0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A búza titkos oldala: gabona és egészségvédő csodaszer

A búzát leginkább, mint kenyérgabonát ismerjük, ám a leveléből kipréselt nedv, a búzafűlé sok csodálatos gyógyulást eredményezett, sokszor kilátástalannak tűnő betegségek esetén is. De általános egészségi állapot javításra is érdemes alkalmanként egy-egy kúraidőszakot beiktatni.

A hatóanyag megőrzése fontos

A búzafű magas klorofill tartalma számos kedvező élettani hatással bír.

Javítja a sejtek vérellátását, és a gyulladások megszűntetésében komoly szerepe van. Nagyon hasznos, de készítése és tárolása kissé macerás…

A kipréselt lé nem tartható el sokáig, nem tárolható még hűtőszekrényben sem, mert magas enzim-, és fehérje tartalma miatt az alkotórészek gyorsan elbomlanak. Csak frissen és éhgyomorra igyuk, vagy a fagyasztva vásárolt levet gyorsan, de hatóanyag megtartó módon vízfürdőben olvasszuk fel. (A gyors olvasztás a hatóanyagok megőrzése miatt fontos, de az is lényeges hogy a terméket ne érje hősokk, ezért a vízfürdős megoldás. Ennek lényege, hogy egy edényben vizet melegítünk, ebbe tesszük be pohárba a fagyasztott búzafüvet, így azt nem közvetlenül a gázláng, hanem a körülötte levő felmelegedő víz melegíti fel.)

A zöld levek jó hatásai

Minden fűféléből lehet levet nyerni jó hatásfokkal, például árpa, lucerna, aromás fűszernövények, is préselhetők.

A fűlevek kombinálhatók gyógyteákkal is. A lucerna például kitűnő kamillateával. A búzafű lé darálásakor visszamaradt száraz rostok még átmoshatók desztillált vízzel, ami azután még elfogyasztható szomjoltóként.

A búzafű lé akkor is hat, ha nem változtatnak az étrenden. Azonban segíthető és gyorsítható a az eredményesség, ha a kúra alatt csökkentik, vagy elhagyják az állati fehérje fogyasztását.
A lé préselés oka, hogy az emberi szervezet, a gyomor nem képes a búzafű rostjainak az emésztésére, másfelől pedig rágcsálással nem vihető be a szükséges lé mennyiség. A búzafűnek semmilyen káros mellékhatása nincs. Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja,

Ha búzafűlé kúra első 2-3 hetén sikerül túljutni, akkor már csak a pozitív hatások észlelhetők: a súlyfelesleg folyamatos leadása, normális széklet, életerő, kisebb fáradékonyság, nagyobb munkabírás, és a betegségekkel szemben nagyobb lesz az ellenállás.

Elkészítése

A búzafű lé fogyasztását 1 evőkanálnyi mennyiséggel lehet kezdeni, majd az adag fokozatos emelésével el lehet jutni az 1-1,5 deciliterig, ami a maximális adag és elsősorban betegség esetén ajánlott. Egy csomag búzafű 30 dkg, amiből 20 evőkanálnyi lé préselhető ki. Ez egyheti adag. Kismamák is fogyaszthatják.
Gyerekeknek 2 éves kortól ajánlott 1 kávéskanállal. Érdemes frissen, naponta egyszer egy maroknyit kipréselni, hogy a szükséges lé rendelkezésre álljon. A búzafű lé olyan állapotba hozza a szervezetet, hogy az gyógyulni tudjon akár több betegségből is.

Külsőleg is használható

 Kenhető az arcbőrre pakolásként, fél órára. Kötőhártya gyulladás esetén a szembe cseppenthető. Felhasználható allergiánál szájon át.
A búzafű bio tönkölybúzából készül. 15-20 cm-es magasságnál vágják. Ha túlnő, akkor elsárgul és nincs jó minőségű lé tartalma. Leghatékonyabb koncentráltan, de hígítható uborka lével, vagy zeller lével kozmetikai külsőleges felhasználásakor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu