Back to top

Kaktuszok– akár egy autó áráért

Most hétvégén tartják Budapesten a Füvészkertben az őszi kaktuszkiállítás, melynek szervezője a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete. A rendezvény fő témája az Astrophytum nemzetség, melyet a világon igen komoly gyűjtői érdeklődés övez és számos hibridet is kialakítottak e nemzetség megszállottjai. Ezek közül egy-egy ritka, jól sikerül egyed ára egy autó árával egyenértékű…

A kiállításról készült galériánkat itt nézheti meg.

A kiállításon számos Astrophytum nemzetségbe tartozó kaktusz faj, alfaj, és fajta megtekinthető, köztük különleges színváltozatok és ritka formaváltozatok is. Az egyesület tagjai kaktuszvásárt is tartanak a bemutató rész mellett, ahol mindenki megtalálhatja kedvenc vízraktározó növényét, hiszen az árak a 300-20 000 forint között mozognak, tehát az igazi ritkaságnak számító példányokat leszámítva igen baráti áron vásárolhatnak kaktuszokat azok, akik kilátogatnak a rendezvényre a hétvége folyamán…

Az Astrophytum nemzetségbe csak 6 faj tartozik, mégis egy igen változatos csapat jön össze a sok alfajjal, és kertészeti változattal...
Az Astrophytum nemzetségbe csak 6 faj tartozik, mégis egy igen változatos csapat jön össze a sok alfajjal, és kertészeti változattal...
Fotó: Nagy Z. Róbert
Astrophytum nemzetség és hibridjei

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban, vagy tüskés cserjék védelmében élnek az érdekes, többnyire szürke testű bordázott kaktuszok az Astrophytumok melyeket köznyelven hívnak csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is.
A nemzetséget a 18. században fedezték fel, innen erednek az első leírások is, de a kaktuszkedvelők lelkesedése ezen növények iránt azóta is töretlen, sőt az hat alapfaj és leírt változatai mellett ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei.
Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, sok közülük a gyönyörűen pettyezett vagy színes testtel rendelkező példány. Nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat, melyek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virág formákat és színeket képviselő egyedek is.

A kaktuszok virágai rövid életűek, de nagyon látványosak
A kaktuszok virágai rövid életűek, de nagyon látványosak
Fotó: Nagy Z. Róbert
Az összes Astrophytum alapfajt megtekinthető

Az MKOE kiállításán a közönség elé tárják Mexikó egyik kevés fajszámú, de igen dekoratív nemzetségét az Astrophytumok-ét, magyarán a csillagkaktuszokat. Megcsodálhatják az Astrophytum asterias, capircorne, caput-medusae, coahuilense, myriostigma, senile, ornatum fajok alapváltozatait és alfajait. Igazi kuriózumként pedig bemutatnak japán hibrideket, így képviseltetik magukat Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató hibrid változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Van itt más is…

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz-, és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k.

„Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várák. A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig”-írta az egyesület felhívásában.

A klorofill hiányos példányoknak e tulajdonságuk hátrány, de mégis látványos ez a másság
A klorofill hiányos példányoknak e tulajdonságuk hátrány, de mégis látványos ez a másság
Fotó: Nagy Z. Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adventre hangolva

Gyerekkoromban karácsony estén édesapámmal elsétáltunk a nagyszüleimhez, hogy meglátogassuk őket, illetve sétáljunk szentestén. Karácsonykor minden ablakban látszódtak a feldíszített karácsonyfák fényei, és néhány helyen a kertekben álló fenyőkre is kerültek díszek. Miközben távol voltunk, édesanyám feldíszítette a karácsonyfát és elhelyezte alatta az ajándékokat.

Állami elismerést kaphat a MATE új szárazság- és mésztűrő szőlőfajtája

A MATE cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE, a rendkívül ígéretes Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelölt pedig a napokban kerül bejelentésre.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Nincs párja az olasz datolyaszilvának

Népszerű a datolyaszilva Olaszországban, a kereslet állandó, az árak jól alakulnak Mirko Zanelli, az Apofruit értékesítési menedzsere szerint.

A szőlő-bor ágazat támogatásának lehetőségei

A Közös Agrárpolitika reformja a szőlő-bor ágazat számára a 2009-es pénzügyi év óta elérhető nemzeti támogatásokat is érinti. Magyarország továbbra is évi 27,94 millió eurót használhat ilyen célra 2027-ig. A jogszabályok lehetővé teszik a rugalmas átmenetet a Nemzeti Támogatási Programból a Stratégiai Tervbe.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.