Back to top

Aszály ellen pálinka

Egy japán kutatás szerint etanol szántóföldi kijuttatásával javítható a növények aszálytűrése. Az erőforrások fenntartható használatára létrehozott RIKEN kutatóközpont kísérletei szerint etil-alkohol permetezésével elérhető, hogy a rizs és a búza különösebb károsodás nélkül vészeljen át két hetet érdemi vízfelvétel nélkül.

Fotó: Pixabay

Mivel az etil-alkohol olcsó, széles körben elérhető, ráadásul a használata biztonságos, ezért világszerte alkalmazni lehet, ha kevés víz áll a termelők rendelkezésére, továbbá lehetővé tenné, hogy a sokat vitatott genetikailag módosított növények köztermesztésbe vonása nélkül növelje az emberiség az élelmiszertermelést.

A kutatás alapja az a tény volt, hogy aszályban a növények etanolt termelnek,

és ebből következett a feltevés, hogyha alkoholt adnak a növényeknek, az későbbi aszály esetén is védelmet nyújt nekik. Ennek ellenőrzésére a növényeket két hétig bőségesen ellátták vízzel, utána pedig három napon keresztül alkohollal permetezték a talajt. Ezután két héten keresztül egyáltalán nem juttattak vizet a növényeknek.

Az etil-alkohollal kezelt búza- és rizsállomány mindegy 75 százaléka maradt életben,

miután a két hét leteltével újra öntözni kezdték a növényeket – a nem kezelt növényeknek kevesebb, mint 5 százaléka maradt életben. Ezután lúdfűvel végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, hogy megállapítsák a hatásmechanizmust. Eszerint, ha etanollal kezelik a talajt, akkor a növényekben már a vízmegvonás előtt aktivizálódnak azok a gének, amik egyébként csak a vízhiány beköszöntekor. E gének aktiválódásával egyrészt a növények sztómái bezáródnak, hogy a levelek minél kevésbé párologtassanak és minél több vizet megőrizzenek, másrészt a fotoszintézis során légköri szén-dioxid helyett a talajból felvett etanolt alakították cukorrá.

Forrás: 
itaintmagic.riken.jp
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.