Back to top

Atkák a bambuszokon

Hazánkban is igen kedvelt, sőt talán egyre többfelé megtalálható dísznövények a bambuszok vagy más szóval botnádak, amelyeket erőszakos terjedésük ellenére gyakran ültetnek magánkertekbe is. Ezek a növények Kelet- és Délkelet-Ázsiában fontos szerepet töltenek be az emberek mindennapi életében, lakóépületeket, használati eszközöket készítenek belőlük, illetve egyes részeiket élelmiszerként is fogyasztják.

A világnak azon a táján is kedvelt dísznövények parkokban, városi tereken is.

Fotó: Pixabay

Bár hazánkban többféle bambuszt is telepítenek, az eddig Magyarországon kimutatott atkák a Phyllo­stachys nemzetségbe tartozókról kerültek elő. Ezen talán nincs is mit csodálkozni, hiszen más génuszok (pl. Sasa, Arundinaria) fajaival szemben ezek a legkedveltebbek, ezeket ültetik a leggyakrabban. Két atkacsoport is károsítja őket.

A leggyakrabban ültetett bambuszokon több atkafajt tudtunk azonosítani
A leggyakrabban ültetett bambuszokon több atkafajt tudtunk azonosítani
Fotó: Dr. Kontschán Jenő
Többféle apró, szabad szemmel alig látható, szabadon élő gubacsatka figyelhető meg a bambuszok levelein, sokszor nagy egyedszámban.

Elsősorban mikroszkóp alatt, de néha egy erősebb nagyítóval is láthatjuk a gubacsatkákat.

Közülük az egyik atkafaj a világos színezetű és ázsiai eredetű Aceria bambusae, amely nem okoz megfigyelhető tüneteket a bambuszok levelén. Szintén nem okoznak látható tüneteket az ugyancsak világos színezetű, és hazánkból a tudomány számára először felfedezett Adventacarus turulae és Abacarus kőrösicsomai nevű atkafajok sem, amelyek valószínűleg ázsiai eredetűek. Érdekes viszont, hogy a sötét színezetű, a tudomány számára szintén hazánkban felfedezett atkafaj, egy másik szabadon élő gubacsatka, a Mucotergum nigrum kártétele már jól látható a bambusz levelén. Ennek a feltételezhetően szintén ázsiai fajnak az egyedei a levelek enyhe elszíneződését és sárgulását okozhatják.

Stigmaeopsis nanjingensis a bambusz levelén
Stigmaeopsis nanjingensis a bambusz levelén
Fotó: Dr. Kontschán Jenő

Takácsatkák is lehetnek a bambuszokon. A hazánkban telepített fajokon eredetileg Kelet-Ázsiában előforduló atkák okozhatnak különböző foltokat és elváltozásokat, amelyek egy dísznövényen komoly esztétikai hibának számítanak.

Az egyik ilyen faj a Schizotetranychus bambusae, amely jellegzetes hosszú szőrű takácsatka, és leggyakrabban a levelek tövénél figyelhető meg. Hálót képez, azonban a háló nagyon vékony és leginkább a levelek tövében látható. Ezek az atkák főleg a fiatal levelet károsítják, kisebb esztétikai kárt okozva.

A Stigmaeopsis nanjingensis takácsatka tojásai védetten helyezkednek el a háló alatt
A Stigmaeopsis nanjingensis takácsatka tojásai védetten helyezkednek el a háló alatt
Fotó: Dr. Kontschán Jenő
A bambuszon élő másik hazai takácsatkafaj, a Stigmaeopsis nanjingensis testének elülső részein levő szőrök eltérő hosszúságúak, így mikroszkóp alatt könnyen elkülöníthető a másik takácsatkától. Kártétele jelentős és szembetűnő, a levelek szélein nagy, világos sárgászöld, igen jellegzetes foltokat képez. Az atkák a levél fonákán találhatók a jól megfigyelhető hálójuk alatt.

Ez a faj az úgynevezett szociális takácsatkák közé tartozik, ahol a vízszintes, lapos háló védelme alatt együtt találhatók a kifejlett egyedek, a fiatalok és a tojások.

Ez a vízszintes, lapos háló nagyon jó a természetes ellenségek ellen, csupán egyetlen ragadozó atka, a Kelet-Ázsiában előforduló Typhlodromus bambusae képes a hálók alá hatolni és ott elpusztítani a növényt szívogató atkákat.

Feltűnő kárkép a bambusz levelén a Stigmaeopsis nanjingensis szívogatásának hatására
Feltűnő kárkép a bambusz levelén a Stigmaeopsis nanjingensis szívogatásának hatására
Fotó: Dr. Kontschán Jenő
A hazai kereskedelmi forgalomban kapható ragadozó atkák (pl. Phytoseiulus persimilis és Stratiolaelaps scimitus) csak a Schizotetranychus bambusae fajt tudják hatékonyan pusztítani, mert azt a gyenge hálója nem védi meg a ragadozóktól, viszont a lapos hálójú Stigmae­opsis nanjingensis ellen tehetetlenek. Ráadásul a sűrű szövésű vízszintes háló a kontakt hatású atka elleni szerek ellen is jól védi a takácsatkákat.

Ezen takácsatkák ellen felszívódó hatású készítmények alkalmazhatók, de sokat tehetünk ellenük azzal is, ha a fertőzött leveleket rendszeresen eltávolítjuk a növényről.
Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.