Azonban minél több atka marad a méhcsaládban, annál gyorsabban szaporodnak fel ismét káros szintre. A legmegfelelőbb kezelési lehetőségek meghatározása érdekében a méhészeknek figyelembe kell venniük az alábbi szempontokat:

  • A védekezés költsége. Ez nemcsak a használt termék megvásárlásának költségét jelenti, hanem a kezelések elvégzésével járó időt és munkát is. Bizonyos lehetőségek alkalmasabbak lehetnek a hobbi-, mint a kereskedelmi méhészeknek.
  • Vegyszermaradékok. A méz „elfogadható” szermaradékszintjének biztosítása korlátozza egyes vegyszerek alkalmazását.
  • Rezisztencia. A varroa az atkairtó szerekkel szemben ellenállóvá válhat. Az atkairtó szerek váltott kijuttatásával, illetve mindig a helyes adag (ne legyen a hatásosnál kisebb) alkalmazásával minimálisra csökkenthető az atkák ellenálló képességének kialakulása.
  • Egyéb aggályok. Számos egyéb kérdés is van, amelyeket a méhészeknek egyénileg kell mérlegelniük. Előfordulhat, hogy egyesek nem szívesen használnak bizonyos vegyszereket, és inkább más (például biotechnológiai) módszerekkel vagy túlélő méhállományból való tenyésztéssel kezelik a varroa-problémát a méhészetükben.

Védekezési lehetőségek és elterjedtségük

Az elmúlt 15–20 évben a varroa elleni védekezés leggyakrabban használt módszerei a „kemény” atkairtó szerek voltak (hatóanyagok: flumetrin, tau-fluvalinát, kumafosz, amitráz). E vegyszerek közül sok van forgalomban a tengerentúlon is. Könnyen alkalmazhatók, gazdaságilag megfelelők, és alkalmazásukhoz nem kell részletesen ismerni a varroa atka biológiáját és életciklusát. Ezek a vegyszerek azonban az ismételt kezelésekkel felhalmozódnak (perzisztensek), ebben rejlik fő hátrányuk. Ha nem megfelelően alkalmazzák őket, jelentős mértékben szennyezhetik a mézet és más méhészeti termékeket, és a méhállományt több, a viaszban tárolt kémiai vegyület hatásának teszik ki. Ráadásul a fiasítás fejlődésére nemcsak a szezonális ciklusokon keresztül hatnak, hanem káros következményekkel járnak a teljes családra és a következő szezon fiasításának fejlődésére is.

Tekintettel arra, hogy ezeket a vegyi anyagokat sok éve használják – illetve a viaszban való raktározódásuk miatt –, a varroa-populációk világszerte egyre ellenállóbbak velük szemben. A világ egyes területein ma már azt tanácsolják, hogy a flumetrin, tau-fluvalinát, kumafosz és amitráz hatóanyagú vegyszereket ne használják a növekvő rezisztencia és a hatékonyság csökkenése miatt. A világ más területein továbbra is hatékonyan használják őket az integrált növényvédelem (IPM), illetve integrált atkairtó program (IAP) részeként, más biotechnikai módszerek vagy más, kíméleletes atkairtó szerek mellett.

A kíméletes atkairtó szerek a természetben előforduló szerves savakból és illóolajokból állnak (például hangyasav, timol, oxálsav és tejsav), amelyek felhasználhatók az atkanépesség gyérítésére.

Ezek használatának előnyei közé tartozik a varroa elleni kellő hatékonyság, a méhészeti termékekben a szermaradékok felhalmozódásának csekély kockázata és az atka ellenállóvá válásának kis valószínűsége. A szerves savak és illóolajok fő hátránya a védekezés hatékonyságának változékonysága a regisztrált „kemény” atkaölő szerekhez képest. Ennek az az oka, hogy egyes vegyületek hatékonysága függ a kaptáron belüli párolgási nyomástól, a környezeti feltételektől, a hőmérséklettől, a fiasítás jelenlététől. A kezelési eljárásokat finomítani kell az optimális hatás érdekében: a varroa atkával szemben hatékony adag és a méhekre mérgező adag között kicsi a különbség. Azt is meg kell jegyezni, hogy koncentrált állapotban ezek a vegyszerek károsak lehetnek a méhészekre. Számos ilyen atkaölő szert építenek be a varroa elleni hatékony IPM/IAP-stratégiákba világszerte. Ausztrália felkészülésének részeként a Apiguard gélt (timol) regisztrálták sürgősségi használatra.

A biotechnikai módszereket a méhészeti tevékenység részeként alkalmazzák, az atkanépesség pusztán fizikai eszközökkel való csökkentésére. A legnépszerűbb és leghatékonyabb e módszerek közül az atkák kereten történő befogása, amelyet aztán eltávolítanak és megsemmisítenek.

Általában ezek a módszerek csak tavasszal és nyár elején alkalmazhatók. Csökkentik a vegyszerhasználat szükségességét, és hasznosak a későn mézelő területeken.

Minden biotechnikai védekezés azon a tényen alapul, hogy az atka a méhfiasításban szaporodik. A nyitott fiasítás felhasználható a varroa befogására és a kaptárból való eltávolítására. Ha egy méhcsaládban nincsen fiasítás, és egy nyitott fias keretet adunk hozzá, az atkák beletelepszenek a fiasításba, hogy szaporodjanak, így ha a méhek a fiasítást lefedik, a méhész eltávolíthatja és megsemmisítheti a keretet a belezárt atkákkal együtt.

Egy másik népszerű módszer az atkanépesség csökkentésére a hazánkban is elterjedt nyitott szitafenekű aljdeszka/higiénikus alj (3. kép) használata. Habár hatékonyságának mértékét vitatják, egy méhcsalád tömör aljdeszkájának szitahálóra cserélésével akár 15 százalékkal is csökkenthető a varroa-népesség. A szitafenekű aljdeszka, amely alatt ragacsos borítás fogja fel a lehulló atkákat, hasznos eszköz az atkanépesség méretének becslésére.

Vitathatatlan előnyei ellenére a legtöbb biotechnikai módszer csak az év korlátozott időszakában alkalmazható. Továbbá a hatékony IPM/IAP-stratégia érdekében ezeket a védekezési módokat érdemes más módszerekkel, például vegyszerekkel kombinálni.

2010-ben Ausztráliában tartottak egy előadást, amely a varroa elleni kezelés nem vegyszeres és minimális vegyszerhasználatú lehetőségeit részletezte. A jelentés ingyenesen letölthető: „Non-chemical and minimum chemical use options for managing varroa”.

További speciális eljárás a csapdázás, amely rendkívül sikeres lehet, noha az ilyen módszerek általában viszonylag időigényesek, bonyolultak és nagyban függenek a jó időzítéstől, ezért tapasztalt méhészek vagy kisüzemi méhészek számára a legalkalmasabbak.

Más módszerek, mint például a szórt/sörétes fiasítás (2. kép) eltávolítása, sokkal gyorsabbak és kevésbé bonyolultak. A szórt fiasítás eltávolítása nem befolyásolja a család méretét vagy a méztermelést, viszont az atka szaporodását visszavetheti, így csökkentheti az egyéb védekezési módszerek alkalmazásának gyakoriságát. A szezon elején 3-4 teljesen fedett szórt fias keret eltávolítása 50–70 százalékkal csökkenti a végső atkanépességet. (Folytatjuk)

Bagóné dr. Vántus Viola

tudományos munkatárs,

PTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Forrás: Méhészet