Back to top

Névadó ünnepség Mosonmagyaróváron Albert Kázmér alapítóra emlékezve

Névadó ünnepséget rendeztek szeptember 9-én a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetemen, jelesül, hogy az egyetem megújuló Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara új nevet kapott, tisztelegve ezzel az intézmény alapítója előtt.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, illetve annak jogelődje, az 1818-ban alapított Magyaróvári Gazdasági Felsőbb Magántanintézet Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási tanintézete.

Alapítása és megszervezése Albert Kázmér szász-tescheni herceg nevéhez fűződik. Az intézetet megalapítása eredetileg amiatt történt, hogy a herceg birtokain kiváló elméleti és gyakorlati tudással felvértezett mezőgazdászok dolgozzanak. Az iskola, elnevezése ellenére, minden tanulni vágyó fiatal előtt nyitva állt. Az oktatás nyelve kezdetben latin, majd – mint ahogy egy időben az ország hivatalos nyelve is – a német volt. Ezt a korszakot az 1848–49-es forradalom és szabadságharc zárja, amelyben fontos részt vállaltak az intézmény hallgatói. A jogelőd intézet néhány évtized alatt magas presztízst vívott ki magának az ország életében, ennek is köszönhetően elveszítette magániskola jellegét.

Az intézmény az elmúlt 200 évben számos névváltoztatáson esett át, legutóbb 2016. január 1-től Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karaként folytatta tevékenységét egészen eddig, ugyanis mostantól, az alapító előtt tisztelegve, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karként folytatja működését.

A névváltoztatások ellenére az egyetem a mai kor követelményeinek teljes egészében megfelelve képzi a mezőgazdaság kiváló szakembereit, reményeik szerint tovább öregbítve a tanintézet hírnevét.

A dinamikusan fejlődő egyetem aktívan részt vállal a hazai fenntarthatósági törekvések támogatásában mind a kutatás, az oktatás, szakmai munka, mind pedig a tudásmegosztás és szemléletformálás területén.

„A megújult képzést kínáló kar kiszélesedő szakmai fókuszai közé tartozik a környezetvédelem, a vidékfejlesztés, az agrárinnováció és a fenntartható élelmiszer-termelés is” – emelte ki dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke az ünnepséget megnyitó beszédében.

Ezekhez a gondolatokhoz Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és dr. Szalka Éva dékán köszöntőjükben hozzáfűzték, a XXI. századnak kiváló, innovatív, a szakma egészét átfogó tudással felvértezett szakemberekre van szüksége, akik az egyetemen szerzett tudásukat üzleti célú felhasználásra is tudják kamatoztatni.

Az ünnepségre természetesen meghívást kapott Nagy István agrárminiszter is, aki alma materének mondhatja az egyetemet, nem mellesleg a város egyéni országgyűlési képviselője.

A tárcavezető azonban elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, így videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket, amelyben kifejtette az egyetemhez fűződő személyes viszonyát, valamint nagy örömként tekint Albert Kázmér alapító tiszteletére átnevezett Karra, amelyről biztosan vallja, továbbra is kiváló, immáron XXI. századi szakmai tudással bíró szakembereket nevel ki a jövő agráriuma számára.

Az eseményen köszöntőt mondott Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, akinek szintén közel áll a szívének város és az intézmény egyaránt, ugyanis hosszú generációkig visszamenőleg szinte minden rokona az „óvári egyetemen végzett”.

Nem utolsósorban beszédet mondott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki területpolitikai és vidékfejlesztési központként aposztrofálta a mosonmagyaróvári egyetemet, amitől azt reméli, a szakmai tudásátadás mellett olyan elméleti ismeretekre is tanítja a diákokat, amivel jobban meg tudjuk érteni a világ összefüggéseit.

„De ez nem az egyetemes tudást jelenti, hanem helyi, speciális tudást, amellyel a lokális társadalmi szokásokat, problémákat, a közösséget magát tudjuk megérteni.”

A köszöntők után a felszólalók ünnepélyes névadó ceremónia keretében aláírták névadó okleveleket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Jelentős csapadék segíti a talajok feltöltődését

Az elmúlt két hétben főként az ország nyugati, északnyugati felén hullott számottevő csapadék. Az előttünk álló napokban azonban országszerte jelentős mennyiségre van kilátás nagyrészt enyhe esők, de vasárnaptól az északi, északkeleti országrészben egyre nagyobb területen hó formájában. Így a jövő hét első felében téliesre fordul időjárásunk, és ez az erős éjszakai lehűlésekben is megmutatkozik.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.