Back to top

Elektromos ültetvénytraktort mutattak be

Csendes és károsanyag-kibocsátás nélkül dolgozó kistraktort mutatott be a Royal Traktor Zrt. Ültetvények, növényházak környezetkímélő erőgépe a Farmtrac 25G 4WD. Közterületen, zárt térben folyó munkára is ajánlják, mert elkerülhető vele a zajszennyezés.

Fotó: Horváth Csilla
Ez az első, hazánkban forgalmazott, teljesen elektromos meghajtású erőgép, amit tavaly év végén mutattak be a cég pápai telephelyén, és most a 35. Bábolnai Gazdanapok látogatói is megismerkedhetnek vele.

Motorteljesítménye 25 lóerőnek felel meg (15 kW), ami elegendő a kertészeti munkák legtöbbjére. Az erőgéphez munkagépeket, permetezőt is forgalmaz a Royal Traktor, amelyekkel optimálisan lehet kihasználni a traktort.

A Farmtrac 25G 4WD hossza 2,7 méter, szélessége pedig alig haladja meg az egy métert, tehát a legszűkebb sortávolságú ültetvényekben és üvegházakban, fóliaházakban is elfér.

Egy töltéssel biztonsággal dolgozik 7 órán keresztül,

amikor nem túl nagy a vonóerőigény, mélyebb talajmunkáknál, nagyobb teljesítményt igénylő munkagépeknél körülbelül 4 órával lehet számolni. Hidraulikájával 750 kilogramm tömeg emelhető fel, a TLT fordulatszáma 540, 540E, sebességváltója három tartományban kapcsolható. A kistraktor saját tömege 1100 kilogramm. 

A bal oldali Farmtrac traktor az elektromos újdonság
A bal oldali Farmtrac traktor az elektromos újdonság
Fotó: Horváth Csilla

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Hogyan ne okozzon fejtörést az e-permetezési napló?

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót. A gazdálkodók tapasztalatai szerint ez akár napi több óra adminisztrációt is jelenthet, így sokan igyekeztek a kitöltést a növényorvosokra testálni, holott az nem az ő dolguk. Erre jelenthet megoldást a napokban piacra került applikáció.

Minden tonna számít

Az üvegházas kertészetek szén-dioxid-kibocsátási rendszerének kutatására adott megbízást a holland kormány, hogy a termelőket jobban ösztönözze a fenntarthatóbbá válásra. A jelenlegi adózási rendszer az ágazat egészét érinti, és a felhasznált földgáz alapján terheli a kertészeket. A bevezetendő újban viszont a kibocsátott szén-dioxidra vetnének ki tonnánkénti átalányadót.

Atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika

A Magyar Innovációs Szövetség május 23-án tartotta tisztújító közgyűlését Budapesten. Az eseményen előadást tartott Lantos Csaba energiaügyi miniszter a magyarországi energetikai helyzetről, valamint a szövetség tavalyi Média Díját is átadták.

Napelem szőnyeg a sínek között

Napelemekkel látnák el a svájci vasúthálózat sínek közötti részét egy kísérleti szakaszban lévő innovációnak köszönhetően. A svájci Sun-Ways start-up cég májusban telepíti a napelem paneleket az ország nyugati részén található Buttes vasútállomás közelében.

Világpremier az antwerpeni kikötőben

A jövőben naponta hat önjáró, ugyanakkor egymással összeköttetésben lévő drón gondoskodik Antwerpen kikötőjében a dolgozók és a mindennapi folyamatok biztonságáról.

A gépesítés a nehézségek ellenére sem állt le

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének éves közgyűlésén az állami és uniós beruházási források mellett az utánpótlás-nevelés fontosságát hangsúlyozták. A szövetség közgyűlése jó alkalom volt az ágazat legjobbjainak a díjazására is.

Megoldás a klímaválságra vagy gyarmatosítás? A számi rénszarvastartók és a szélerőművek esete

Norvégiában egyre nagyobb az ellenállás a számi őslakosok földjén épülő szélerőművek ellen, a legfelsőbb bíróság meg is vonta két létesítmény működési engedélyét. Greta Thunberg is úgy fogalmazott az ügyben, hogy „a gyarmatosítók ne takarózzanak a klímaválsággal”. A történetről annak apropóján számolt be a német online agrárlap, az agrarheute.com, hogy németországi cégek is vannak a befektetők között. A norvégok megosztottak.